Fonduri UE 2014-2020 - uelive.ro
Sectiuni principale
EurActiv Policy Briefings
Achizitii publice
Alegeri europarlamentare 2014
InfoSociety
Jobs
Guvernare europeana
Concurenta/Finantare UE
Sanatate
Cetatean UE
Romania in
Parlamentul European
Mediu & Energie
Uniunea Europeana
pe scurt
Politici regionale
Dezvoltare Durabila
Extindere UE
Educatie & Cariera
Turism, mobilitate
EurActiv.PR
EurTop
Info_Culture
euROpeanul
Mass-Media
ActivLeader
InterActiv
EurSondaj
Club Obelix - fun download
Continut
Analize
Dosare (LinksDossiers)
Interviuri
Stiri
Sumare
Comentarii
Utile
Arhiva
Ghid Actori Europeni
Agenda Evenimente
Disable Fly-out


RSS
RSS general
RSS EurActiv Policy Briefings
RSS Achizitii publice
RSS Alegeri europarlamentare 2014
RSS InfoSociety
RSS Jobs
RSS Guvernare europeana
RSS Concurenta/Finantare UE
RSS Sanatate
RSS Cetatean UE
RSS Romania in Parlamentul European
RSS Mediu & Energie
RSS Uniunea Europeana pe scurt
RSS Politici regionale
RSS Dezvoltare Durabila
RSS Extindere UE
RSS Educatie & Cariera
RSS Turism, mobilitate
RSS EurActiv.PR
RSS Info_Culture
RSS euROpeanul
RSS Mass-Media
RSS ActivLeader
RSS InterActiv
RSS EurSondaj
RSS Club Obelix - fun download
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Home > Turism, mobilitate > Turism > In vizita la cea mai veche podgorie elvetiana: infiintata in 1392, venituri de peste 1 milion euro in 2009

In vizita la cea mai veche podgorie elvetiana: infiintata in 1392, venituri de peste 1 milion euro in 2009

Publicat: 14 Iunie 2010 @ 00:22

In vizita la cea mai veche podgorie elvetiana: infiintata in 1392, venituri de peste 1 milion euro in 2009
Domaine du Daley, cea mai veche podgorie elvetiana, se gaseste pe riviera Lacului Geneva, in apropiere de Lutry, intr-un colt de paradis. Din cele 12 hectare de vie pe care le detin Marcel si Cyril SÚverin, tata si fiu, sunt obtinute anual circa 70.000 de sticle de vin de 20 de tipuri diferite, care se vand cu preturi intre 9 si 30 de euro restaurantelor, hotelurilor si magazinelor de specialitate din Elvetia, Anglia si Japonia.

Cyril Severin explica vizitatorilor ca isi dedica intregul timp vanzarilor directe, fara alte strategii de marketing si ca, in ciuda crizei economice de anul trecut, nu a scazut preturile si a avut incasari de circa 1.200.000 de franci elvetieni.

Familia Severin se ocupa de podgoria Domaine du Daley de aproape 70 de ani, strabunicul lui Cyril SÚverin venind aici ca simplu angajat in 1934. Marcel si apoi fiul sau, Cyril, au lucrat la randul lor pe acelasi domeniu, invatand singuri secretele obtinerii unor vinuri fructate si racoroase, de calitate superioara.

In prezent obtin circa 70.000 de sicle pe an - dupa cum au povestit proprietarii jurnalistilor din centrul si estul Europei care au vizitat podgoria la initiativa organizatiei elvetiane Forum Ost-West.

Podgoria a fost infiintata in 1392 de calugarii de la manastirea Saint Nicolas din Fribourg care au construit si pivnita in care sunt pastrate butoaiele cu vin. Proprietarii sustin ca insusi brandul Domaine du Daley este cel mai vechi brand din elvetia, datand din 1432, potrivit unor documente pe care le-au gasit la biserica din localitate.

Familia Severin a cumparat domeniul abia in 2003. Sunt 12 hectare, parcelate astfel incat din fiecare parcela se obtine un tip diferit de vin. 60% din productie este vin alb si 35% vin rosu. Cyril SÚverin a explicat ca vinurile sunt usoare, fructate si se potrivesc foarte bine bucatariei asiatice.

Pentru culesul strugurilor la Domaine du Daley sunt folositi 16-17 lucratori, iar pentru celelalte etape ale productiei de vin, 4-5 lucratori. Tehnica folosita este cea clasica, de prelucrare manuala. "Nu am urmat studii in domeniu. Am invatat lucrand. Este adevarat, am citat si cateva carti si am invatat din vizitele facute la cativa producatori foarte performanti", a spus proprietarul.

Principala piata de vanzare este cea elvetiana, in general catre restaurante si hoteluri, iar 10% din productie se exporta, ajungand in principal la Londra, Moscova, Tokyo sau Cipru. Preturile de vanzare ale producatorului sunt, in medie, intre 9 si 20 de euro, totusi exista si sticle care se vand la un pret de 34 de franci elvetieni - circa 30 de euro. Sticlele de vin "de colectie", spre exemplu cele care dateaza din 1950, ar valora chiar 200 de franci, dar pe acelea proprietarii nu doresc sa le vanda.

Vanzarile societatii nu au suferit prea mult din cauza perioadei de criza economica. "Anul trecut distribuitorii de la Londra si Japonia au solicitat preturi mai mici insa nu am acceptat fiindca noi oferim o calitate deosebita a vinului, nu este justificata scaderea preturilor, preturile pe care le avem acum sunt cele corecte. Pana la urma au acceptat ei conditiile noastre", a mai spus SÚverin.

Acesta mai spune ca merge pe o marja de profit de 15-20% si ca incasarile nu au scazut nici chiar anul trecut. In schimb, spune acesta, nu primim niciun fel de subventie de la stat. "Daca producatorii din UE primesc, spre exemplu, subventie de 50 de centi pe sticla de vin, noi trebuie sa platim 50 de centi ca taxa. Numai pentru inlocuirea viei putem primi o subventie de 3 franci elvetieni pe fir, dar costul real al inlocuirii este de aproape 30 de franci pe fir, asa ca subventia nu este de mare ajutor", a adaugat proprietarul.

Domaine du Daley este deschis oricand pentru turisti: se ofera degustari de vin si branza - si aceasta de productie locala, la circa 15-20 franci elvetieni de persoana. Si daca oferta nu e convingatoare, cu siguranta odata ajunsi acolo turistii vor constata ca peisajul impresionant de care se pot bucura face toti banii.

Ioana Morovan

Articole legate de acelasi subiect
51% din turistii europeni si-au propus sa isi petreaca vacanta in tara lor. Propunerile UE pentru "vizitati Romania" | 7 Martie 2012
Mediafax: Promovarea brandului turistic pe ringul unde boxeaza Bute si Mendy costa 590.000 de euro, fara TVA | 8 Iulie 2011
MAE descurajeaza calatoriile cetatenilor romani in Egipt | 3 Februarie 2011
Cele mai citite articole
EurActor
Membrii EurActor
Parteneri de continut