Fonduri UE 2014-2020 - uelive.ro
Sectiuni principale
EurActiv Policy Briefings
Achizitii publice
Alegeri europarlamentare 2014
InfoSociety
Jobs
Guvernare europeana
Concurenta/Finantare UE
Sanatate
Cetatean UE
Romania in
Parlamentul European
Mediu & Energie
Uniunea Europeana
pe scurt
Politici regionale
Dezvoltare Durabila
Extindere UE
Educatie & Cariera
Turism, mobilitate
EurActiv.PR
EurTop
Info_Culture
euROpeanul
Mass-Media
ActivLeader
InterActiv
EurSondaj
Club Obelix - fun download
Continut
Analize
Dosare (LinksDossiers)
Interviuri
Stiri
Sumare
Comentarii
Utile
Arhiva
Ghid Actori Europeni
Agenda Evenimente
Disable Fly-outRSS
RSS general
RSS EurActiv Policy Briefings
RSS Achizitii publice
RSS Alegeri europarlamentare 2014
RSS InfoSociety
RSS Jobs
RSS Guvernare europeana
RSS Concurenta/Finantare UE
RSS Sanatate
RSS Cetatean UE
RSS Romania in Parlamentul European
RSS Mediu & Energie
RSS Uniunea Europeana pe scurt
RSS Politici regionale
RSS Dezvoltare Durabila
RSS Extindere UE
RSS Educatie & Cariera
RSS Turism, mobilitate
RSS EurActiv.PR
RSS Info_Culture
RSS euROpeanul
RSS Mass-Media
RSS ActivLeader
RSS InterActiv
RSS EurSondaj
RSS Club Obelix - fun download
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Home > Guvernare europeana > Transparenta > 'Romania nu accepta ca intrarea in Schengen sa fie conditionata de alt subiect'

'Romania nu accepta ca intrarea in Schengen sa fie conditionata de alt subiect'

Publicat: 24 Septembrie 2010 @ 00:25

'Romania nu accepta ca intrarea in Schengen sa fie conditionata de alt subiect'
Presedintii Basescu si Parvanov s-au declarat, la Sofia, hotarati sa faca eforturi pentru ca Romania si Bulgaria sa adere impreuna la spatiul Schengen, conform calendarului stabilit. Ei au fost de acord ca orice conexiune intre procesul de aderare la spatiul Schengen si problematica roma sau Mecanismul de Cooperare si Verificare, este inacceptabila.

Romania nu va accepta ca intrarea in spatiul Schengen sa fie conditionata, direct sau indirect, de orice alt subiect, fie ca este vorba despre achizitii publice, despre problematica roma, cu atat mai putin de Mecanismul de Cooperare si Verificare, a spus presedintele Traian Basescu, primit joi, la Sofia, de omologul sau bulgar, Gheorghi Parvanov.

"Unul din obiectivele majore a fost sa ne stabilim prioritatile. Amandoi am concluzionat ca Romania si Bulgaria au doua prioritati majore in interiorul UE. Unul este legat de accesul in spatiul Schengen, asa cum am convenit si cu partenerii europeni - in martie 2011 - cu conditia indeplinirii conditionalitatilor tehnice ale proiectului. De asemenea, am propus domnului presedinte Parvanov ca guvernele noastre sa analizeze impreuna daca ne putem stabili ca obiectiv incheierea functionarii MCV pana sfarsitul anului 2011", declara Traian Basescu.

Presedintele mai afirma ca Romania nu poate accepta limitarea libertatii de miscare a nici unui cetatean al sau. El e de parere ca s-ar impune o strategie europeana de integrare a romilor.

Autoritatile romane cer romilor nomazi sa faca un obicei din munca si scolarizarea copiilor, mai spune seful statului. "Discutiile cu presedintele Parvanov mi-au confirmat ca avem o pozitie comuna, o pozitie europeana. In acelasi timp, trebuie sa mai spun inca o data, poate in alta forma: orice cetatean european are drepturi, dar si obligatii. Acest lucru este valabil si pentru comunitatea romilor nomazi. [...] Ceea ce noi sustinem este rezolvarea pe fond a problemei romilor nomazi, iar aici ne trebuie o strategie la nivel european. As mai face o singura precizare. Foarte multi oameni politici vorbesc despre cele 12-14 milioane de romi care se afla pe teritoriul UE, raspanditi in aproape toate statele. Dar UE nu are de integrat cele 14 milioane de romi. Cea mai mare parte sunt integrati. Marea problema sunt romii nomazi, o anume ramura a acestei minoritati", precizeaza presedintele Traian Basescu.

Ministrii de Interne ai Bulgariei si Romaniei,Tsvetan Tsvetanov si Vasile Blaga, si-au exprimat si ei dorinta de a se alatura spatiului Schengen in martie 2011. Ambii ministri au declarat ca sporirea patrulelor de politie de pe litoralul bulgaresc si intarirea masurilor de securitate au atras un milion de turisti romani anual, relateaza Novinite, citat de HotNews.ro.

Secretarul de stat Doru Costea a avut o intrevedere, la Sofia, cu secretarul de stat bulgar pentru afaceri europene, Konstantin Dimitrov.

Ambele parti au reconfirmat interesul comun ca Romania si Bulgaria sa adere impreuna la spatiul Schengen, conform calendarului stabilit in martie 2011, respingand orice asociere intre acest obiectiv si alte chestiuni care nu fac parte din procesul de evaluare, precum problematica roma, Mecanismul de Cooperare si Verificare si absorbtia fondurilor europene.

Surse: RFI, Presedintia Romaniei, MAE, HotNews.ro

Articole legate de acelasi subiect
Klaus Iohannis: Domnul Juncker m-a asigurat de tot sprijinul pentru intrarea in spatiul Schengen | 15 Ianuarie 2015
Anul 2014 la Casa Alba, suprins in fotografii | 4 Ianuarie 2015
VIDEO&TEXT Juncker: 23 de noi initiative legislative in 2015/ Vicepresedintele CE, Frans Timmermans: Multe initiative - modificate sau retrase dupa consultarea Parlamentului | 16 Decembrie 2014
Cele mai citite articole
EurActor
Membrii EurActor
Parteneri de continut