Fonduri UE 2014-2020 - uelive.ro
Sectiuni principale
EurActiv Policy Briefings
Achizitii publice
Alegeri europarlamentare 2014
InfoSociety
Jobs
Guvernare europeana
Concurenta/Finantare UE
Sanatate
Cetatean UE
Romania in
Parlamentul European
Mediu & Energie
Uniunea Europeana
pe scurt
Politici regionale
Dezvoltare Durabila
Extindere UE
Educatie & Cariera
Turism, mobilitate
EurActiv.PR
EurTop
Info_Culture
euROpeanul
Mass-Media
ActivLeader
InterActiv
EurSondaj
Club Obelix - fun download
Continut
Analize
Dosare (LinksDossiers)
Interviuri
Stiri
Sumare
Comentarii
Utile
Arhiva
Ghid Actori Europeni
Agenda Evenimente
Disable Fly-out


RSS
RSS general
RSS EurActiv Policy Briefings
RSS Achizitii publice
RSS Alegeri europarlamentare 2014
RSS InfoSociety
RSS Jobs
RSS Guvernare europeana
RSS Concurenta/Finantare UE
RSS Sanatate
RSS Cetatean UE
RSS Romania in Parlamentul European
RSS Mediu & Energie
RSS Uniunea Europeana pe scurt
RSS Politici regionale
RSS Dezvoltare Durabila
RSS Extindere UE
RSS Educatie & Cariera
RSS Turism, mobilitate
RSS EurActiv.PR
RSS Info_Culture
RSS euROpeanul
RSS Mass-Media
RSS ActivLeader
RSS InterActiv
RSS EurSondaj
RSS Club Obelix - fun download
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Home > Extindere UE > Balcani > Eurodeputatul Tanja Fajon: UE are nevoie de Balcanii de Vest

Eurodeputatul Tanja Fajon: UE are nevoie de Balcanii de Vest

Publicat: 17 Noiembrie 2010 @ 15:40

Albania si Bosnia si Hertegovina mai au cateva saptamani pana cand cetatenii lor vor putea calatori fara vize. Cu toate acestea, Kosovo mai are drum lung de parcurs pana le va putea ajunge din urma. "Cred ca UE are nevoie de Balcanii de Vest, iar acestia au o perspectiva europeana clara", a declarat europarlamentarul Tanja Fajon, raportor pentru procesul de liberalizare a vizelor, intr-un interviu acordat Southeast European Times.

Ministrii de interne ai UE au aprobat liberalizarea vizelor pentru Albania si Bosnia si Hertegovina (BiH) la inceputul acestei luni. Cum va afecta acest lucru Kosovo?

Tanja Fajon:
In primul rand, sunt bucuroasa ca avem aceasta decizie pozitiva - este o veste foarte importanta, in general, si, in special, pentru Albania si BiH. Pe de alta parte, Kosovo ramane o sursa serioasa de ingrijorare. Cred ca trebuie sa ne concentram toate eforturile pentru a aduce Kosovo mai aproape de UE, pentru a gasi o solutie la modul in care sa angajam tara in liberalizarea vizelor. Kosovo inca trebuie sa finalizeze multe reforme necesare, iar autoritatile trebuie sa depuna toate eforturile pentru a le indeplini.

Multe tari din UE au avut, recent, probleme cu refugiatii din Serbia si Macedonia. Ce masuri vor fi luate de UE pentru a evita aceeasi experienta cu Albania si BiH si care va fi rolul guvernelor acestor tari?

T.F.:
Numarul tot mai mare de solicitanti de azil, in special din Serbia si Macedonia anul acesta, a fost problema serioasa. Guvernele din Albania si BiH au lansat campanii de informare pentru a-i informa pe cetateni ce inseamna cu adevarat liberalizarea vizelor.

Comisia UE va urmari implementarea standardelor, nu doar in Albania si Bosnia si Hertegovina, ci in intreaga regiune a Balcanilor de Vest, astfel ca aceasta va continua sa urmareasca siguranta granitelor si siguranta documentelor, cu un mecanism special.

Prin acest mecanism, statele membre afectate vor avea o sansa sa ia unele masuri in toate tarile din Balcanii de Vest. Prin urmare este foarte important pentru guvernele din Albania, Bosnia si Hertegovina, Serbia, Macedonia si Muntenegru sa ii informeze pe cetatenii lor cu privire la drepturile si obligatiile lor atunci cand calatoresc. Responsabilitatea guvernelor este foarte mare.

Comisia UE a publicat, recent, rapoarte de progres asupra tarilor din Balcanii de Vest. Vedem progrese in acest sens?

T.F.:
Vedem mesaje bune in rapoarte, dar exista multe surse de ingrijorare. Bineinteles ca au existat progrese, insa exista si provocari pe care guvernele trebuie sa le infrunte. Toate tarile din Balcanii de Vest trebuie sa consolideze eforturile impotriva crimei organizate si coruptiei si sa faca eforturi suplimentare pentru a consolida capacitatile administrative si sistemele judiciare.

In privinta Kosovo s-a pus accentul asupra situatiei presei, asupra lipsei libertatii presei.

Din cauza crizei politice din Albania, mesajul [nu a fost atat de] pozitiv pe cat a dorit guvernul. Cred ca situatia politica pune imaginea tarii intr-o pozitie foarte proasta in UE. Sper ca partile politice din Albania sa gaseasca cu adevarat puterea de a dezvolta un dialog bun, deoarece este afectata imaginea tarii.

Tarile din Balcanii de Vest au multe provocari pe care trebuie sa le infrunte, dar credeti ca UE este pregatita pentru acestea?

T.F.:
Guvernele se confrunta cu dificultati interne din cauza crizei financiare si economice din UE si devine tot mai complicat sa argumentezi de ce este necesara extinderea. Cred ca UE are nevoie de Balcanii de Vest si ca regiunea are o perspectiva europeana clara.

Tarile din Balcanii de Vest trebuie sa aiba ca prima prioritate pe agenda lor perspectiva europeana si trebuie sa continue reformele care le vor aduce mai aproape de UE. Decizia liberalizarii vizelor pentru Albania si Bosnia si Hertegovina este unul din numerosii pasi pozitivi catre UE si puteti avea beneficii realmente pozitive daca indepliniti toate sarcinile.

Cred ca UE va fi dedicata si va ramane dedicata aducerii tarilor din Balcanii de Vest in UE cu perspectiva clara a aderarii. UE are nevoie de Balcanii de Vest la fel de mult pe cat Balcanii de Vest au nevoie de UE.

Sursa: Southeast European Times

Articole legate de acelasi subiect
Trimisul Moscovei la NATO: Stabilirea unor baze de aparare antiracheta in Polonia si Romania poate afecta serios securitatea | 2 Martie 2015
EDITIE SPECIALA - LIVE Summitul UE pe tema Ucraina/ Evitarea unui nou Razboi Rece?/ UPDATE - VIDEO Declaratii ale liderilor UE/ Declaratii Premier Ucraina/ Final de summit: Barroso si Herman Van Rompuy | 5 Martie 2014
Croatia - urmatorul stat membru al UE? | 17 Februarie 2011
Cele mai citite articole
EurActor
Membrii EurActor
Parteneri de continut