Fonduri UE 2014-2020 - uelive.ro
Sectiuni principale
EurActiv Policy Briefings
Achizitii publice
Alegeri europarlamentare 2014
InfoSociety
Jobs
Guvernare europeana
Concurenta/Finantare UE
Sanatate
Cetatean UE
Romania in
Parlamentul European
Mediu & Energie
Uniunea Europeana
pe scurt
Politici regionale
Dezvoltare Durabila
Extindere UE
Educatie & Cariera
Turism, mobilitate
EurActiv.PR
EurTop
Info_Culture
euROpeanul
Mass-Media
ActivLeader
InterActiv
EurSondaj
Club Obelix - fun download
Continut
Analize
Dosare (LinksDossiers)
Interviuri
Stiri
Sumare
Comentarii
Utile
Arhiva
Ghid Actori Europeni
Agenda Evenimente
Disable Fly-out



RSS
RSS general
RSS EurActiv Policy Briefings
RSS Achizitii publice
RSS Alegeri europarlamentare 2014
RSS InfoSociety
RSS Jobs
RSS Guvernare europeana
RSS Concurenta/Finantare UE
RSS Sanatate
RSS Cetatean UE
RSS Romania in Parlamentul European
RSS Mediu & Energie
RSS Uniunea Europeana pe scurt
RSS Politici regionale
RSS Dezvoltare Durabila
RSS Extindere UE
RSS Educatie & Cariera
RSS Turism, mobilitate
RSS EurActiv.PR
RSS Info_Culture
RSS euROpeanul
RSS Mass-Media
RSS ActivLeader
RSS InterActiv
RSS EurSondaj
RSS Club Obelix - fun download
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Home > Guvernare europeana > UE solicita o "reala" reforma politica in Egipt si Tunisia

UE solicita o "reala" reforma politica in Egipt si Tunisia

Publicat: 9 Februarie 2011 @ 01:05

Uniunea Europeana a cerut, marti o "adevarata" reforma politica in Tunisia si Egipt, prin vocea sefului diplomatiei europene, Chaterine Ashton, care ofera ajutorul celor doua tari pentru a combate coruptia si a adopta guverne transparente. Catherine Ashton a declarat ca Orientul Mijlociu trece prin "schimbari majore" si nu este inca clar cat de departe acestea vor merge, potrivit AFP.

"In Africa de Nord si Orientul Mijlociu vom vedea demonstratii bazate pe dorinta oamenilor de a obtine participari politice, libertati fundamentale, justitie sociala si dezvoltare economica", a spus Ashton.

Inaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe a afirmat ca pozitia UE este clara: aspiratiile democratice ale cetatenilor trebuie sa fie indeplinite prin dialog, o reforma politica reala si alegeri libere si cinstite.
"Acestea nu sunt doar cuvinte", a declarat Ashton, care a oferit "sprijinul practic" al Europei in timpul procesului de tranzitie.

Ashton sustine ca a vorbit deja despre acest lucru cu ministrul de Externe tunisian, Ounaies Ahmed si va merge in Africa de Nord saptamana viitoare.

"Stim din propria experienta cat de dificila poate fi instaurarea democratiei autentice. Deci, nu vom ajuta doar in ceea ce priveste organizarea alegerilor libere si corecte, ci si vom sustine combaterea coruptiei, transparenta in cadrul administratiilor locale, asigurarea independentei mass-media si independenta sistemului judiciar," a precizat Catherine Ashton.

Liderii UE au adoptat recent  pozitii diferite in ceea ce priveste tranzitia ce ar trebui sa aiba loc in Egipt, cu sau fara Hosni Mubarack. Ei au facut apel la autoritatile egiptene pentru a veni in intampinarea aspiratiilor poporului egiptean cu reforma si nu cu represiune politica si a se angaja intr-o tranzitie ordonata cu un guvern solid.

David Cameron, prim-ministru al Marii Britanii a reactionat dur la incercarile lui Mubarak de a ramane la putere, dupa ce sute de mii de demonstranti s-au adunat in mai multe orase egiptene cerand demisia imediata a presedintelui Egiptului. Prim-ministrul britanic a declarat ca Europa ar trebui sa invete o lectie pentru viitoarea politica externa, potrivit Euractiv.com.

Omologul sau italian, Silvio Berlusconi sustine insa ca Hosni Mubarack ar trebui sa ramana in functie in timpul tranzitiei tarii spre democratie. "Sper ca in Egipt poate fi o tranzitie spre un sistem mai democratic fara o ruptura de presedintele Mubarak, care, in Occident, si mai ales in Statele Unite, este considerat cel mai intelept dintre oameni si un punct de referinta precis", a spus premierul de la Roma.

Summit-ul UE ar fi trebuit sa se incheie cu o pozitie clara, care sa indice ca timpul presedintelui egiptean Hosni Mubarak la putere s-a scurs considera Martin Shulz, liderul grupului Socialistilor si Democratilor.

Grupul Verzilor a criticat esecul liderilor UE de a lua pozitie decisiva asupra Egiptului si a facut in mod clar apel pentru incetarea imediata a regimului Mubarak."Este clar ca o tranzitie pasnica democratica, pe care poporul egiptean in mod clar o doreste, nu va fi posibila atat timp cat Mubarak va ramane la putere si va continua sa reprime violent protestele.

de Catalina Ciociltan


Articole legate de acelasi subiect
Premierul Albaniei, aflat in vizita la Bucuresti, cere din nou Romaniei recunoasterea provinciei Kosovo ca stat independent | 28 Februarie 2015
Iohannis: Contam pe sprijinul Germaniei pentru identificarea unei solutii privind Schengen. Merkel: Nu pot sa promit acum | 27 Februarie 2015
Iohannis, mesaj catre romanii din Germania: Vreau sa schimbam modul de a face politica in tara | 27 Februarie 2015
Cele mai citite articole
EurActor
Membrii EurActor
Parteneri de continut