Fonduri UE 2014-2020 - uelive.ro
Sectiuni principale
EurActiv Policy Briefings
Achizitii publice
Alegeri europarlamentare 2014
InfoSociety
Jobs
Guvernare europeana
Concurenta/Finantare UE
Sanatate
Cetatean UE
Romania in
Parlamentul European
Mediu & Energie
Uniunea Europeana
pe scurt
Politici regionale
Dezvoltare Durabila
Extindere UE
Educatie & Cariera
Turism, mobilitate
EurActiv.PR
EurTop
Info_Culture
euROpeanul
Mass-Media
ActivLeader
InterActiv
EurSondaj
Club Obelix - fun download
Continut
Analize
Dosare (LinksDossiers)
Interviuri
Stiri
Sumare
Comentarii
Utile
Arhiva
Ghid Actori Europeni
Agenda Evenimente
Disable Fly-out


RSS
RSS general
RSS EurActiv Policy Briefings
RSS Achizitii publice
RSS Alegeri europarlamentare 2014
RSS InfoSociety
RSS Jobs
RSS Guvernare europeana
RSS Concurenta/Finantare UE
RSS Sanatate
RSS Cetatean UE
RSS Romania in Parlamentul European
RSS Mediu & Energie
RSS Uniunea Europeana pe scurt
RSS Politici regionale
RSS Dezvoltare Durabila
RSS Extindere UE
RSS Educatie & Cariera
RSS Turism, mobilitate
RSS EurActiv.PR
RSS Info_Culture
RSS euROpeanul
RSS Mass-Media
RSS ActivLeader
RSS InterActiv
RSS EurSondaj
RSS Club Obelix - fun download
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Home > Cetatean UE > Dezbateri > Comentariu: Ce impact ar avea alegerile primare asupra cetatenilor europeni

Comentariu: Ce impact ar avea alegerile primare asupra cetatenilor europeni

Publicat: 16 Septembrie 2010 @ 19:12

Alegerile pentru Parlamentul European sunt vazute ca fiind o optiune secundara in randul alegatorilor. De ce oare aceasta perceptie, cand Parlamentul European creste ca putere si influenta, se intreaba, de la Bruxelles, Dan Luca.

Nu cetatenii sunt problema cand vorbim despre alegerile europene. 43% a fost rata de participare in 2009, vreo 45% in 2004 si tot asa. Si ne mai intrebam care e legitimitatea institutiilor europene in actuala formula de alegeri? Iar daca vom continua in aceeasi formula garantez ca in 2014 nici macar 40% nu se vor prezenta la vot.

Specialistii au inceput sa admita faptul ca succesul integrarii europene impune mai mult decat implementarea unor institutii eficiente si armonizarea politicilor la nivel national cu cel european. E nevoie in egala masura de respectarea principiilor democratiei la nivel comunitar. Uniunea Europeana spera sa imbunatateasca participarea cetatenilor pentru crearea unei democratii supranationale, participarea activa a populatiei fiind un factor cheie in acest mecanism. Dar cum?

Uniunea Europeana a reusit cu siguranta sa atraga anumiti oameni si sa ii convinga de faptul ca merita sa investeasca timp si energie pentru a intelege complicatele mecanisme ce stau la baza functionarii ei. UE are “fanii” sai. Dar cat de prezenta in constiinta oamenilor obisnuiti este Uniunea Europeana daca ne deplasam in afara cartierului european? Cine mai este interesat de UE cand avansam pe strazile Bruxelles-ului si daca mergem de acolo mai departe in toate cele 27 de state membre? Cine mai stie ce structura au institutiile europene si cu ce se ocupa fiecare? Uniunea Europeana are acum aproape 500 de milioane de locuitori, dintre care cei intr-adevar informati in legatura cu felul in care functioneaza sunt doar o picatura intr-un ocean. UE are fanii sai, dar cum ramane cu cetatenii sai?

Relatia UE-cetateni pare a fi intr-o stare de somnolenta, animata din cand in cand de cate un referendum, adesea cu rezultate negative. Cetatenii isi amintesc de Uniune atunci cand sunt nemultumiti, iar UE isi aminteste de cetateni atunci cand acestia ii resping proiectele. Specialistii explica acest fapt prin prisma unui concept destul de cunoscut in zilele noastre: lipsa comunicarii. Sa fie doar asta?

Organizarea alegerilor primare ar putea schimba perceptia cetatenilor despre constructia europeana. Alegerile europene ar avea cel putin fete umane, necesare in demonizarea unui sistem opac.

Daca am avea alegerile primare, pregatite cu 2-3 ani inainte de alegerile europene, activistii locali ar putea intelege mai devreme importanta confruntarilor europene, ar putea convinge si pe altii ca implicarea in astfel de actiuni are relevanta pentru ei. S-ar realiza o masa critica de dezbateri, utile pentru decriptarea mesajelor. Presa s-ar mobiliza mult in mediatizarea unor astfel de dezbateri.

De cativa ani, Obama a devenit idolul politicienilor, brandul politic cel mai cunoscut, chiar si in Uniunea Europeana. Presedintele american are merite deosebite, dar si un sistem care l-a “inventat”. Obama este un produs al sistemului american, asa cum vom avea alti lideri americani alesi cel putin o data la 8 ani. Alegerile primare i-au dat posibilitatea liderului american in a se afirma, nu o campanie de doua luni, survenita dupa nominalizarea de catre Partidul Democrat ca si candidat oficial la functia suprema in Stat.

Daca legitimitatea este dobandita prin vot, iar Presedintele Comisiei nu isi face campanie pentru a castiga titlul, atunci schimbarea metodei este inca o chestiune ce ar trebuie avuta in vedere.

Sa nu uitam de asemenea ca membrii Parlamentului European sunt alesi mai degraba din listele preliminare nationale si regionale decat din mandate directe.

Democratia va fi cu adevarat instaurata numai atunci cand se vor oferi reforme democratice autentice, care vor face in final comunicarea despre Europa un exercitiu mai usor.

Dan LUCA / Bruxelles

Sursa: Casa Europei Cluj Napoca

Articole legate de acelasi subiect
One year after: Video Debate "Single European Sky" | 27 Ianuarie 2015
VIDEO & TEXT Dezbaterea "Cerul Unic European: un spatiu aerian eficient si performant", 30 ianuarie 2015 | 26 Ianuarie 2015
VIDEO Gesine Meissner, eurodeputat: "Guvernele europene trebuie sa fie mai cooperante pentru trafic aerian eficient" | 21 Ianuarie 2015
Cele mai citite articole
EurActor
Membrii EurActor
Parteneri de continut