Fonduri UE 2014-2020 - uelive.ro
Sectiuni principale
EurActiv Policy Briefings
Achizitii publice
Alegeri europarlamentare 2014
InfoSociety
Jobs
Guvernare europeana
Concurenta/Finantare UE
Sanatate
Cetatean UE
Romania in
Parlamentul European
Mediu & Energie
Uniunea Europeana
pe scurt
Politici regionale
Dezvoltare Durabila
Extindere UE
Educatie & Cariera
Turism, mobilitate
EurActiv.PR
EurTop
Info_Culture
euROpeanul
Mass-Media
ActivLeader
InterActiv
EurSondaj
Club Obelix - fun download
Continut
Analize
Dosare (LinksDossiers)
Interviuri
Stiri
Sumare
Comentarii
Utile
Arhiva
Ghid Actori Europeni
Agenda Evenimente
Disable Fly-out


RSS
RSS general
RSS EurActiv Policy Briefings
RSS Achizitii publice
RSS Alegeri europarlamentare 2014
RSS InfoSociety
RSS Jobs
RSS Guvernare europeana
RSS Concurenta/Finantare UE
RSS Sanatate
RSS Cetatean UE
RSS Romania in Parlamentul European
RSS Mediu & Energie
RSS Uniunea Europeana pe scurt
RSS Politici regionale
RSS Dezvoltare Durabila
RSS Extindere UE
RSS Educatie & Cariera
RSS Turism, mobilitate
RSS EurActiv.PR
RSS Info_Culture
RSS euROpeanul
RSS Mass-Media
RSS ActivLeader
RSS InterActiv
RSS EurSondaj
RSS Club Obelix - fun download
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Home > Romania in
Parlamentul European
> Totul despre PE > Activitatea europarlamentarilor creste in cantitate. Nu si in calitate

Activitatea europarlamentarilor creste in cantitate. Nu si in calitate

Publicat: 1 Noiembrie 2010 @ 17:36

Un studiu cantitativ si calitativ al activitatii europarlamentarilor romani in mai mult de 15 luni de cand au primit mandatul, arata ca reprezentantii cetatenilor romani la Strasbourg si Bruxelles par sa fie mai activi. Pe de alta parte activitatile de substanta, cele cu adevarat importante cum sunt rapoartele pe diverse teme, sunt inca destul de rar atribuite eurodeputatilor romani.

Institutul European pentru Democratie Participativa – Qvorum a lansat un studiu, care analizeaza activitatea delegatiei Romaniei in legislativul european in perioada iulie 2009 – octombrie 2010. Studiul imbina analiza calitativa si cantitativa a activitatilor (rapoarte, voturi, declaratii etc.) cu cercetare de teren la Bruxelles

Raportul complet

Cercetarea concluzioneaza ca activitatea europarlamentarilor romani in actuala legislatura este inca nesatisfacatoare. Delegatia Romaniei nu a reusit inca sa isi fructifice al 7-lea potential de influenta pe care il detine in PE, potential calculat prin prisma numarului de deputati si al functiilor detinute;

Prezenta delegatiei Romaniei la sedintele plenare ale Parlamentului European este in continuare foarte scazuta, comparativ cu celelalte state membre, desi se poate constata un trend usor crescator. Astfel, delegatia tarii noastre a terminat primul an de mandat pe pozitia a 26-a (penultima), cu o medie de prezenta de 85,84%, iar in primul trimestru al celui de-al doilea an de mandat se afla pe pozitia a 24-a, cu o medie de 86,71%.

Prezenta individuala a celor mai multi deputati este in usoara crestere, in special dupa momentul mediatizarii activitatii acestora de catre presa din tara. Un exemplu in acest sens il reprezinta Traian Ungureanu (PPE), care a avut o prezenta de 74.14% in primul an de mandat, iar in prima parte a celui de-al doilea an de mandat are o prezenta de 100%, inregistrand asadar o crestere de aproximativ 25%. Intr-o situatie similara se regasesc Viorica Dancila (+15%), Renate Weber (+16%), precum si Adina Valean, Cristian Busoi, Norica Nicolai si Sebastian Bodu (+10%). Regasim, totusi, si deputati europeni a caror prezenta la lucrarile plenare este in descrestere: Ioan Mircea Pascu (-43%), Adrian Severin (-10%) , Claudiu Ciprian Tanasescu (-16%), Rares Niculescu (-16%) si Corneliu Vadim Tudor (-8%).

Per ansamblu, membrii delegatiei Romaniei sunt fruntasi la activitati pentru care nu au nevoie neaparat de sprijinul politic al colegilor de grup politic european sau de Parlament. Astfel, la luari de cuvant Romania se afla pe locul 4, la intrebari pe locul 14, la amendamente pe locul 6 , iar la propuneri de rezolutii pe locul 5. 

In ceea ce priveste activitatile de substanta, desi se contata o usoara imbunatatire a situatiei, eurodeputatii romani se afla in partea a doua a clasamentului. In functie de alocarea de rapoarte, delegatia tarii noastre se situeaza pe pozitia  a 15-a, iar la alocarea de avize pe pozitia a 11-a.

Frantescu spune ca "senioritatea in PE conteaza, si conteaza in special atunci cand se aloca rapoartele, si conteaza si calitatea de specialist intr-un domeniu."

Daca liberalii au o medie ceva mai buna de rapoarte elaborate, social-democratii romani stau mai bine la numarul de amendamente depuse, in timp ce membrii PD-L si PSD au mai multe luari de cuvant.

Doru Frantescu, Directorul IEDP-Qvorum, a explicat ca “cercetarea de teren a aratat ca un factor important al cresterii usoare a prezentei si activitatilor eurodeputatilor romani in ultimele luni este constituit de mediatizarea crescanda in tara a activitatii lor la Bruxelles si Strasbourg. Faptul ca am scapat, cel putin pentru moment, de tiltul de campionii absentelor nu ne incalzeste foarte tare daca eurodeputatii nu incep sa se tina serios de treaba: deocamdata suntem campioni la vorbit, dar codasi la fapte.”

Raportul mai constata ca europarlamentarii romani, asemenea colegilor lor din toate statele membre, voteaza pe linia grupului politic din care fac parte (popular, socialist sau liberal), si nu se grupeaza in functie de nationalitate. Din punctul de vedere al 'europenizarii' (fidelitatea fata de formatiunea politica la care sunt afiliati la nivel european), liberalii au dat dovada de cea mai mare "fidelitate".

Rovana Plumb, europarlamentar social-democrat, a declarat: "Am votat impotriva si votam altfel decat ei [familia politica europeana, n.r.], de cate ori interesul national o cere."

Potrivit institutului Qvorum, europarlamentarii bombardeaza mass media cu informatii asupra declaratiilor pe care le fac in PE. In realitate insa, luarile de cuvant reprezinta un instrument viabil numai in masura in care sunt insotite si de actiuni concrete (redactarea de rapoarte, avize, amendamente), altfel ele au mai degraba caracter propagandistic si sunt contra-indicate.“

Adina Valean, un alt europarlamentar prezent la evenimentul de lansare a studiului, a aratat ca nu doar reprezentantii romanilor in PE mai au de invatat: "Va dura pana cand sindicatele si companiile vor invata sa lucreze cu politicile europene si prin intermediul europarlamentarilor."

"Politica europeana difera foarte mult de politica din Romania, pentru ca este o politica de fond," a mai spus Valean.

Adrian Lungu

[EurActiv.ro]

Articole legate de acelasi subiect
Membrii romani ai Parlamentului European si reprezentarea intereselor romanesti la Bruxelles | 12 Iulie 2011
Corespondenta de la Strasbourg: Laszlo Tokes - ales vicepresedinte al Parlamentului European, intr-o procedura contestata | 15 Iunie 2010
PE aproba cheltuielile pe 2008 ale majoritatii institutiilor UE. Stegulete rosii pentru Romania si Bulgaria | 7 Mai 2010


COMENTARII


1. Pamflet
Alexandra (02 Noiembrie 2010 10:26)

"Studiul" celor de la Qvorum nu se bazeaza pe altceva decat preluarea unor date de pe un site care monitorizeaza activitatea europarlamentarilor in genere. Nicaieri nu se spune ca daca sunt prezenti 100% din timp in plen, europarlamentarii nu fac alte lucruri poate mai importante. Nicaieri nu se spune ca unii membrii ai PE sunt sefi ai unor delegatii in state terte, precum China, Rusia sau Statele Unite ale Americii, lucru care este mult mai important decat prezenta in plen (acesta este cazul domnului Adrian Severin, care reprezinta forul european in statele mentionate si nu numai). Este trist faptul ca este promovat un astfel de studiu lipsit de substanta si lipsit de obiectivitate.
Raspunde
Cele mai citite articole
EurActor
Membrii EurActor
Parteneri de continut