Fonduri UE 2014-2020 - uelive.ro
Sectiuni principale
EurActiv Policy Briefings
Achizitii publice
Alegeri europarlamentare 2014
InfoSociety
Jobs
Guvernare europeana
Concurenta/Finantare UE
Sanatate
Cetatean UE
Romania in
Parlamentul European
Mediu & Energie
Uniunea Europeana
pe scurt
Politici regionale
Dezvoltare Durabila
Extindere UE
Educatie & Cariera
Turism, mobilitate
EurActiv.PR
EurTop
Info_Culture
euROpeanul
Mass-Media
ActivLeader
InterActiv
EurSondaj
Club Obelix - fun download
Continut
Analize
Dosare (LinksDossiers)
Interviuri
Stiri
Sumare
Comentarii
Utile
Arhiva
Ghid Actori Europeni
Agenda Evenimente
Disable Fly-out


RSS
RSS general
RSS EurActiv Policy Briefings
RSS Achizitii publice
RSS Alegeri europarlamentare 2014
RSS InfoSociety
RSS Jobs
RSS Guvernare europeana
RSS Concurenta/Finantare UE
RSS Sanatate
RSS Cetatean UE
RSS Romania in Parlamentul European
RSS Mediu & Energie
RSS Uniunea Europeana pe scurt
RSS Politici regionale
RSS Dezvoltare Durabila
RSS Extindere UE
RSS Educatie & Cariera
RSS Turism, mobilitate
RSS EurActiv.PR
RSS Info_Culture
RSS euROpeanul
RSS Mass-Media
RSS ActivLeader
RSS InterActiv
RSS EurSondaj
RSS Club Obelix - fun download
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Home > Politici regionale > Coeziune teritoriala > Comisarul politicii regionale, la Constanta: 'Strategia Dunarii va fi judecata dupa rezultate'

Comisarul politicii regionale, la Constanta: 'Strategia Dunarii va fi judecata dupa rezultate'

Publicat: 10 Iunie 2010 @ 18:13

Comisarul politicii regionale, la Constanta: 'Strategia Dunarii va fi judecata dupa rezultate'
"Modalitatea cea mai buna de a pune in valoare potentialul regiunii dunarene este imbinarea dintre actualele forme de cooperare institutionalizata si parteneriatele intre comunitati locale. Avem nevoie de un parteneriat public - privat impreuna cu societatea civila", a declarat ministrul Afacerilor Externe Teodor Baconschi, pe 9 iunie 2010, in cadrul sesiunii plenare de deschidere a conferintei privind Strategia UE pentru Regiunea Dunarii.

Baconschi a argumentat importanta Strategiei prin doua exemple de obiective prioritare ale Romaniei. „Un prim exemplu, in contextul elaborarii Planului de Actiuni al Strategiei Dunarii, este acela de a crea un Centru International pentru Studii Avansate Dunare – Delta Dunarii – Marea Neagra, care va derula activitati si proiecte de cercetare multi-disciplinare focalizate pe managementul durabil al zonelor umede din sistemele Fluviu – Delta – Zona costiera – Marea Neagra. Un alt domeniu de interes pentru tarile riverane este acela al unei piete regionale de energie”, a subliniat ministrul Baconschi.

Comisarul european pentru Politica Regionala Johannes Hahn a subliniat importanta cooperarii statelor riverane pentru obtinerea unor rezultate concrete.

„Actiunile prioritare trebuie sa slujeasca interesul intregii regiuni, trebuie sa fie realiste si sa poata fi realizate. Strategia va fi judecata dupa rezultate iar propunerea pe care o vom prezenta la sfarsitul anului va fi insotita de un Plan de Actiune pentru a ne concentra eforturile asupra unui numar limitat de prioritati”, a declarat comisarul European in cadrul sesiunii de deschidere.

Ministrul Dezvoltarii Regionale si Turismului, Elena Udrea, a evidentiat necesitatea pozitionarii Dunarii in centrul proiectelor ce vizeaza aceasta regiune. „Un program integrat dedicat Dunarii – coridor de dezvoltare sustinut financiar cu fonduri comunitare, in urmatorul exercitiu financiar european, poate fi o solutie pentru valorizarea intregului potential de dezvoltare a acestui spatiu”, a declarat ministrul Elena Udrea.

"Un proiect vechi si extrem de interesant este cel care leaga Bucurestiul de Dunare, este vorba de Canalul Dunare – Bucuresti, respectiv leaga Bucurestiul de Coridorul Trans-European de Transport VII, printr-o cale navigabila, avand o capacitate de transport de pana la 20 de milioane de tone pe an in sectorul Budesti-Oltenita, 16 milioane de tone pe an in sectorul Budesti-portul Bucuresti. Prin acest proiect sigur ca urmarim legarea capitalei tarii noastre la Dunare, creand din Bucuresti o capitala dunareana. Sunt si alte consecinte economice ale realizarii acestui mare proiect, care, asa cum spuneam, dateaza de decenii in tara noastra, unele dintre aceste consecinte fiind scoaterea de sub efectul inundatiilor a cca. 30.000 ha de terenuri agricole si 11 localitati, asigurarea apei necesare pentru irigarea a 150.000 de ha de teren arabil, pentru alimentarea localitatilor limitrofe, producerea a cca 58 GWh/an energie electrica in hidrocentralele din nodurile hidrotehnice ale amenajarii, la care se adauga cele aferente nodurilor hidrotehnice de la Tanganu si Cucuieti, realizarea unor amenajari pentru piscicultura, dezvoltarea agrementului si a turismului in zona, influente ecologice favorabile. Este un proiect pe care ne-am gandit sa il preluam la ministerul nostru, avand in vedere relevanta pe care acest minister, care se ocupa de dezvoltare regionala, trebuie sa o aiba in constructia noii Strategii europene a Dunarii."

"Romania, pe langa faptul ca are cel mai lung sector din Dunare, are avantajul si norocul de a avea Delta Dunarii, o zona care se preteaza la turism, desigur nu la turism de masa, ci la turism de nisa. O rezervatie a biosferei Delta Dunarii, in care cu siguranta ca am putea, pe viitor, sa promovam un tip de turism care sa tina cont de dezvolaterea durabila, in acord cu potentialul pe care intreaga zona il are", a adaugat Udrea.

Eurodeputata PSD Adriana bicu a afirmat c Strategia Uniunii Europene pentru Regiunea Dunrii e dedicat imbunttirii vietii cettenilor din aceast regiune, precizand totodat c succesul strategiei va depinde de calitatea si realizarea unui plan de actiune ce o va insoti pe aceasta.

"Strategia UE pentru regiunea Dunrii trebuie s fie dezvoltat in urmtoarele domenii de cooperare: protectie si dezvoltare social, dezvoltare economic durabil, infrastructur energetic si de transport, protectia mediului, cultur si educatie, Subliniez necesitatea unei analize a valorii adugate a acestei strategii pentru implementarea obiectivului coeziunii teritoriale pe intreg teritoriul Uniunii", a argumentat ea.
 
"Din 1991, Delta Dunrii face parte din patrimoniul mondial al UNESCO, iar spatiul danubian cuprinde mai multe zone speciale de protectie si zone speciale de conservare in cadrul Natura 2000. Dunrea si Delta Dunrii constituie un ecosistem unic si fragil, care adposteste specii de plante rare, amenintate din cauza polurii (...) Comisia si statele membre ar trebui s acorde o atentie deosebit si s coopereze in vederea protejrii ecosistemelor locale si mai ales s sprijine activitatea de cercetare si dezvoltare axat pe noile tehnologii destinate s imbuntteasc capacitatea de previzionare si de rspuns in caz de inundatii, secet grav si poluare accidental", a afirmat eurodeputata.

„Consider c momentul este cel mai potrivit pentru a elabora strategia UE pentru regiunea Dunrii. In prezent, la nivel european, au inceput discutiile privind viitorul politicii de coeziune, revizuirea retelei TEN-T precum si viitoarea programare financiar. De asemenea, Statele Membre pot utiliza revizuirea la mijloc de termen a perspectivei financiare 2007-2013, anul 2010 fiind unica oportunitate pe care o au statele membre pentru a-si revizui Programele Operationale si a aloca mai multe fonduri pentru proiecte strategice pentru regiunea Dunrii, proiecte identificate in cadrul procesului de consultare public organizat de ctre Comisie, care se incheie prin conferinta de la Constanta si Tulcea”, a adugat europarlamentarul roman.

Conferinca de la Constanca inchide seria evenimentelor dedicate consultrii publice cu privire la Strategia UE pentru Regiunea Dunrii organizate de ctre statele riverane in cursul anului 2010: Germania (Conferinca de deschidere a procesului de consultare public, Ulm, 1-2 februarie 2010), Ungaria (Conferinc pe tematica dezvoltrii economico-sociale _i Summitul Dunrii, Budapesta, 25-26 februarie 2010), Austria - Slovacia (Conferinca organizat la Viena _i Bratislava cu focalizare pe domeniul conectivitcii, 20-21 aprilie 2010), Bulgaria (Seminar dedicat dezvoltrii capacitcii administrative _i bunei guvernance, Ruse, 10-11 mai 2010).

Surse: MAE, S&D, HotNews.ro

[EurActiv.ro]

Articole legate de acelasi subiect
Eveniment: Forumul Anual al Strategiei UE pentru regiunea Dunarii - 28-29 octombrie, Bucuresti | 27 Octombrie 2013
Leonard Orban: Strategia Dunarii - noua dimensiune teritoriala a politicii de coeziune a UE | 28 Noiembrie 2012
Noi oportunitati de finantare ESPON | 27 Ianuarie 2011
Cele mai citite articole
EurActor
Membrii EurActor
Parteneri de continut