Fonduri UE 2014-2020 - uelive.ro
Sectiuni principale
EurActiv Policy Briefings
Achizitii publice
Alegeri europarlamentare 2014
InfoSociety
Jobs
Guvernare europeana
Concurenta/Finantare UE
Sanatate
Cetatean UE
Romania in
Parlamentul European
Mediu & Energie
Uniunea Europeana
pe scurt
Politici regionale
Dezvoltare Durabila
Extindere UE
Educatie & Cariera
Turism, mobilitate
EurActiv.PR
EurTop
Info_Culture
euROpeanul
Mass-Media
ActivLeader
InterActiv
EurSondaj
Club Obelix - fun download
Continut
Analize
Dosare (LinksDossiers)
Interviuri
Stiri
Sumare
Comentarii
Utile
Arhiva
Ghid Actori Europeni
Agenda Evenimente
Disable Fly-out


RSS
RSS general
RSS EurActiv Policy Briefings
RSS Achizitii publice
RSS Alegeri europarlamentare 2014
RSS InfoSociety
RSS Jobs
RSS Guvernare europeana
RSS Concurenta/Finantare UE
RSS Sanatate
RSS Cetatean UE
RSS Romania in Parlamentul European
RSS Mediu & Energie
RSS Uniunea Europeana pe scurt
RSS Politici regionale
RSS Dezvoltare Durabila
RSS Extindere UE
RSS Educatie & Cariera
RSS Turism, mobilitate
RSS EurActiv.PR
RSS Info_Culture
RSS euROpeanul
RSS Mass-Media
RSS ActivLeader
RSS InterActiv
RSS EurSondaj
RSS Club Obelix - fun download
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Home > Romania in
Parlamentul European
> Totul despre PE > Corespondenta de la Strasbourg: Laszlo Tokes - ales vicepresedinte al Parlamentului European, intr-o procedura contestata

Corespondenta de la Strasbourg: Laszlo Tokes - ales vicepresedinte al Parlamentului European, intr-o procedura contestata

Publicat: 15 Iunie 2010 @ 13:27

Corespondenta de la Strasbourg: Laszlo Tokes - ales vicepresedinte al Parlamentului European, intr-o procedura contestata
Parlamentul European si-a ales astazi un nou vicepresedinte, in persoana lui Laszlo Tokes. El fusese propus de grupul PPE. Desi a fost singurul candidat si presedintele Jerzy Buzek a propus alegerea sa prin aclamatie, obiectia adusa de Corneliu Vadim Tudor a determinat supunerea la vot a candidaturii. Votul s-a incheiat dar este contestat din motive tehnice.

Desi presedintele PE propusese ca vicepresedintele sa fie ales prin procedura aclamatiei, faptul ca un europarlamentar a avut o obiectie a impiedicat acest lucru.

Cornelul Vadim Tudor a obiectat in plenul Parlamentului European: "Este prima zi cand mi-e rusine ca sunt europarlamentar", a spus el, argumentand ca Tokes nu recunoaste Tratatul de la Trianon.

Dupa neintelegeri de ordin tehnic legate de procedura de vot, Tokes a fost ales in cele din urma cu vot formal, cu 336 voturi pentru, 160 impotriva si 207 abtineri (334 voturi pentru si 287 abtineri, potrivit site-ului PE) .

UPDATE 16 iunie: Conducerea Parlamentului si-a cerut scuze, intr-un mesaj adresat europarlamentarilor, pentru confuzia generata in timpul procedurii de vot. Votul a ramas valabil:

- 621 de deputati au votat
- 334 au votat pentru
- 287 de voturi "albe"

El a devenit cel de-al 11-lea vicepresedinte al PE, in ciuda multor contestatii legate de proceduta de vot.

La sfarsitul procedurii , presedintele Buzek a predat conducerea sedintei unui coleg si a anuntat ca asteapta personal obiectiile deputatilor , apoi si s-a retras fluierat si huiduit.

„Votul de azi privind alegerea domnului Tokes ca vicepresedinte al Parlamentului European a fost o rusine," a declarat Ioan Mircea Pascu. "In primul rand, explicatiile Presedintelui PE privind modalitatea de vot au fost atat confuze cat si contradictorii. Ca rezultat, nimeni nu a stiut exact cum sa procedeze. In al doilea rand, masinile de vot al unui numar de eurodeputati romani -de la care se astepta un vot impotriva- nu au functionat corect, in mod curios. In al treilea rand, votul s-a desfasurat oricum iar Presedintele Buzek a lasat toata chestiunea in suspensie, parasind sala", a declarat Pascu.
 
"In fapt, popularii europeni -PPE- si-au impus fortat vointa asupra intregului  Parlament! Regret acest lucru, cu atat mai mult cu cat puteau proceda mai bine, iar, noi, ceilalti eurodeputati, cu siguranta meritam un tratament mai bun!", a argumentat el.

Tokes (PPE/UDMR) fusese propus saptamana trecuta de grupul Popularilor Europeni sa ocupe functia de vicepresedinte al Parlamentului European, in locul eurodeputatului ungar Pal Schmitt, care a fost ales presedinte al Parlamentului de la Budapesta.

Candidatura lui Tokes a obtinut sustinerea delegatiei populare din Romania (PDL si UDMR), dar a fost criticata de socialistii din Romania si de liberali.  Europarlamentarul S&D Corina Cretu a catalogat drept "condamnabila" sustinerea de catre delegatia PDL din Parlamentul European a candidaturii lui Laszlo Tokes, avand in vedere "consecventa cu care acesta promoveaza un discurs iredentist si sovin". Liberala Norica Nicolai a tinut sa spuna in timpul procedurii din plenul PE ca formatiunea sa a votat impotriva.

Adrian Lungu, Strasbourg

[EurActiv.ro]

Articole legate de acelasi subiect
Membrii romani ai Parlamentului European si reprezentarea intereselor romanesti la Bruxelles | 12 Iulie 2011
Activitatea europarlamentarilor creste in cantitate. Nu si in calitate | 1 Noiembrie 2010
PE aproba cheltuielile pe 2008 ale majoritatii institutiilor UE. Stegulete rosii pentru Romania si Bulgaria | 7 Mai 2010
Cele mai citite articole
EurActor
Membrii EurActor
Parteneri de continut