Fonduri UE 2014-2020 - uelive.ro
Sectiuni principale
EurActiv Policy Briefings
Achizitii publice
Alegeri europarlamentare 2014
InfoSociety
Jobs
Guvernare europeana
Concurenta/Finantare UE
Sanatate
Cetatean UE
Romania in
Parlamentul European
Mediu & Energie
Uniunea Europeana
pe scurt
Politici regionale
Dezvoltare Durabila
Extindere UE
Educatie & Cariera
Turism, mobilitate
EurActiv.PR
EurTop
Info_Culture
euROpeanul
Mass-Media
ActivLeader
InterActiv
EurSondaj
Club Obelix - fun download
Continut
Analize
Dosare (LinksDossiers)
Interviuri
Stiri
Sumare
Comentarii
Utile
Arhiva
Ghid Actori Europeni
Agenda Evenimente
Disable Fly-outRSS
RSS general
RSS EurActiv Policy Briefings
RSS Achizitii publice
RSS Alegeri europarlamentare 2014
RSS InfoSociety
RSS Jobs
RSS Guvernare europeana
RSS Concurenta/Finantare UE
RSS Sanatate
RSS Cetatean UE
RSS Romania in Parlamentul European
RSS Mediu & Energie
RSS Uniunea Europeana pe scurt
RSS Politici regionale
RSS Dezvoltare Durabila
RSS Extindere UE
RSS Educatie & Cariera
RSS Turism, mobilitate
RSS EurActiv.PR
RSS Info_Culture
RSS euROpeanul
RSS Mass-Media
RSS ActivLeader
RSS InterActiv
RSS EurSondaj
RSS Club Obelix - fun download
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Home > Guvernare europeana > Socialistii germani: Pactul franco-german "nu va solutiona criza"

Socialistii germani: Pactul franco-german "nu va solutiona criza"

Publicat: 4 Martie 2011 @ 00:43

Reprezentantii Partidului Social Democrat german sunt de parere ca "Pactul pentru competitivitate" propus de Germania si Franta nu este solutia potrivita pentru criza economica din zona euro. Initiativa franco-germana primeste critici, de asemenea, si din partea fostilor presedinti ai Comisiei Europene, Romano Prodi si Jacques Delors, care avertizeaza ca aceasta ar putea fi ineficienta.

Oficialii Partidului Social Democrat german sunt de parere ca Uniunea Europeana ar trebui sa se concentreze pe masuri imediate pentru a restabili increderea in pietele financiare, inclusiv prin majorarea celor 440 de miliarde de euro alocate fondului de salvare pentru statele din zona euro care sunt impovarate de datorii externe.

Fostul vicecancelar si Ministru de Externe german, Frank-Walter Steinmeier, a declarat ca Uniunea Europeana ar trebui sa ia de pe "umerii" Bancii Centrale Europene (BCE) acele sarcini care sunt mai degraba fiscale decat de politica monetara si sa ia in considerare "masuri prudente" in ceea ce priveste lansarea de obligatiuni suverane europene.

Intr-un interviu publicat de Financial Times, Steinmeier a spus ca partidul sau va sustine o "solutie pan-europeana" pentru criza din Bundestag-ul german: "Angela Merkel s-ar putea baza pe o majoritate parlamentara".

Criticile lui Steinmeier tintesc direct in strategia germana de la Bruxelles, centrata pe asa-zisul "Pact pentru competitivitate", destinat sa coordoneze politica economica din cadrul zonei euro. Propunerea franco-germana include masuri cum ar fi ridicarea varstei de pensionare, controale bugetare stricte, armonizarea impozitelor pe profit si interzicerea indexarii acordurilor salariale.

"[Pactul pentru competitivitate] poate fi un program de criza", a mai spus Steinmeier, "dar este potrivit pentru o alta criza decat cea cu care avem noi de-a face. Nici macar un singur element al pactului nu este potrivit pentru incheierea acestei crize europene, care nu este atat de mult o criza valutara, ci mai degraba una cauzata de instabilitatea economica din anumite parti ale Europei."

Steinmeier crede ca fondul de redresare atribuit zonei euro nu a fost suficient de mare pentru a calma pietele financiare si ca ordinea de zi a summit-ului UE de luna viitoare ar trebui sa includa si rolul BCE in ceea ce priveste criza. Fostul vicecancelar a respins zvonurile europene potrivit carora Angela Merkel ar putea sa se confrunte cu o reactie negativa la alegerile de stat in cazul in care ar face prea multe concesii in cadrul negocierilor din zona euro: "Alegerile din Germania nu vor fi in niciun caz decise de Europa".

Steinmeier a avertizat ca decizia presedintelui Bundesbank, Axel Weber, de a nu candida pentru postul de presedinte al BCE este un "urias pas inapoi" pentru Germania: "Germania nu a pierdut doar un presedinte al BCE; intreaga noastra politica europeana de personal a fost distrusa".


de Andra Ciubotaru
Articole legate de acelasi subiect
Premierul Albaniei, aflat in vizita la Bucuresti, cere din nou Romaniei recunoasterea provinciei Kosovo ca stat independent | 28 Februarie 2015
Iohannis: Contam pe sprijinul Germaniei pentru identificarea unei solutii privind Schengen. Merkel: Nu pot sa promit acum | 27 Februarie 2015
Iohannis, mesaj catre romanii din Germania: Vreau sa schimbam modul de a face politica in tara | 27 Februarie 2015
Cele mai citite articole
EurActor
Membrii EurActor
Parteneri de continut