Fonduri UE 2014-2020 - uelive.ro
Sectiuni principale
EurActiv Policy Briefings
Achizitii publice
Alegeri europarlamentare 2014
InfoSociety
Jobs
Guvernare europeana
Concurenta/Finantare UE
Sanatate
Cetatean UE
Romania in
Parlamentul European
Mediu & Energie
Uniunea Europeana
pe scurt
Politici regionale
Dezvoltare Durabila
Extindere UE
Educatie & Cariera
Turism, mobilitate
EurActiv.PR
EurTop
Info_Culture
euROpeanul
Mass-Media
ActivLeader
InterActiv
EurSondaj
Club Obelix - fun download
Continut
Analize
Dosare (LinksDossiers)
Interviuri
Stiri
Sumare
Comentarii
Utile
Arhiva
Ghid Actori Europeni
Agenda Evenimente
Disable Fly-outRSS
RSS general
RSS EurActiv Policy Briefings
RSS Achizitii publice
RSS Alegeri europarlamentare 2014
RSS InfoSociety
RSS Jobs
RSS Guvernare europeana
RSS Concurenta/Finantare UE
RSS Sanatate
RSS Cetatean UE
RSS Romania in Parlamentul European
RSS Mediu & Energie
RSS Uniunea Europeana pe scurt
RSS Politici regionale
RSS Dezvoltare Durabila
RSS Extindere UE
RSS Educatie & Cariera
RSS Turism, mobilitate
RSS EurActiv.PR
RSS Info_Culture
RSS euROpeanul
RSS Mass-Media
RSS ActivLeader
RSS InterActiv
RSS EurSondaj
RSS Club Obelix - fun download
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Home > Jobs > Agricultura > Comisia Europeana vrea sa lase statele membre sa decida asupra cultivarii Organismelor Modificate Genetic

Comisia Europeana vrea sa lase statele membre sa decida asupra cultivarii Organismelor Modificate Genetic

Publicat: 14 Iulie 2010 @ 16:11

Comisia Europeana vrea sa lase statele membre sa decida asupra cultivarii Organismelor Modificate Genetic
A cultiva sau a nu cultiva organisme modificate genetic? Comisia propune ca statele membre sa aiba libertatea de a decide asupra acestei probleme care a constituit, zeci de ani, un adevarat mar al discordiei. Pe 13 iulie, Comisia Europeana a prezentat un pachet de propuneri conform caruia statele membre ale Uniunii vor avea libertatea de a autoriza, restrictiona sau interzice cultivarea pe teritoriul lor a Organismelor Modificate Genetic (OMG). Societatea civila a reactionat prompt, aducand numeroase critici propunerilor Comisiei, inclusiv avertizand asupra unor 'amenintari iminente'.

Prin noua abordare, Comisia isi propune sa asigure un echilibru corect intre mentinerea sistemului comunitar actual de autorizare si posibilitatea statelor membre de a decide in privinta cultivarii OMG pe teritoriul lor.

Comisarul pentru sanatate, John Dalli, a declarat ca experienta in materie de OMG arata ca statele membre au nevoie de o mai mare flexibilitate pentru a decide unde si daca doresc sa le cultive.

Pozitiile tarilor UE in aceasta chestiune difera, ceea ce face ca deciziile comune privind autorizarea unui produs modificat genetic sa fie mai greu de luat.

Unele sunt receptive, sustinand ca acest tip de recolte asigura o productie mai mare si sunt mai rezistente la daunatori. Altele raman preocupate de problema riscurilor pentru sanatate si mediu. Multi agricultori se tem ca aceste culturi ar putea contamina recoltele organice si conventionale, care ar fi astfel mai greu de comercializat sub eticheta de produse fara OMG.

In UE, OMG-urile se cultiva pe scara mult mai redusa comparativ cu SUA, Brazilia si Argentina. In prezent, doar doua produse modificate genetic pot fi comercializate spre cultivare in UE si doar unul dintre ele a fost aprobat pentru consum alimentar - un tip de porumb cu denumirea de MON810.

Propunerile Comisiei

Pachetul de masuri adoptat de executivul comunitar cuprinde o Comunicare, o noua Recomandare privind coexistenta culturilor modificate genetic cu cele conventionale si/sau organice, precum si un proiect de Regulament ce vizeaza modificarea legislatiei privind  organismele modificate genetic.

Propunerea de Recomandare privind coexistenta culturilor va conferi o mai mare flexibilitate statelor membre, tinand cont de specificul lor national, regional si local, in momentul adoptarii masurilor de coexistenta.

Regulamentul propus modifica Directiva 2001/18/CE, pentru a permite statelor sa restrictioneze sau sa interzica prezenta OMG pe teritoriul national. In acest sens, Comisia propune adaugarea unui nou articol, aplicabil tuturor OMG-urilor autorizate spre cultivare in UE. Potrivit acestui articol, statele membre vor avea dreptul sa restrictioneze sau sa interzica cultivarea OMG-urilor pe o parte sau pe intreg teritoriul lor, fara a face recurs la clauza de salvgardare. Deciziile acestor state nu vor trebui autorizate de Comisie, dar statele respective vor trebui sa informeze celelalte state membre si Comisia Europeana cu o luna inainte de adoptarea acestor masuri.

Propunerile Comisiei urmeaza a fi dezbatute de statele membre si, dupa caz, vor intra in procesul de legiferare ordinara prin procedura de codecizie a Parlamentului European si Consiliului UE.

Reactia societatii civile europene

InfOMG, o ONG care ofera informatii despre situatia organismelor modificate genetic, a publicat o analiza a propunerilor Comisiei, la care au contribuit si organizatiile Friends of the Earth si Greenpeace. Iata cateva din obiectiile ridicate:

Nu se prevede interzicerea cultivarii de organisme modificate genetic bazata pe riscuri de mediu si sanatate

Ramane de vazut daca amendamentul care face obiectul propunerii legislative de a schimba Directiva 2001/18/CE va da Statelor Membre un drept intr-adevar solid din punct de vedere legal, de a interzice cultivarea de organisme modificate genetic (OMG) pe propriul teritoriu. Conform propunerii Comisiei, interzicerea Statelor Membre poate fi bazata pe motive legate de evitarea contaminarii culturilor cu OMG. In forma existenta, propunerea Comisiei de a modifica Directiva 2001/18/CE nu da Statelor Membre drepturi mai largi de a interzice cultivarea de OMG bazate pe riscuri de mediu si sanatate. Aceasta poate insemna ca regiunile sau judetele din tarile europene nu pot interzice cultivarea de OMG in cazurile in care riscurile de contaminare sunt reduse, limitand astfel posibilitatile si dreptul Statelor Membre de a interzice legal cultivarea de OMG.

Decizii Nationale de interizicere a cultivarii OMG – deja o realitate

Se presupune ca propunerea Comisiei Europene va da Statelor Membre UE un nou drept de a interzice cultivarea de OMG pe teritoriul lor. Insa exista deja in Europa decizii de interzicere bazate pe studii stiintifice de evaluare a riscurilor de mediu si sanatate. Cele doua plante modificate genetic autorizate pentru cultivare in UE (respectiv porumbul MON810 si cartoful Amflora) au fost interzise pentru cultivare in urmatoarele state: Franta, Germania, Austria, Luxemburg si Ungaria (decizii de interzicere a porumbului MON810) si Ungaria, Luxemburg si Austria (decizii de interzicere a cartofului Amflora). Articolul 23 al Directivei 2001/18/CE sta la baza legala a acestor decizii de interzicere. Conform art. 23 deciziile de interzicere pot fi adoptate doar temporar. Totusi, Comisia Europeana a esuat in 4 randuri sa anuleze interdictiile nationale de cultivare a OMG in cadrul Consiliului, datorita faptului ca Statele Membre au votat cu majoritate calificata impotriva anularii acestor masuri de protectie.

Nu este prezentata o solutie pentru evaluarile de risc insuficiente la nivelul UE: Concluziile Consiliului nu sunt implementate

De-a lungul anilor, Statele Membre si autoritatile stiintifice competente au criticat insuficienta evaluarilor de risc ale OMG asupra mediului si sanatatii, evaluari care stau la baza deciziilor Comisiei Europene. Cea mai vizibila critica a fost adusa in 2008 cand Ministrii de Mediu din UE au concluzionat unanim ca sistemul de autorizare al OMG este gresit si Comisia Europeana impreuna cu Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentara trebuie sa intareasca substantial procesul de evaluare al OMG pentru a intruni cerintele legislatiei UE.

Amenintari iminente de noi autorizari

16 cereri de autorizare de plante modificate genetic sunt in acest moment pe lista de asteptare (13 varietati de porumb modificat genetic, o varietate de soia, o varietate de sfecla de zahar si una de cartof). Analiza exprina ingrijorarea legata de faptul ca in cateva zile, cand va intra in vigoare Recomandarea privind masurile Statelor Membre de a evita contaminarea cu OMG, Comisia Europeana va incepe autorizarea intensiva pentru cultivare de OMG, fara o evaluare corecta a riscurilor si fara implementarea Concluziilor Consiliului.

Nu exista nici o protectie impotriva contaminarii cu OMG

In plus, propunerea Comisiei nu aduce o solutie fenomenului de contaminare in statele membre care totusi decid sa cultive OMG autorizate la nivel european. Fermierii ecologici si conventionali si companiile producatoare de alimente sunt lasati fara protectie in fata contaminarii cu OMG. Cultivarea de OMG va duce la o larga contaminare a semintelor si culturilor si va submina dreptul publicului de a avea o hrana si o agricultura fara OMG. Contaminarea cu OMG este un fenomen care nu poate fi impiedicat din momentul in care cultura modificata genetic este eliberata in mediu. Co-existenta culturilor modificate genetic cu cele ne-modificate genetic este imposibila.

Pentru a fi adoptata, propunerea necesita aprobarea guvernelor UE si a Parlamentului European.

Linkuri:
- Analiza completa a propunerilor Comisiei, facuta de InfOMG
- Presseurop: Ce scrie presa europeana despre intentiile Comisiei

Surse: Centrul de Informare asupra Organismelor Modificate Genetic – InfOMG, Departamentul Afacerilor Europene, Comisia Europeana

Articole legate de acelasi subiect
VIDEO INTERVIU Viorica Dancila: Eliminarea cotelor de lapte, provocare majora in politica agricola europeana/ Reteaua EURES, solutie pentru angajarile in UE | 16 Ianuarie 2015
Bloomberg: Portul Constanta devine cel mai mare terminal de cereale din Europa | 20 Octombrie 2014
Masuri exceptionale de sprijin adoptate de Comisia Europeana pentru producatorii de legume si fructe perisabile din UE | 18 August 2014


COMENTARII


1. Oh, My God! (OMG)
Marius Delaepicentru (14 Iulie 2010 17:42)

În sfîrșit, o decizie înțeleaptă! Am așteptat aceste moment. Bine că el a venit înainte de proxima foamete severă, după care, protecționismele cu pretext genetico fantastic vor dispărea definitiv, iar stînga politică ne va zîmbi din nou feciorelnic, scotocindu-și mintea în căutarea altui pretext de autobăgare în seamă.
Raspunde
Cele mai citite articole
EurActor
Membrii EurActor
Parteneri de continut