Fonduri UE 2014-2020 - uelive.ro
Sectiuni principale
EurActiv Policy Briefings
Achizitii publice
Alegeri europarlamentare 2014
InfoSociety
Jobs
Guvernare europeana
Concurenta/Finantare UE
Sanatate
Cetatean UE
Romania in
Parlamentul European
Mediu & Energie
Uniunea Europeana
pe scurt
Politici regionale
Dezvoltare Durabila
Extindere UE
Educatie & Cariera
Turism, mobilitate
EurActiv.PR
EurTop
Info_Culture
euROpeanul
Mass-Media
ActivLeader
InterActiv
EurSondaj
Club Obelix - fun download
Continut
Analize
Dosare (LinksDossiers)
Interviuri
Stiri
Sumare
Comentarii
Utile
Arhiva
Ghid Actori Europeni
Agenda Evenimente
Disable Fly-outRSS
RSS general
RSS EurActiv Policy Briefings
RSS Achizitii publice
RSS Alegeri europarlamentare 2014
RSS InfoSociety
RSS Jobs
RSS Guvernare europeana
RSS Concurenta/Finantare UE
RSS Sanatate
RSS Cetatean UE
RSS Romania in Parlamentul European
RSS Mediu & Energie
RSS Uniunea Europeana pe scurt
RSS Politici regionale
RSS Dezvoltare Durabila
RSS Extindere UE
RSS Educatie & Cariera
RSS Turism, mobilitate
RSS EurActiv.PR
RSS Info_Culture
RSS euROpeanul
RSS Mass-Media
RSS ActivLeader
RSS InterActiv
RSS EurSondaj
RSS Club Obelix - fun download
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Home > Guvernare europeana > Razboiul civil din Libia: Limitele puterii poporului

Razboiul civil din Libia: Limitele puterii poporului

Publicat: 15 Martie 2011 @ 00:27

Fortele militare loiale colonelului Muammar Gaddafi au exercitat presiune militara si psihologica impotriva rebelilor pe doua fronturi, luni, oferind amnistie pentru cei care au fost de acord sa-si predea armele. Armata a bombardat un punct strategic din est si a inconjurat un oras vestic, ocupat de rebeli. Loialistii au avansat in orasul Ajdabiya, o piesa strategica ce i-ar putea aduce direct pe pragul capitalei opozitiei, Benghazi. Dupa inca o zi de retrageri, de data aceasta de la rafinaria si portul din Brega, rebelii au luat cu asalt cazarmele militare, intr-un ultim efort de a pastra Ajdabiya.

Avioanele loialiste au lansat noi atacuri in apropiere de capitala opozitiei, Benghazi, incercand sa reia controlul asupra unei autostrazi cruciale pentru recuperarea frontierei de est si incercuirea rebelilor. Cel putin doua explozii au fost auzite, insa nu s-au inregistrat victime printre rebelii libieni, informeaza NY Times.

In incercarea de a submina determinarea rebelilor, autoritatile loialiste au repetat luni oferta de amnistie pentru combatantii care renunta la arme lor, a declarat Reuters, citand televiziunea de stat.

La vest de Tripoli, fortele pro-Gaddafi par sa-si fi inasprit asediul asupra zonelor rebele, dupa ce timp de o saptamana au purtat o lupta brutala, in urma careia au recucerit - so aproape au demolat in totalitate - orasul de importanta strategica Zawiya. Orasul berber Zawara, situat in apropiere de granita cu Tunisia, a fost asediat de catre fortele pro-Gaddafi. Scolile, bancile si magazinele au fost inchise, iar cei 40.000 de locuitori se asteapta la un atac aerian. Cu toate acestea, steagurile rebele inca flutura deasupra orasului.

"Stim ce s-a intamplat in Zawiya si credem ca acelasi lucru se va intampla si aici, curand. Ei spun ca daca vom da jos steagurile, ne vor lasa in viata. Noi vom lupta", a declarat un locuitor, sub protectia anonimatului.

Evolutiile din regiune au venit pe fondul unei dezbateri diplomatice care inainteaza incet, cu privire la un posibil ajutor din exterior pentru rebelii libieni. Ministrii de Externe ai celor opt tari membre G8 - inclusiv SUA - s-au intalnit astazi la Paris pentru a discuta despre implementarea unei zone de interdictie aeriana deasupra Libiei.

Evolutia situatiei din Libia in ultimele zile:

14 martie: Fortele pro-Gaddafi au atacat un oras din vestul tarii. Fortele loiale lui Muammar Gaddafi a atacat intrarea dinspre est in orasul Zuwarah din vestul Libiei, potrivit televiziunii Al Jazeera. Un locuitor al orasului a confirmat mai apoi pentru Reuters ca rebelii si fortele guvernamentale au luptat in orasul mediteranean de coasta, situat la aproximativ 100 de kilometri vest de capitala Tripoli.

13 martie: Gaddafi invita Rusia, China si India sa investeasca in industria petroliera libiana. Liderul libian Muammar Gaddafi a indemnat Rusia, China si India, duminica sa investeasca in sectorul petrolier al Libiei, potrivit Reuters, care citeaza televiziunea de stat libiana. "In discutiile cu ambasadorii celor trei state, am facut apel la companiile din aceste tari sa investeasca in industria petroliera libiana", a spus Gaddafi.

13 martie: Orasul Brega a fost curatat de insurgenti. Orasele controlate de rebeli cad unul dupa altul in mainile trupelor colonelului Gaddafi. Orasul strategic Brega a fost "curatat" de insurgenti', a anuntat duminica televiziunea libiana de stat, preluata de AFP. "Orasul Brega a fost curatat de bandele inarmate", titreaza televiziune libiana, care citeaza o "sursa militara". Potrivit unui corespondent AFP aflat in acest oras, zeci de rebeli libieni se retrageau duminica din Brega, in urma violentelor bombardamente de artilerie ale fortelor regimului colonelului Gaddafi.

12 martie: Fiul lui Gaddafi sustine ca 90% din tara se afla sub controlul puterii si exclude un acord cu insurgentii. Seif al-Islam Gaddafi, unul dintre fiii liderului libian, se declara increzator in victoria trupelor guvernamentale si declara ca 90% din tara se afla sub controlul regimului, iar un acord cu insurgentii este exclus, relateaza AFP. Cel de-al doilea copil al colonelului Gaddafi a promis "un razboi pana la capat", intr-un interviu acordat cotidienelor italiene Corriere della Sera si Republica. "Acum, 90% din tara a reintrat sub controlul nostru si curand totul se va sfarsi", a sustinut Seif al-Islam.

 

de Andra Ciubotaru

Articole legate de acelasi subiect
Premierul Albaniei, aflat in vizita la Bucuresti, cere din nou Romaniei recunoasterea provinciei Kosovo ca stat independent | 28 Februarie 2015
Iohannis: Contam pe sprijinul Germaniei pentru identificarea unei solutii privind Schengen. Merkel: Nu pot sa promit acum | 27 Februarie 2015
Iohannis, mesaj catre romanii din Germania: Vreau sa schimbam modul de a face politica in tara | 27 Februarie 2015
Cele mai citite articole
EurActor
Membrii EurActor
Parteneri de continut