Fonduri UE 2014-2020 - uelive.ro
Sectiuni principale
EurActiv Policy Briefings
Achizitii publice
Alegeri europarlamentare 2014
InfoSociety
Jobs
Guvernare europeana
Concurenta/Finantare UE
Sanatate
Cetatean UE
Romania in
Parlamentul European
Mediu & Energie
Uniunea Europeana
pe scurt
Politici regionale
Dezvoltare Durabila
Extindere UE
Educatie & Cariera
Turism, mobilitate
EurActiv.PR
EurTop
Info_Culture
euROpeanul
Mass-Media
ActivLeader
InterActiv
EurSondaj
Club Obelix - fun download
Continut
Analize
Dosare (LinksDossiers)
Interviuri
Stiri
Sumare
Comentarii
Utile
Arhiva
Ghid Actori Europeni
Agenda Evenimente
Disable Fly-outRSS
RSS general
RSS EurActiv Policy Briefings
RSS Achizitii publice
RSS Alegeri europarlamentare 2014
RSS InfoSociety
RSS Jobs
RSS Guvernare europeana
RSS Concurenta/Finantare UE
RSS Sanatate
RSS Cetatean UE
RSS Romania in Parlamentul European
RSS Mediu & Energie
RSS Uniunea Europeana pe scurt
RSS Politici regionale
RSS Dezvoltare Durabila
RSS Extindere UE
RSS Educatie & Cariera
RSS Turism, mobilitate
RSS EurActiv.PR
RSS Info_Culture
RSS euROpeanul
RSS Mass-Media
RSS ActivLeader
RSS InterActiv
RSS EurSondaj
RSS Club Obelix - fun download
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Home > Mediu & Energie > Gaura de ozon de la Polul Nord se deplaseaza catre Europa si va ajunge deasupra Romaniei la sfarsitul lunii martie

Gaura de ozon de la Polul Nord se deplaseaza catre Europa si va ajunge deasupra Romaniei la sfarsitul lunii martie

Publicat: 27 Martie 2011 @ 17:00

Gaura de ozon de la Polul Nord se deplaseaza catre Europa si va ajunge deasupra Romaniei la sfarsitul lunii martie
O portiune foarte mare cu deficit de ozon s-a format deasupra Polului Nord, iar oamenii de stiinta avertizeaza ca acest fenomen va afecta atat Scandinavia cat si Europa de Est in jurul perioadei 30-31 martie.

O portiune foarte mare cu deficit de ozon s-a format deasupra Polului Nord, iar oamenii de stiinta avertizeaza ca acest fenomen va afecta atat Scandinavia cat si Europa de Est in jurul perioadei 30-31 martie, scrie EurActiv.com

Portiunea din stratul de ozon, care se afla deasupra Arcticii si care se subtiaza foarte repede, a fost detectata pentru prima data de o retea internationala ce cuprinde 30 de statii de sol care masoara ozonul, montate in regiunile arctice si sub-arctice, coordonare de Institutul de Cercetari Polare si Marine Alfred Wegener .

Ultimele predinctii ale institutului, bazate pe informatiile furnizate de Centrul European pentru Prognoze Meteo pe Termen mediu, constau in faptul ca stratul subtire de ozon aflat deasupra Polului Nord va afecta atat Scandinavia, cat si Europa de Est, in zilele de 30 si 31 martie.

“Pierderea de ozon se produce inca cu o viteza foarte mare si, in momentul de fata, nu vedem cum s-ar putea opri acest fenomen in urmatoarele 10-14 zile”, a precizat Markus Rex, cercetator la Institutul Alfred Wegener.

Inca se mai receptioneaza informatii privind pierderile de ozon din atmosfera, iar o echipa de cercetatori din intreaga lume intentioneaza sa transmita un comunicat prin care sa informeze populatia cu privire la acest fenomen, in cadrul unei conferinte ce va fi sustinuta la Viena, pe 4 aprilie.

Cu toate acestea este “absolut posibil” ca partile in care stratul de ozon s-a subtiat sa se traforme intr-o gaura de ozon, a adaugat Markus Rex.

“Populatia ar trebui sa fie atenta la acest fenomen, insa nu este cazul sa se ingrijoreze”, a declarat Gier Braathen, cercetator in cadrul Organizatiei Meteorologice Mondiale.

“Va puteti proteja informandu-va in permanenta cu privire la acest fenomen, purtand palarii cu boruri largi si nepetrecand foarte mult timp pe strada, in timpul verii”, a completat Gier Braathen.

Echipa de cercetare spune ca zona cu nivel scazut de ozon o sa se afle deasupra estului Rusiei la sfarsitul lunii martie si va continua sa se deplaseze. Si Romania se afla in zona afectata de subtierea stratului de ozon de la Polul Nord, asa ca nu va expuneti prea mult la soare in aceasta primavara, arata theozonehole.com.

In ultimele doua saptamani, nivelul de ozon a scazut cu 50% in zonele cele mai bogate cu ozon ale stratosferei si cu 30% in total.

Vremea va duce la scaderea si mai mare a nivelului, in urmatoarele saptamani.

Distrugerea stratului de ozon este cauzata de clorofluorcarbon, cunoscut drept CFC si folosit la frigidere si aparatele de aer conditionat mai vechi, si de alte substante care au fost insa scoase din uz datorita protocolului din 1987 de la Montreal, dar care vor ramane in stratosfere decenii intregi.

Autor: Cristina Bobe

Citeste si:

EurMonitor: Euro si-a tras armura; Efectele dezastrului din Japonia au redus deja productia auto mondiala cu 600.000 de masini; Bulgaria si Rusia vor semna moratoriul privind Proiectul Nuclear Belene

 

Articole legate de acelasi subiect
VIDEO Maros Sefcovic, vicepresedinte al Comisiei Europene: Am adoptat strategia privind Uniunea energetica | 25 Februarie 2015
UE avanseaza cu planurile Uniunii Energetice. Scopul: mai multa putere de negociere cu Rusia | 6 Februarie 2015
Slovacia va incheia un memorandum cu Romania si Bulgaria pentru un gazoduct catre Balcani | 28 Ianuarie 2015


COMENTARII


1. coincidenta
Merlin (28 Martie 2011 18:21)

Toate redactiile au preluat stirea cu Antartica si nici un reporter nu sa prins ca nu poate fi la Polul Nord...Ingrijorator!
In alta ordine de idei cred ca evenimentul are o legatura pur intamplatoare cu evenimentele care se desfasoara in Japonia...
Raspunde
2. Alfred Wegener
bubu (28 Martie 2011 11:53)

Doamne dar ce-ati avut cand ati scris articolul asta?! Scrieti ca cercetatorul Alfred Wegener de la Institutul de Cercetari Polare si Marine a declarat nu stiu ce, iar cateva randuri mai jos scrieti ”a precizat Markus Rex, cercetator la Institutul Alfred Wegener”. Asadar, Wegener asta ce este el de fapt? Un cercetator sau un institut????
N.R. Multumim. Am corectat!
Raspunde
3. Confuzie
2inpixel (28 Martie 2011 11:04)

In articol se confunda Antarctica, aflata la Polul Sud, cu Arctica, aflata la Polul Nord. Exprimarea este un pic defectuoasa si in expresia "Stratul de ozon, care se subtiaza cu o viteza foarte mare, si care se afla deasupra Antarcticii, a fost detectat pentru prima data de o retea internationala ce cuprinde 30 de statii de sol care masoara ozonul, montate in regiunile arctice si sub-arctice..."
Stratul de ozon acopera tot globul, nu doar regiunile polare si subpolare. El doar se subtiaza in aceste zone.
N.R. Multumim frumos! Am corectat
Raspunde
4. Antarctica la Polul Nord?
agirg (28 Martie 2011 10:52)

Nu inteleg care este legatura intre Antarctica (care se afla la polul sud) si gaura din stratul de ozon de la polul nord. Cred ca ar fi de dorit mai multa atentie la scrierea unor astfel de articole.
Raspunde
Cele mai citite articole
EurActor
Membrii EurActor
Parteneri de continut