Fonduri UE 2014-2020 - uelive.ro
Sectiuni principale
EurActiv Policy Briefings
Achizitii publice
Alegeri europarlamentare 2014
InfoSociety
Jobs
Guvernare europeana
Concurenta/Finantare UE
Sanatate
Cetatean UE
Romania in
Parlamentul European
Mediu & Energie
Uniunea Europeana
pe scurt
Politici regionale
Dezvoltare Durabila
Extindere UE
Educatie & Cariera
Turism, mobilitate
EurActiv.PR
EurTop
Info_Culture
euROpeanul
Mass-Media
ActivLeader
InterActiv
EurSondaj
Club Obelix - fun download
Continut
Analize
Dosare (LinksDossiers)
Interviuri
Stiri
Sumare
Comentarii
Utile
Arhiva
Ghid Actori Europeni
Agenda Evenimente
Disable Fly-outRSS
RSS general
RSS EurActiv Policy Briefings
RSS Achizitii publice
RSS Alegeri europarlamentare 2014
RSS InfoSociety
RSS Jobs
RSS Guvernare europeana
RSS Concurenta/Finantare UE
RSS Sanatate
RSS Cetatean UE
RSS Romania in Parlamentul European
RSS Mediu & Energie
RSS Uniunea Europeana pe scurt
RSS Politici regionale
RSS Dezvoltare Durabila
RSS Extindere UE
RSS Educatie & Cariera
RSS Turism, mobilitate
RSS EurActiv.PR
RSS Info_Culture
RSS euROpeanul
RSS Mass-Media
RSS ActivLeader
RSS InterActiv
RSS EurSondaj
RSS Club Obelix - fun download
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Home > Guvernare europeana > Wikileakes: Japonia a fost avertizata in privinta sigurantei centralelor nucleare

Wikileakes: Japonia a fost avertizata in privinta sigurantei centralelor nucleare

Publicat: 16 Martie 2011 @ 11:37

Japonia a fost avertizata de Agentia Internationala pentru Energie Atomica, in urma cu mai mult de doi ani ca centralele sale nucleare sunt instabile si nu sunt capabile sa reziste la cutremure puternice.Un oficial al AIEA a declarat, in decembrie 2008 ca masurile de siguranta nu au fost corect implementate si ca seismele puternice ar reprezenta o "problema serioasa" pentru centralele nucleare.

Guvernul japonez a promis sa consolideze masurile de siguranta la toate centralele, insa se pare ca acum, va trebui sa se confrunte cu intrebari ce vizeaza ineficienta masurilor intreprinse. Executivul a raspuns avertismentelor prin construirea unui centru de urgenta la fabrica Fukushima, proiectat sa reziste doar magnitudinii de 7.0. Cutremurul devastator de vineri a avut o magnitudine 9.0.

Avertismentele cu privire la siguranta centralelor nucleare din Japonia, una dintre tarile cele mai active seismologic din lume, au fost ridicate in timpul unei reuniuni a G8 pentru siguranta nucleara si Grupul de Securitate din Tokyo, in 2008.

Un document obtinut de Wikileaks si citat de Daily Telegraph arata ca expertii si-au exprimat ingrijorarea ca indrumarile privind masurile de protectie a centralelor nucleare au fost actualizate doar de trei ori in ultimii 35 de ani.

"El (oficialul AIEA-n.r.) a explicat ca masurile de siguranta pentru seisme au fost revizuite doar de trei ori in ultimii 35 de ani si ca AIEA cere acum reexaminarea acestora. De asemenea, cutremurele recente, in unele cazuri, au depasit baza de proiectare pentru unele centrale nucleare. Aceasta este o problema grava", se arata in document.

Documentul dezvaluie, de asemenea, modul in care guvernul japonez s-a opus unui ordin judecatoresc de a inchide o centrala nucleara din vestul Japoniei, din cauza temerilor ca nu va rezista seismelor puternice. Curtea a decis ca a existat posibilitatea ca localnicii sa fi fost expusi radiatiilor, daca centrala va fi lovita de un seism mai mare de 6.5.

Cu toate acestea, un document din martie 2006 arata ca ingrijorarile nu au fost impartasite si de Agentia pentru Siguranta nucleara a Japoniei: "Agentia considera ca reactorul este sigur si ca toate analizele de siguranta au fost efectuate in mod corespunzator".

Un alt document de la Washington face referire la o noua generatie de centrale electrice japoneze care recicleaza combustibilul nuclear si pune in pericol siguranta.

Raportul, citand un ziar local sustine ca "ceva nu e in regula cu modul in care companiile de energie electrica se angajeaza in concurenta sub steagul politicii nationale Am vazut prea multe cazuri de concurenta prin reducere a costurilor, fapt care pune in pericol siguranta".

Documentele dezvaluie, de asemenea ca Taro Kono, un membru de rang inalt al Camerei inferioare a Japoniei le spune diplomatilor americani, in octombrie 2008 ca guvernul a "acoperit" accidentele nucleare. El a afirmat ca guvernul a ignorat forme alternative de energie, cum ar fi energia eoliana.

"El l-a acuzat  pe ministrul Economiei, Comertului si Industriei ca acopera accidente nucleare si ascunde costurile reale si problemele asociate cu industria nucleara". 

Catalina Ciociltan

Articole legate de acelasi subiect
Premierul Albaniei, aflat in vizita la Bucuresti, cere din nou Romaniei recunoasterea provinciei Kosovo ca stat independent | 28 Februarie 2015
Iohannis: Contam pe sprijinul Germaniei pentru identificarea unei solutii privind Schengen. Merkel: Nu pot sa promit acum | 27 Februarie 2015
Iohannis, mesaj catre romanii din Germania: Vreau sa schimbam modul de a face politica in tara | 27 Februarie 2015
Cele mai citite articole
EurActor
Membrii EurActor
Parteneri de continut