Fonduri UE 2014-2020 - uelive.ro
Sectiuni principale
EurActiv Policy Briefings
Achizitii publice
Alegeri europarlamentare 2014
InfoSociety
Jobs
Guvernare europeana
Concurenta/Finantare UE
Sanatate
Cetatean UE
Romania in
Parlamentul European
Mediu & Energie
Uniunea Europeana
pe scurt
Politici regionale
Dezvoltare Durabila
Extindere UE
Educatie & Cariera
Turism, mobilitate
EurActiv.PR
EurTop
Info_Culture
euROpeanul
Mass-Media
ActivLeader
InterActiv
EurSondaj
Club Obelix - fun download
Continut
Analize
Dosare (LinksDossiers)
Interviuri
Stiri
Sumare
Comentarii
Utile
Arhiva
Ghid Actori Europeni
Agenda Evenimente
Disable Fly-outRSS
RSS general
RSS EurActiv Policy Briefings
RSS Achizitii publice
RSS Alegeri europarlamentare 2014
RSS InfoSociety
RSS Jobs
RSS Guvernare europeana
RSS Concurenta/Finantare UE
RSS Sanatate
RSS Cetatean UE
RSS Romania in Parlamentul European
RSS Mediu & Energie
RSS Uniunea Europeana pe scurt
RSS Politici regionale
RSS Dezvoltare Durabila
RSS Extindere UE
RSS Educatie & Cariera
RSS Turism, mobilitate
RSS EurActiv.PR
RSS Info_Culture
RSS euROpeanul
RSS Mass-Media
RSS ActivLeader
RSS InterActiv
RSS EurSondaj
RSS Club Obelix - fun download
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Home > Guvernare europeana > Transparenta > Serviciul European pentru Actiune Externa intra in linie dreapta

Serviciul European pentru Actiune Externa intra in linie dreapta

Publicat: 22 Iunie 2010 @ 16:57

Inaltul Reprezentant pentru Afaceri Externe si Politica de Securitate al Uniunii Europene, Parlamentul European, Consiliul si Comisia Europeana au ajuns la un acord politic cu privire la crearea Serviciului European pentru Actiune Externa, pe 21 iunie, la Madrid.

Presedintia Consiliului UE, reprezentata de ministrul afacerilor  externe Miguel Moratinos si secretarul de stat Lopez Garrido, Inaltul Reprezentant al Uniunii pentru afaceri externe si politica de securitate, Catherine Ashton, Comisia Europeana, reprezentata de Maros Šefčovič, vicepresedinte pentru Relatii interinstitutionale si administratie, precum si reprezentanti ai Parlamentului Europeana s-au reunit la Madrid, pentru a discuta in legatura cu infiintarea Serviciului European pentru Actiune Externa (SEAE).

In urma dezbaterilor, s-a ajuns la un acord politic cu privire la propunerea de decizie a Consiliului privind organizarea si functionarea Serviciului European pentru Actiune Externa, precum si asupra textului celor doua declaratii ale Inaltului Reprezentant privind responsabilitatea politica, respectiv structura de baza a administratiei centrale. 

Pe baza acordului incheiat, participantii s-au angajat sa solicite aprobarea pachetului de catre institutiile pe care le-au reprezentat, pentru a se putea trece la adoptarea prevederilor privind organizarea si functionarea SEAE.

In plus, participantii au stabilit ca vor continua sa lucreze pentru a stabili consensul in privinta adoptarii regulamentului financiar si al statutului functionarilor.

Acordul politic asupra deciziei Consiliului privind organizarea si functionarea SEAE reprezinta un important pas important pentru intrarea efectiva in functiune a SEAE, deoarece acesta din urma va reflecta si va sprijini rolul unic si functiile Inaltului Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe si Politica de Securitate si va coopera cu serviciile diplomatice ale statelor membre.

Obiectivul acestuia este asigurarea unei eficiente si a unei coerente sporite a actiunii externe a UE si cresterea influentei politice si economice a Uniunii in lume.

Sursa: DAE

HotNews.ro reia, din EUobserver si FT, principalele puncte ale compromisului.

- Serviciul va avea in jur de 8.000 de angajati si un buget propriu. Bugetul va fi supus controlului politic al Parlamentului. (O victorie a eurodeputatilor in dezbatere, in urma unei dispute foarte dure intre cele doua parti. Lady Ashton a vrut independenta totala asupra deciziei privind bugetul, in timp ce eurodeputatii vroiau ca bugetul sa fie decis de Comisie si, astfel, sa fie sub controlul parlamentar.) Bugetul operational al serviciului diplomatic european (External Action Service - EAS) - care include si 6 miliarde de euro pe an ajutor pentru dezvoltare - va fi sub jurisdictia Comisiei, iar bugetul administrativ separat, sustine FT citand surse apropiate negocierilor.

- Eurodeputatii vor fi informati in avans despre chestiunile de politica externa ale momentului, vor fi consultati inainte de inceperea oricarei misiuni a UE in tari terte si vor avea un cuvant de spus referitor la bugetul acestor misiuni. (O alta victorie a PE)

- In privinta personalului, doar 40% din el va fi constituit din diplomati delegati temporar din statele membre. Restul de 60% va fi personal angajat permanent. Personalul va proveni la inceput, in principal din Comisie, dar se asteapta ajungerea la un echilibru in favoarea statelor membre intrucat exista un numar limitat al personalului din Comisiei eligibil pentru aceste posturi. Procentul de 60% de personal permanent este o alta victorie a eurodeputatilor, care au vrut sa se asigure ca personalul il reprezinta mai degraba functionarii europeni decat diplomati ai statelor membre, un motiv in plus pentru ca ei sa fie loiali serviciului european, mai degraba decat statului din care provin. Mai mult, sefii delegatiilor UE - ambasadorii intr-un limbaj profan - trebuie sa fie audiati de Parlament inainte de trimiterea la post.

- Nu vor exista cote pentru statele membre - o decizie care defavorizeaza noile state membre.

- Planificarea strategica pe tari va fi facuta de Serviciul diplomatic, insa decizia finala privind asistenta externa acordata o va lua Comisia. Insa, sustine EUobserver, departamentele pe zone geografice nu vor fi duplicate in Comisie.

- Organizatoric, Lady Ashton va avea un adjunct, fie comisarul european relevant, fie ministrul de externe al tarii membre care detine presedintia prin rotatie a UE. Serviciul va avea un secretar general, doi adjuncti ai acestuia si un director general pentru buget si administratie.

Catherine Ashton spera ca serviciul diplomatic european sa devina functional la 1 decembrie, la exact un an dupa intrarea in vitoare a Tratatului de la Lisabona. Bugetul poentru acest an e de 9,5 milioane de euro, pentru un personal de 1.100 de angajati si alte 100 de noi posturi.

Parlamentul European ar trebui sa voteze planul privind servicul diplomatic in iulie, iar la sfarsitul lui iulie deja trebuie sa apara anunturile pentru posturile ce trebuie ocupate. Potrivit EUobserver, posturile ar trebui ocupate pana in octombrie.

Articolul complet la HotNews.ro

Articole legate de acelasi subiect
Klaus Iohannis: Domnul Juncker m-a asigurat de tot sprijinul pentru intrarea in spatiul Schengen | 15 Ianuarie 2015
Anul 2014 la Casa Alba, suprins in fotografii | 4 Ianuarie 2015
VIDEO&TEXT Juncker: 23 de noi initiative legislative in 2015/ Vicepresedintele CE, Frans Timmermans: Multe initiative - modificate sau retrase dupa consultarea Parlamentului | 16 Decembrie 2014
Cele mai citite articole
EurActor
Membrii EurActor
Parteneri de continut