Fonduri UE 2014-2020 - uelive.ro
Sectiuni principale
EurActiv Policy Briefings
Achizitii publice
Alegeri europarlamentare 2014
InfoSociety
Jobs
Guvernare europeana
Concurenta/Finantare UE
Sanatate
Cetatean UE
Romania in
Parlamentul European
Mediu & Energie
Uniunea Europeana
pe scurt
Politici regionale
Dezvoltare Durabila
Extindere UE
Educatie & Cariera
Turism, mobilitate
EurActiv.PR
EurTop
Info_Culture
euROpeanul
Mass-Media
ActivLeader
InterActiv
EurSondaj
Club Obelix - fun download
Continut
Analize
Dosare (LinksDossiers)
Interviuri
Stiri
Sumare
Comentarii
Utile
Arhiva
Ghid Actori Europeni
Agenda Evenimente
Disable Fly-out


RSS
RSS general
RSS EurActiv Policy Briefings
RSS Achizitii publice
RSS Alegeri europarlamentare 2014
RSS InfoSociety
RSS Jobs
RSS Guvernare europeana
RSS Concurenta/Finantare UE
RSS Sanatate
RSS Cetatean UE
RSS Romania in Parlamentul European
RSS Mediu & Energie
RSS Uniunea Europeana pe scurt
RSS Politici regionale
RSS Dezvoltare Durabila
RSS Extindere UE
RSS Educatie & Cariera
RSS Turism, mobilitate
RSS EurActiv.PR
RSS Info_Culture
RSS euROpeanul
RSS Mass-Media
RSS ActivLeader
RSS InterActiv
RSS EurSondaj
RSS Club Obelix - fun download
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Home > Turism, mobilitate > Turism > Loc din Romania - adaugat pe lista patrimoniului cultural mondial

Loc din Romania - adaugat pe lista patrimoniului cultural mondial

Publicat: 4 August 2010 @ 13:43

UNESCO a adaugat luni (2.08.2010), in cadrul congresului ei anual ce a avut loc in Brazilia, 22 de situri culturale si naturale pe lista patrimoniul cultural mondial. Unul dintre acestea este in Romania.

Au fost incluse situri dintre cele mai diverse, de la o fosta inchisoare din Australia pana la o regiune din atolul Bikini in care au fost efectuate numeroase teste nucleare. Din randul monumentelor culturale din Romania a fost cooptata printre cele protejate Manastirea Sucevita. Ea se alatura altor manastiri si cetati precum Arbore, Humor, Moldovita, Patrauti, Probota, Suceava si Voronet, mai vechi pe lista patrimoniului universal.

Consultarile comitetului World Heritage din cadrul Organizatiei Natiunilor Unite pentru Educatie, Stiinta si Cultura (UNESCO) pe marginea monumentelor care aspira la un loc pe lista patrimoniului cultural mondial au loc in secret, in spatele usilor inchise. Atmosfera dezbaterilor nu este intotdeauna armonioasa, povesteste directorul centrului patrimoniului cultural, Francesco Bandarin: „Misiunea Comitetului World Heritage este una universala. Desi nimeni nu-i contesta valoarea, izbucnesc totusi deseori discutii aprige, mai ales in jurul importantei siturilor luate in parte. Multe decizii s-au adoptat prin vot, ceea ce este normal, deoarece comitetul este un organ decizional. Uneori este greu de obtinut un consens si atunci trebuie recurs la vot", explica Francesco Bandarin. 

Pe lista patrimoniului cultural mondial au fost adaugate 22 de locuri noi. Printre siturile naturale se numara, de pilda, paduri alpine din Sri Lanka, zone marine aflate sub protectia naturii din Hawaii sau un platou alpin din Siberia. Din noile monumente culturale incluse in patrimoniul mondial fac parte atolul Bikini, in care s-au desfasurat in anii 1950 numeroase teste atomice de catre SUA, sistemul german de folosirea a pompelor de apa in minele din Oberharz, un fost lagar de detinuti din Australia precum si Manastirea Sucevita.

Subiecte fierbinti

Un subiect fierbinte a fost cererea Siriei de a include pe lista patrimoniului UNESCO asa-numita Poarta Dan, un monument cultural situat in teritoriile anexate de Israel. Francesco Bandarin explica: 

„Analizam teme legate de conflictele politice mondiale, ca de pilda Ierusalimul, Palestina, Orientul Mijlociu - aceste conflicte, aceste probleme ale dezordinii globale ne afecteaza si pe noi. Si cred ca exista foarte multa bunavointa de a se aborda aceste probleme in domeniul culturii".

Si pe asa-numita lista rosie a locurilor amenintate au avut loc modificari. Insulele Galapagos au fost taiate de pe lista, deoarece problemele ei, create de turism au fost rezolvate cu succes. In schimb, a incaput pe lista monumentelor periclitate rezervatia naturala din Florida, "Everglades". 

Articol complet la Deutsche Welle

Articole legate de acelasi subiect
51% din turistii europeni si-au propus sa isi petreaca vacanta in tara lor. Propunerile UE pentru "vizitati Romania" | 7 Martie 2012
Mediafax: Promovarea brandului turistic pe ringul unde boxeaza Bute si Mendy costa 590.000 de euro, fara TVA | 8 Iulie 2011
MAE descurajeaza calatoriile cetatenilor romani in Egipt | 3 Februarie 2011
Cele mai citite articole
EurActor
Membrii EurActor
Parteneri de continut