Fonduri UE 2014-2020 - uelive.ro
Sectiuni principale
EurActiv Policy Briefings
Achizitii publice
Alegeri europarlamentare 2014
InfoSociety
Jobs
Guvernare europeana
Concurenta/Finantare UE
Sanatate
Cetatean UE
Romania in
Parlamentul European
Mediu & Energie
Uniunea Europeana
pe scurt
Politici regionale
Dezvoltare Durabila
Extindere UE
Educatie & Cariera
Turism, mobilitate
EurActiv.PR
EurTop
Info_Culture
euROpeanul
Mass-Media
ActivLeader
InterActiv
EurSondaj
Club Obelix - fun download
Continut
Analize
Dosare (LinksDossiers)
Interviuri
Stiri
Sumare
Comentarii
Utile
Arhiva
Ghid Actori Europeni
Agenda Evenimente
Disable Fly-out






RSS
RSS general
RSS EurActiv Policy Briefings
RSS Achizitii publice
RSS Alegeri europarlamentare 2014
RSS InfoSociety
RSS Jobs
RSS Guvernare europeana
RSS Concurenta/Finantare UE
RSS Sanatate
RSS Cetatean UE
RSS Romania in Parlamentul European
RSS Mediu & Energie
RSS Uniunea Europeana pe scurt
RSS Politici regionale
RSS Dezvoltare Durabila
RSS Extindere UE
RSS Educatie & Cariera
RSS Turism, mobilitate
RSS EurActiv.PR
RSS Info_Culture
RSS euROpeanul
RSS Mass-Media
RSS ActivLeader
RSS InterActiv
RSS EurSondaj
RSS Club Obelix - fun download
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Home > Turism, mobilitate > Siguranta transporturilor > Saptamana europeana a mobilitatii 2010: "Calatoriti mai inteligent, traiti mai bine"

Saptamana europeana a mobilitatii 2010: "Calatoriti mai inteligent, traiti mai bine"

Publicat: 15 Septembrie 2010 @ 15:54

Saptamana europeana a mobilitatii 2010: "Calatoriti mai inteligent, traiti mai bine"
Sute de orase si municipii din intreaga Europa (din care 47 din Romania) si din afara acesteia participa, intre 16 si 22 septembrie 2010, la Saptamana europeana a mobilitatii, cel mai mare eveniment mondial dedicat deplasarilor urbane sustenabile. Tema campaniei 2010 - Calatoriti mai inteligent, traiti mai bine - pune accent pe efectele daunatoare pe care tendintele actuale din transportul urban le au asupra sanatatii cetatenilor. Scopul este incurajarea autoritatilor locale sa promoveze alternative la folosirea automobilelor si sa evidentieze impactul pozitiv al acestora asupra sanatatii publice si asupra mediului.

Comisarul Siim Kallas, vicepresedinte al Comisiei si responsabil cu sectorul transporturilor, a declarat: „Majoritatea populatiei mondiale traieste in zone urbane. Cea mai mare parte a deplasarilor noastre cotidiene incep si se termina in zone urbane, astfel incat depindem cu adevarat de sistemele de transport urban si suferim din cauza efectelor negative ale transportului urban, precum blocajele si accidentele de trafic, calitatea inferioara a aerului sau zgomotul, care duc la scaderea sensibila a calitatii vietii. Aceste probleme nu apar numai pe plan local, ci in intreaga UE. Dar, unindu-ne eforturile, sunt sigur ca putem gasi solutii inovatoare si sustenabile pentru a trata problemele legate de mobilitate in orasele mari si pentru a oferi populatiei mai multe alternative adaptate nevoilor sale.”

Comisarul european pentru mediu, Janez PotoŔnik, a declarat: „Prea multi europeni isi folosesc autovehiculele pentru deplasari scurte. Acest aspect are o reala importanta: conducand mai mult producem mai multe accidente de circulatie si poluam mai mult atmosfera. Tema Saptamanii europene a mobilitatii 2010 – Calatoriti mai inteligent, traiti mai bine – ar trebui sa constituie pentru autoritatile locale un semnal de alarma care le sa determine sa reflecteze mai mult asupra impactului politicilor de transport asupra mediului urban si asupra calitatii vietii si sa sprijine oamenii pentru a face alegeri mai inteligente si mai sanatoase.”

- Lista oraselor participante din Romania

Calatoriti mai inteligent, traiti mai bine

Utilizarea intensiva a autovehiculelor in orasele mari, si in special a celor personale, este la originea multor probleme de sanatate a populatiei, care includ vatamari corporale si decese cauzate de accidentele de circulatie, infectii respiratorii si alte boli cauzate de poluarea atmosferica si boli cronice precum obezitatea si bolile cardiovasculare cauzate de stilul de viata din ce in ce mai sedentar. Alti factori de risc pentru sanatatea fizica si psihica sunt izolarea sociala si destramarea coeziunii sociale, declansate de blocajele de trafic, de reducerea spatiului public si de poluarea fonica ce produce tulburari ale somnului si stres.

Saptamana mobilitatii urmareste sa schimbe obiceiurile oamenilor in materie de transport, oferind alternative nepoluante la transportul cu autovehiculul. Publicul are ocazia de a experimenta mijloace alternative de transport, iar autoritatile locale au oportunitatea de a testa noi servicii si infrastructuri. Se asigura astfel o mostenire durabila, deoarece orasele participante sunt incurajate sa lanseze cel putin o masura practica permanenta. Saptamana are ca punct culminant ziua de 22 septembrie, desemnata oficial ca Zi fara autovehicule, in care orasele si municipiile participante delimiteaza zone utilizate numai de pietoni, de ciclisti si de transporturile in comun.

Principalele puncte ale Saptamanii mobilitatii in 2010

Printre numeroasele evenimente organizate in Italia, la Bologna, se numara si o licitatie de biciclete de ocazie, care au fost abandonate in oras. Evenimentul este organizat de o asociatie a studentilor in colaborare cu primaria orasului Bologna. Ofertantii norocosi vor primi echipamente de securitate, brosuri pe tema securitatii rutiere si alte materiale promotionale si echipamente.

In piata Smithfield din Londra se desfasoara, pe 17 septembrie, „City Cycle Style” (Stilul ciclist urban), primul eveniment din capitala consacrat ciclismului ca mijloc de transport la moda. Participantii sunt invitati sa defileze purtand cele mai bune echipamente cicliste pe care le poseda, sa intalneasca creatori din sectorul modei cicliste, sa probeze echipamente si sa urce pe seile unora dintre cele mai recente modele pe doua roti. O parte din sumele colectate cu aceasta ocazie vor fi donate unei asociatii caritative care colecteaza biciclete de ocazie si le trimite in Africa.

Municipiul Brno din Republica Ceha a dezvoltat o gama de activitati de promovare a marsului nordic, a ciclismului si a patinajului pe role. Programul include vizite ale orasului cu ghid, cursuri si exercitii publice insotite de concerte in aer liber.

Participare in crestere

De la lansarea sa in 2002, Saptamana mobilitatii a cunoscut o crestere continua a numarului oraselor participante. Anul trecut s-a inregistrat in vederea participarii un numar record de 2 181 de orase reprezentand aproximativ 237 de milioane de locuitori. Ca urmare a campaniei de o saptamana au fost introduse peste 4 440 de masuri permanente. Saptamana europeana a mobilitatii constituie, de asemenea, un model de succes, fiind adoptata de tari din afara Europei, precum Argentina, Canada, Ecuador, Japonia si Taiwan.

Saptamana europeana a mobilitatii este coordonata de trei organizatii neguvernamentale specializate in problematica urbana a mediului: Eurocities, Energie-CitÚs si Climate Alliance. Directia generala Mediu a Comisiei Europene contribuie financiar si organizeaza Premiile anuale ale Saptamanii europene a mobilitatii pentru cele mai bune masuri si programe de activitati.

- Site-ul web al Saptamanii europene a mobilitatii

Sursa: CE

Articole legate de acelasi subiect
Noi reguli europene: soferii aflati in alt stat membru nu mai scapa de amenda de circulatie | 11 Februarie 2015
Comisia Europeana: Haosul din aeroporturi este inacceptabil | 21 Decembrie 2010
MAE avertizeaza romanii care calatoresc in Grecia ca exista probleme in aprovizionarea cu combustibil | 28 Iulie 2010
Cele mai citite articole
EurActor
Membrii EurActor
Parteneri de continut