Fonduri UE 2014-2020 - uelive.ro
Sectiuni principale
EurActiv Policy Briefings
Achizitii publice
Alegeri europarlamentare 2014
InfoSociety
Jobs
Guvernare europeana
Concurenta/Finantare UE
Sanatate
Cetatean UE
Romania in
Parlamentul European
Mediu & Energie
Uniunea Europeana
pe scurt
Politici regionale
Dezvoltare Durabila
Extindere UE
Educatie & Cariera
Turism, mobilitate
EurActiv.PR
EurTop
Info_Culture
euROpeanul
Mass-Media
ActivLeader
InterActiv
EurSondaj
Club Obelix - fun download
Continut
Analize
Dosare (LinksDossiers)
Interviuri
Stiri
Sumare
Comentarii
Utile
Arhiva
Ghid Actori Europeni
Agenda Evenimente
Disable Fly-out


RSS
RSS general
RSS EurActiv Policy Briefings
RSS Achizitii publice
RSS Alegeri europarlamentare 2014
RSS InfoSociety
RSS Jobs
RSS Guvernare europeana
RSS Concurenta/Finantare UE
RSS Sanatate
RSS Cetatean UE
RSS Romania in Parlamentul European
RSS Mediu & Energie
RSS Uniunea Europeana pe scurt
RSS Politici regionale
RSS Dezvoltare Durabila
RSS Extindere UE
RSS Educatie & Cariera
RSS Turism, mobilitate
RSS EurActiv.PR
RSS Info_Culture
RSS euROpeanul
RSS Mass-Media
RSS ActivLeader
RSS InterActiv
RSS EurSondaj
RSS Club Obelix - fun download
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Home > Cetatean UE > Sondaje > Eurobarometru: Circa 66% dintre soferi europeni ar accepta limitari de viteza pentru a reduce emisiile. Vezi cum au raspuns soferii romani

Eurobarometru: Circa 66% dintre soferi europeni ar accepta limitari de viteza pentru a reduce emisiile. Vezi cum au raspuns soferii romani

Publicat: 24 Martie 2011 @ 16:18

Eurobarometru: Circa 66% dintre soferi europeni ar accepta limitari de viteza pentru a reduce emisiile. Vezi cum au raspuns soferii romani
Un sondaj Eurobarometru realizat in toate cele 27 de state membre ale Uniunii Europene arata, de exemplu, ca in jur de doua treimi dintre utilizatorii de autoturisme din UE declara ca ar fi gata sa accepte un compromis cu privire la viteza masinii pentru a reduce emisiile. In ceea ce-i priveste pe soferii romani, raspunsurile arata ca nu sunt foarte dispusi sa renunte la masina in favoarea mijloacelor de transport in comun si nu-si doresc foarte tare nici o reducere a vitezei, doar 48,1% fiind pentru.

Desi majoritatea utilizatorilor opteaza pentru autoturism pentru ca este practic, aproape trei sferturi dintre cetatenii UE intervievati (71 %) au raspuns ca ar fi dispusi sa utilizeze mai frecvent transportul in comun daca ar putea cumpara un singur tip de bilet care sa fie valabil pentru toate mijloacele de transport.

Compromisurile care trebuie facute pentru ca utilizarea autoturismului sa fie mai ecologica

Majoritatea utilizatorilor de autoturisme intervievati (66%) au afirmat ca ar putea accepta un compromis privind dimensiunea masinii pentru a reduce emisiile, iar 62% dintre ei sunt pentru reducerea autonomia masinii, adica distanta care poate fi parcursa fara nevoia de a realimenta sau de a reincarca. Soferii romani s-au pronuntat in proportie de 20,8% impotriva si 45,2% pentru.

Nici in ceea ce priveste posibilitatea unor automobile reduse ca dimensiune romanii nu s-au aratat prea incantati, 18,7% fiind impotriva si 40% pentru.

Peste jumatate (60%) dintre cetateni ar fi, de asemenea, dispusi sa plateasca mai mult pentru autoturismul lor daca acest lucru ar contribui la reducerea emisiilor.

In ceea ce priveste limitarea vitezei, soferii romani s-au declarat impotriva sau total impotriva in proprotie de 26,9%, iar pentru sau total pentru 48,1% fata de 66% cat reprezinta media soferilor europeni

Sustinerea schemelor de taxare in functie de utilizarea efectiva a autoturismelor

Jumatate dintre cetatenii UE au afirmat ca ar fi de acord cu inlocuirea actualelor scheme de taxare pentru autoturisme cu unele noi care sa tina cont de utilizarea efectiva a acestora. Astfel de scheme se bucura de sustinere si mai mare in randul conducatorilor auto, 53 % dintre acestia fiind de acord cu inlocuirea schemelor existente de taxare.

Soferii romani s-au declarat de acord doar in proportie de 36,1%, iar impotriva 25,5%

Motive care stau la baza alegerii de a folosi autoturismul. Un transport in comun slab organizat

Marea majoritate a utilizatorilor de autoturisme (71%) considera ca deplasarea cu masina este mai practica decat folosirea mijloacelor de transport in comun. Un procent similar (72 %) dintre conducatorii auto au spus ca nu mai folosesc mijloacele de transport public din cauza lipsei legaturilor (49% dintre acestia au evidentiat acest lucru ca fiind un factor "foarte important").

64 % dintre utilizatorii de autoturisme considera frecventa prea mica cu care circula mijloacele de transport in comun ca fiind un factor important, iar 54 % dintre ei au subliniat problema incertitudinii asociate cu utilizarea acestor mijloace de transport.

Modalitati de a incuraja conducatorii auto sa utilizeze si alte mijloace de transport

Cetatenii care se deplaseaza zilnic cu autoturismul propriu au fost intrebati ce i-ar putea convinge sa utilizeze si alte mijloace de transport. In jur de doua treimi dintre acestia (65 %) au raspuns ca ar fi dispusi sa ia in considerare aceasta optiune daca ar fi mai facil schimbul intre mijloacele de transport, 52 % ar fi tentati sa faca acest lucru daca ar exista o mai buna informare (online) cu privire la orarele mijloacelor de transport, pentru 47 % transportul in comun ar fi o optiune daca statiile ar fi mai atractive, iar 38 % ar dori sa aiba posibilitatea de a cumpara bilete online.

Interes deosebit pentru introducerea biletului unic valabil pentru toate mijloacele de transport

Aproape trei sferturi dintre cetatenii UE (71%) spun ca ar fi dispusi sa utilizeze transportul in comun mai frecvent daca ar putea cumpara un singur tip de bilet care sa fie valabil pentru toate mijloacele de transport, aceasta idee bucurandu-se de o sustinere deosebita si din partea conducatorilor auto (66 %).

de Ionut Baias

sursa. reprezentanta Comisie Europene la Bucuresti

Articole legate de acelasi subiect
Eurobarometru: Romanii, printre europenii care merg zilnic cel mai putin cu autoturismul | 6 Ianuarie 2015
Romanii, cei mai expusi din UE sa-si piarda locurile de munca din cauza automatizarii activitatilor | 23 Iulie 2014
Aproape 60% dintre europeni nu mai au incredere in UE. Romania si Estonia, pe primele locuri in topul increderii | 13 Mai 2014
Cele mai citite articole
EurActor
Membrii EurActor
Parteneri de continut