Fonduri UE 2014-2020 - uelive.ro
Sectiuni principale
EurActiv Policy Briefings
Achizitii publice
Alegeri europarlamentare 2014
InfoSociety
Jobs
Guvernare europeana
Concurenta/Finantare UE
Sanatate
Cetatean UE
Romania in
Parlamentul European
Mediu & Energie
Uniunea Europeana
pe scurt
Politici regionale
Dezvoltare Durabila
Extindere UE
Educatie & Cariera
Turism, mobilitate
EurActiv.PR
EurTop
Info_Culture
euROpeanul
Mass-Media
ActivLeader
InterActiv
EurSondaj
Club Obelix - fun download
Continut
Analize
Dosare (LinksDossiers)
Interviuri
Stiri
Sumare
Comentarii
Utile
Arhiva
Ghid Actori Europeni
Agenda Evenimente
Disable Fly-outRSS
RSS general
RSS EurActiv Policy Briefings
RSS Achizitii publice
RSS Alegeri europarlamentare 2014
RSS InfoSociety
RSS Jobs
RSS Guvernare europeana
RSS Concurenta/Finantare UE
RSS Sanatate
RSS Cetatean UE
RSS Romania in Parlamentul European
RSS Mediu & Energie
RSS Uniunea Europeana pe scurt
RSS Politici regionale
RSS Dezvoltare Durabila
RSS Extindere UE
RSS Educatie & Cariera
RSS Turism, mobilitate
RSS EurActiv.PR
RSS Info_Culture
RSS euROpeanul
RSS Mass-Media
RSS ActivLeader
RSS InterActiv
RSS EurSondaj
RSS Club Obelix - fun download
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Home > Guvernare europeana > Transparenta > Belgia aflata 'in interimat' preia presedintia UE

Belgia aflata 'in interimat' preia presedintia UE

Publicat: 22 Iunie 2010 @ 15:28

Belgia aflata 'in interimat' preia presedintia UE
Belgia va prelua presedintia rotativa de sase luni a Uniunii Europene, aflandu-se in situatia unui guvern interimar, dupa ce alegerile nationale au produs doi castigatori: liderul separatist flamand Bart De Wever si Elio Di Rupo, seful socialistilor valoni, acesta din urma fiind creditat cu cele mai multe sanse de a deveni prim-ministru.

Di Rupo

Noua Alianta Flamanda, un partid nationalist, a castigat clar in regiunea vorbitoare de olandeza a Belgiei, in alegerile nationale de pe 13 iunie, deschizand astfel calea pentru delegarea mai multor puteri catre regiuni. Castigurile politice inregistrate in partea flamanda au fost insotite de o victorie a socialistilor in Valonia, unde se vorbeste franceza. Cele doua partide au inceput discutii pentru formarea unui guvern.

Alegerile au fost provocate de decizia liberalilor flamanzi Open-VLD de a parasi guvernul, in toiul unei dispute intre tabara franceza si cea olandeza, in legatura cu limitele zonei electorale din jurul capitalei bilingve, Bruxelles.

Regele Albert II i-a cerut primului-ministru Yves Leterme sa continue ca premier interimar pana la formarea unui nou guvern.

Negocierile pentru formarea unei coalitii au inceput pe 17 iunie, cand regele l-a nominalizat pe Bart De Wever ca "informator" pentru explorarea optiunilor de formare a guvernului.

Nu este de asteptat un nou executiv inainte de septembrie, dar Elio Di Rupo, liderul socialist valon arata surprinzatoare semne de impaciure si bunavointa, spunand ca isi doreste incheierea discutiilor "cat mai curand posibil". Di Rupo, vazut ca avand cele mai mari sanse de a deveni urmatorul prim-ministru, a spus ca nominalizarea lui De wever este "un semnal pozitiv" in vederea formarii guvernului.

De Wever a spus la randul sau ca este gata sa-i cedeze fotoliul de premier lui Di Rupo, astfel punand presiune asupra partidelor francofone, de a-si asuma responsabilitatea in privinta reformelor statului pe care urmatorul guvern ar urma sa le ia si pe care flamanzii le cer de ani de zile.

Presedintia UE

Intre timp, tranzitia care are loc la varful statului belgian nu ar trebui sa ingrijoreze UE, a spus Yves Leterme. Vorbind la sediul Comisiei Europene in mai, el a promis ca Belgia "va fi la inaltimea asteptarilor" si a dat asigurari ca presedintia UE va fi neafectata de tranzitia politica a tarii.

Sarcina Belgiei ar putea fi usurata si de Herman Van Rompuy, crestin-democratul flamand care a renuntat la rolul de prim-ministru in favoarea celui de presedinte permenent al Consiliului European - organismul UE care reuneste sefii de stat si de guvern.

"Acest lucru nu poate decat sa ne faciliteze munca," a spus Olivier Chastel, secretarul de stat belgian pentru afaceri europene, intr-un interviu recent pentru EurActiv.

Dupa summitul UE de saptamana trecuta, Van Rompuy a spus ca nu va fi o problema daca Belgia nu va avea un guvern pana la inceperea presedintiei, pe 1 iulie: "Lunile de vara sunt calme. Daca avem un guvern pana in septembrie, inca mai poate prelua fraiele si poate continua pana la sfarsitul presedintiei." El a mai aratat ca Belgia este un stat federal, in care guvernele regionale au, de asemenea, de jucat un rol.

Si Chastel a remarcat ca anumite parti ale programului presedintiei belgiene a UE nu vor fi afectate de tranzitia politica de la nivel federal, pentru ca ele se afla sub competentele guvernelor regionale.

Regiunile "au competente importante, uneori exclusive," a spus Chastel pentru EurActiv. "Anumiti ministri regionali si comunitari prezideaza anumite formate ale [Consiliului de Ministri al UE] si acestia nu sunt in situatia interimatului," a remarcat el.

Program centrat pe inovatie

Programul final al presedintiei belgiene a fost adoptat de cabinetul Leterme si regiunile belgiene la o intalnire, pe 16 iunie, si va fi prezentat oficial luna aceasta.

Presedintia are in plan sa dedice summitul european de toamna politicilor din domeniul inovarii. Liderii UE urmeaza sa dezbata un nou "plan pentru cercetare si inovare" la intalnirea din toamna, punctele centrale fiind, probabil, proprietatea intelectuala, finantarea cercetarii, achizitiile publice si infrastructura dedicata inovarii. Belgienii vor mai face eforturi in vederea unificarii pozitiilor in privinta patentului european si pentru realizarea deplina a pietei interne, precum si in privinta relansarii politicilor industriale.

- Articolul de baza, in engleza
- Articolul de baza, in franceza

Articole legate de acelasi subiect
Klaus Iohannis: Domnul Juncker m-a asigurat de tot sprijinul pentru intrarea in spatiul Schengen | 15 Ianuarie 2015
Anul 2014 la Casa Alba, suprins in fotografii | 4 Ianuarie 2015
VIDEO&TEXT Juncker: 23 de noi initiative legislative in 2015/ Vicepresedintele CE, Frans Timmermans: Multe initiative - modificate sau retrase dupa consultarea Parlamentului | 16 Decembrie 2014
Cele mai citite articole
EurActor
Membrii EurActor
Parteneri de continut