Fonduri UE 2014-2020 - uelive.ro
Sectiuni principale
EurActiv Policy Briefings
Achizitii publice
Alegeri europarlamentare 2014
InfoSociety
Jobs
Guvernare europeana
Concurenta/Finantare UE
Sanatate
Cetatean UE
Romania in
Parlamentul European
Mediu & Energie
Uniunea Europeana
pe scurt
Politici regionale
Dezvoltare Durabila
Extindere UE
Educatie & Cariera
Turism, mobilitate
EurActiv.PR
EurTop
Info_Culture
euROpeanul
Mass-Media
ActivLeader
InterActiv
EurSondaj
Club Obelix - fun download
Continut
Analize
Dosare (LinksDossiers)
Interviuri
Stiri
Sumare
Comentarii
Utile
Arhiva
Ghid Actori Europeni
Agenda Evenimente
Disable Fly-out


RSS
RSS general
RSS EurActiv Policy Briefings
RSS Achizitii publice
RSS Alegeri europarlamentare 2014
RSS InfoSociety
RSS Jobs
RSS Guvernare europeana
RSS Concurenta/Finantare UE
RSS Sanatate
RSS Cetatean UE
RSS Romania in Parlamentul European
RSS Mediu & Energie
RSS Uniunea Europeana pe scurt
RSS Politici regionale
RSS Dezvoltare Durabila
RSS Extindere UE
RSS Educatie & Cariera
RSS Turism, mobilitate
RSS EurActiv.PR
RSS Info_Culture
RSS euROpeanul
RSS Mass-Media
RSS ActivLeader
RSS InterActiv
RSS EurSondaj
RSS Club Obelix - fun download
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Home > Politici regionale > Fondul European de Dezvoltare Regionala > 13 proiecte, de aproape 25 milioane de euro, aprobate pentru dezvoltarea zonei de la frontiera romano-maghiara

13 proiecte, de aproape 25 milioane de euro, aprobate pentru dezvoltarea zonei de la frontiera romano-maghiara

Publicat: 9 Iunie 2010 @ 16:43

Comitetului Comun de Selectie pentru Programul de Cooperare Transfrontaliera Ungaria-Romania a selectat primele 13 proiecte depuse in cadrul celui de-al doilea apel de propuneri de proiecte. Finantarea europeana acordata acestora se ridica la aproximativ 24,6 milioane de euro.

Celor 13 proiecte selectate pana in acest moment li se va acorda finantare comunitara in valoare de aproximativ 24,6 milioane de euro (provenind din Fondul European de Dezvoltare Regionala), fonduri ce vor fi utilizate in vederea imbunatatirii conditiilor cheie pentru dezvoltarea durabila comuna a zonei de cooperare si intaririi coeziunii sociale si economice in regiunea de granita. In cadrul celui de-al doilea apel de proiecte, aplicantii au avut posibilitatea de a depune proiecte mari de infrastructura sau proiecte de investitii la scara redusa cu o valoare maxima de 6 milioane de euro.

Unul dintre proiectele selectate, „Pe apa si pe doua roti pe langa Somes” prevede construirea unei piste de bicicleta de aproximativ 40 de km si are ca scop revitalizarea relatiilor multilaterale dintre orasele si satele de pe malul raului (pe digurile Somesului, de la Satu Mare pana la Fehrgyarmat). Pe langa imbunatatirea apararii impotriva inundatiilor, investitia va facilita aparitia unor noi posibilitati turistice si activitati sportive, deservind atat locuitorii din zona, cat si vizitatorii. Pe termen lung, investitia va influenta pozitiv dezvoltarea economica a regiunii si crearea de noi locuri de munca.

Clinica de Terapie Oncologica a Universitatii de Stiinte Szeged si Spitalul Clinic Municipal de Urgenta Timisoara vor implementa un proiect care vizeaza facilitarea dezvoltarii infrastructurii comune de sanatate si prevenire a riscurilor. Prin construirea unui cabinet de chimioterapie, achizitionarea de aparatura noua precum si crearea unor protocoale de terapie oncologica, peste 700 de bolnavi vor putea beneficia anual de servicii medicale mai eficiente, cu mai putine efecte secundare decat cele disponibile pana in acest moment si cu sanse de vindecare imbunatatite substantial.

Dezvoltarea infrastructurii de afaceri este facilitata prin intermediul proiectul „AB EXPO: EXPO comun, PIATA comuna – Revigorarea economiei si a comertului in judetele Arad si Bks”, care va contribui la dezvoltarea competivitatii intreprinderilor din zona de frontiera si la modernizarea capacitatilor in domeniul cercetarii si dezvoltarii, in conformitate cu cerintele actuale ale pietei. In judetul Bks se construieste un EXPO nou, pe cand in Romania EXPO Arad va fi imbunatatit prin constructia unui centru de conferinte, iar partenerii vor lua parte intr–un program de schimb de experienta si vor elabora planul de actiune care vizeaza dezvoltarea in comun a Axei Arad-Bkscsaba.

Pentru asigurarea impactului transfrontalier, fiecare proiect este implementat si finantat in comun de catre organizatii partenere din ambele tari.

Al doilea apel de propuneri de proiecte a fost lansat in data de 3 decembrie 2008 de Agentia Nationala de Dezvoltare din Ungaria, in calitate de Autoritate de Management, in colaborare cu Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului din Romania, in calitate de Autoritate Nationala. Selectia aplicatiilor s-a desfasurat in doua etape: in prima faza (luna iunie a anului trecut), 120 de note conceptuale au fost invitate sa dezvolte aplicatia completa. Etapa a doua a solicitarii a fost lansata in 6 octombrie 2009, cu un buget de aproximativ 86,9 milioane de euro fonduri FEDR. Aplicantii au avut la dispozitie 8 luni pentru dezvoltarea si depunerea proiectelor complete, cu 3 perioade de depunere intermediare. Ultimul termen de depunere a proiectelor complete expira in data de 6 iulie.

In cadrul reuniunii Comitetului Comun de Selectie din luna mai s-au luat decizii privitoare la proiectele depuse pana in data de 20 Ianuarie a.c. Comitetul estimeaza ca va lua o decizie privind finantarea sau respingerea proiectelor depuse in cadrul ultimelor doua termene intermediare (6 aprilie 2010 si 6 iulie 2010) in luna septembrie, respectiv noiembrie.

Programului de Cooperare Transfrontaliera Ungaria-Romania 2007-2013 este implementat in cadrul unei structuri institutionale comune, prin utilizarea de fonduri comune si avand la dispozitie aproximativ 248 milioane de euro, care se compun din resursele disponibile prin Fondului European de Dezvoltare Regionala si din co-finantarea nationala a celor doua state membre, si care pot fi utilizate pentru dezvoltarea zonei de frontiera comuna romano-maghiara.

Urmatoarea solicitare de propuneri de proiecte din cadrul programului se preconizeaza a fi lansata in toamna acestui an.

- Informatii suplimentare legate de program, proiecte castigatoare si oportunitati de finantare

Sursa: MDRT

Articole legate de acelasi subiect
UE a inghetat fonduri europene de 900 milioane euro alocate Poloniei pentru drumuri | 1 Februarie 2013
Lista finala a companiilor mari selectate pentru finantare UE: 9 firme admise dupa contestatii/ Bugetul a fost suplimentat | 28 Decembrie 2010
DOSAR Trei ani de fonduri structurale: 4.700 de proiecte contractate, 1 miliard de euro plati/ Schimbari la orizont | 12 Decembrie 2010
Cele mai citite articole
EurActor
Membrii EurActor
Parteneri de continut