Fonduri UE 2014-2020 - uelive.ro
Sectiuni principale
EurActiv Policy Briefings
Achizitii publice
Alegeri europarlamentare 2014
InfoSociety
Jobs
Guvernare europeana
Concurenta/Finantare UE
Sanatate
Cetatean UE
Romania in
Parlamentul European
Mediu & Energie
Uniunea Europeana
pe scurt
Politici regionale
Dezvoltare Durabila
Extindere UE
Educatie & Cariera
Turism, mobilitate
EurActiv.PR
EurTop
Info_Culture
euROpeanul
Mass-Media
ActivLeader
InterActiv
EurSondaj
Club Obelix - fun download
Continut
Analize
Dosare (LinksDossiers)
Interviuri
Stiri
Sumare
Comentarii
Utile
Arhiva
Ghid Actori Europeni
Agenda Evenimente
Disable Fly-out


RSS
RSS general
RSS EurActiv Policy Briefings
RSS Achizitii publice
RSS Alegeri europarlamentare 2014
RSS InfoSociety
RSS Jobs
RSS Guvernare europeana
RSS Concurenta/Finantare UE
RSS Sanatate
RSS Cetatean UE
RSS Romania in Parlamentul European
RSS Mediu & Energie
RSS Uniunea Europeana pe scurt
RSS Politici regionale
RSS Dezvoltare Durabila
RSS Extindere UE
RSS Educatie & Cariera
RSS Turism, mobilitate
RSS EurActiv.PR
RSS Info_Culture
RSS euROpeanul
RSS Mass-Media
RSS ActivLeader
RSS InterActiv
RSS EurSondaj
RSS Club Obelix - fun download
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Home > Extindere UE > Balcani > Croatia - urmatorul stat membru al UE?

Croatia - urmatorul stat membru al UE?

Publicat: 17 Februarie 2011 @ 01:58

Negocierile de aderare la UE ar putea fi finalizate in prima parte a anului 2011 cu conditia ca Zagrebul sa continue reformele deja initiate, se arata in rezolutia adoptata de Parlamentul European miercuri, 16 februarie. Cea mai mare provocare ramane insa comunicarea beneficiilor aderarii la UE unei populatii relativ sceptice.

Lupta impotriva coruptiei, sprijin pentru reintoarcerea refugiatilor, restructurarea sectorului naval se numara printre problemele care mai trebuie solutionate. Deputatii recunosc eforturile depuse de Croatia pentru modificarea constitutiei, reforma sistemului judiciar si cooperarea cu Tribunalul Penal International pentru fosta Iugoslavie (TPII).

In rezolutia adoptata cu 548 de voturi pentru, 43 impotriva si 52 de abtineri, deputatii felicita "progresele substantiale" inregistrate de statul din Balcanii de Vest in indeplinirea criteriilor necesare pentru a finaliza negocierile de aderare. "Negocierile de aderare cu Croatia pot fi finalizate in prima jumatate a anului 2011, cu conditia sa se continue cu fermitate reformele necesare".

Coruptie

Apreciind eforturile guvernului croat de a lupta impotriva coruptiei, un exemplu elocvent fiind trimiterea in judecata a doi fosti ministri si a unui premier, deputatii considera ca "exista informatii conform carora coruptia este larg raspandita in Croatia si constituie inca o problema generala grava. "Parlamentul solicita OLAF sa coopereze indeaproape cu autoritatile croate pentru a aduce la lumina eventuala coruptie secundara, care ar putea fi generata in cadrul institutiilor UE.

Referitor la actuala reforma a justitiei, deputatii subliniaza necesitatea judecarii rapide a crimelor de razboi si solicita actualizarea Codului penal in conformitate cu cele mai exigente standarde ale dreptului international, indeosebi cat priveste definirea crimelor impotriva umanitatii, precum si imbunatatirea masurilor de protectie a martorilor.

Problema refugiatilor

In ansamblu, sunt salutate progresele in materie de intoarcere a refugiatilor. Deputatii constata ca ostilitatea fata de reintoarcerea sarbilor a scazut in cea mai mare parte a tarii. Autoritatilor croate li se solicita sa elimine obstacolele intampinate pentru obtinerea permisului de resedinta permanenta. In plus, trebuie imbunatatit programul de reconstructie a locuintelor si trebuie lansate proiecte de redresare economica si sociala pentru refugiati, avand in vedere ca mii de refugiati nu s-au intors din Serbia.

Privatizarea santierelor navale

Guvernul croat ar trebui sa finalizeze in cel mai scurt timp procesul de restructurare a sectorului naval pentru a indeplini un criteriu important pentru negocierile de aderare, de care depinde incheierea provizorie a capitolului referitor la concurenta.

Convingerea populatiei despre beneficiile aderarii

Deputatii sunt preocupati de faptul ca majoritatea cetatenilor croati considera ca aderarea tarii lor la UE nu ar fi benefica, potrivit ultimului Eurobarometru. Acestia indeamna autoritatile croate si societatea civila sa isi intensifice actiunile destinate "sa ii convinga pe croati ca fac parte din proiectul european".

Sursa: PE
Articole legate de acelasi subiect
Trimisul Moscovei la NATO: Stabilirea unor baze de aparare antiracheta in Polonia si Romania poate afecta serios securitatea | 2 Martie 2015
EDITIE SPECIALA - LIVE Summitul UE pe tema Ucraina/ Evitarea unui nou Razboi Rece?/ UPDATE - VIDEO Declaratii ale liderilor UE/ Declaratii Premier Ucraina/ Final de summit: Barroso si Herman Van Rompuy | 5 Martie 2014
Parlamentul European a aprobat Acordul de Stabilizare si Asociere cu Serbia | 20 Ianuarie 2011
Cele mai citite articole
EurActor
Membrii EurActor
Parteneri de continut