Fonduri UE 2014-2020 - uelive.ro
Sectiuni principale
EurActiv Policy Briefings
Achizitii publice
Alegeri europarlamentare 2014
InfoSociety
Jobs
Guvernare europeana
Concurenta/Finantare UE
Sanatate
Cetatean UE
Romania in
Parlamentul European
Mediu & Energie
Uniunea Europeana
pe scurt
Politici regionale
Dezvoltare Durabila
Extindere UE
Educatie & Cariera
Turism, mobilitate
EurActiv.PR
EurTop
Info_Culture
euROpeanul
Mass-Media
ActivLeader
InterActiv
EurSondaj
Club Obelix - fun download
Continut
Analize
Dosare (LinksDossiers)
Interviuri
Stiri
Sumare
Comentarii
Utile
Arhiva
Ghid Actori Europeni
Agenda Evenimente
Disable Fly-out


RSS
RSS general
RSS EurActiv Policy Briefings
RSS Achizitii publice
RSS Alegeri europarlamentare 2014
RSS InfoSociety
RSS Jobs
RSS Guvernare europeana
RSS Concurenta/Finantare UE
RSS Sanatate
RSS Cetatean UE
RSS Romania in Parlamentul European
RSS Mediu & Energie
RSS Uniunea Europeana pe scurt
RSS Politici regionale
RSS Dezvoltare Durabila
RSS Extindere UE
RSS Educatie & Cariera
RSS Turism, mobilitate
RSS EurActiv.PR
RSS Info_Culture
RSS euROpeanul
RSS Mass-Media
RSS ActivLeader
RSS InterActiv
RSS EurSondaj
RSS Club Obelix - fun download
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Home > Politici regionale > Coeziune teritoriala > Finantarea infrastructurii si alocarea fondurilor UE in functie de PIB - intre prioritatile Romaniei pentru fondurile structurale post-2013

Finantarea infrastructurii si alocarea fondurilor UE in functie de PIB - intre prioritatile Romaniei pentru fondurile structurale post-2013

Publicat: 14 Mai 2010 @ 12:57

Europarlamentarul Petru Luhan a prezentat, in cadrul unei dezbateri organizata in aceasta saptamana, principalele idei ale Raportului sau legat de Politica de Coeziune pe care il va prezenta in PE. Acesta a mentionat ca unul din obiectivele tarii noastre este a sustine alocarea de fonduri pentru infrastructura si, in acelasi timp, ca alocarea trebuie sa tina cont de caracteristicile regionale". Reprezentantul Ministerului Dezvoltarii si Turismului, Gabriel Friptu, a explicat ce nevoi de schimbare si tendinte se simt in organizarea regiunilor: "daca vrem sa discutam despre programe regionale trebuie sa oferim regiunilor posibilitatea de a avea statut de ordonatori principali de credite mai exact sa propuna, sa gestioneze direct si nemijlocit fonduri publice". Reprezentantii Asociatiei Comunelor si-au spus punctul de vedere legate de criteriile de finantare pentru mediul urban, versus cel rural.

Petru Luhan, membru in Comisia pentru Dezvoltare Regionala a Parlamentului European, a explicat ca deja au fost stabilite cateva obiective ale viitorului sau raport denumit “Realizarea unei coeziuni teritoriale, sociale si economice in cadrul UE - o conditie sine qua non a competitivitatii la nivel mondial". Totusi, el considera ca acest raport sa nu fie prezentat acest raport fara implicarea pozitiei Romaniei. Din punctul sau de vedere, este foarte importanta alocarea fondurilor europene pentru infrastructura. "Daca nu cream un cadru favorabil pentru investitorii straini vor alege o alta tara pentru investitii. Unul din obiectivele noastre este acela de a sustine alocarea FE pe ceea ce am inceput, adica infrastructura. Dar nici competitivitatea economica, alocarea pentru IMM-uri nu este de neglijat. Trebuie alocate fondurile pe baza specificitatii regionale".

Acesta mai sustine ca indicatorul de baza al alocarii fondurilor UE la nivel european trebuie sa ramana Produsul Intern Brut. "Acest lucru ne avantajeaza pe noi precum si pe toate statele nou intrate in Uniunea Europeana. Insa, avem posibilitatea sa gandim si alte criterii care ne-ar avantaja", a mai spus Luhan.

Barna Tanczos, secretar de stat la Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului a declarat ca exista enumite tendinte care se simt in organizarea regiunilor din Romania. "Pe de o parte, se manifesta o nevoie clara de a se decide in cadrul regiunii ce sa se inytample in zona resp. Pe de alta parte nu este o identitate clara a regiunilor.
In primul rand specialistii care lucreaza in aceste domenii trebuie sa gaseasca solutii si sa faca propuneri. pentru cei care vor lua decizia politica. Pentru ca sunt convins ca decizia trebuie luata doar pe baza unei fundamentari serioase a specialistilor si nu trebuie sa fie pur politica. Trebuie sa transmitem mesaje clare din partea executivului din partea legislativului catre cei care ne reprezinta la nivelul UE astfel incat obiectivele noastre si strategia noastra pe aceasta perioada sa poata fi expusa cat mai eficient la nivelul UE.

"Ne trebuie strategii de dezvoltare regionale, locale. In acest moment, planurile de investitii sunt o lista de dorinte"

Gabriel Friptu, director al Autoritatii de Management pentru Programul Operational Regional a spus: "nu trebuie sa uitam ca nu putem sa concentram totul. Teritoriul nu inseamna numai orase mari sau zone in care competitivitatea isi poate arata avantajele si aici un aspect important este relatia urban-rural. In Romania este in continuare o problema care trebuie abordata ca o zona de difuzie pentru ca in momentul de fata Comisia Europeana nu ne ajuta foarte mult. Argumentul: din punct de vedere tehnic, ar fi de urmarit posibilitatea eliminarii abordarii diferentiate intre urban si rural, ca politici si instrumente de finantare diferite. Exista o tendinta pe care noi, care lucram zi de zi cu proceduri si regulamente o sesizam. Observam o tendinta a Comisiei Europene de a fragmenta pachetele financiare pe instrumente diferite".

Alte idei prezentate de Gabriel Friptu:

 Mariana Gaju, prim-vicepresedinte al Asociatiei Comunelor din Romania si primarul comunei Cumpana din judetul Constanta:

Cateva obiective din proiectul raportului, redactat de europerlamentarul Petru Luhan:

Idei centrale:

Propuneri pentru maximizarea  impactului

Ioana Morovan

Articole legate de acelasi subiect
Eveniment: Forumul Anual al Strategiei UE pentru regiunea Dunarii - 28-29 octombrie, Bucuresti | 27 Octombrie 2013
Leonard Orban: Strategia Dunarii - noua dimensiune teritoriala a politicii de coeziune a UE | 28 Noiembrie 2012
Noi oportunitati de finantare ESPON | 27 Ianuarie 2011
Cele mai citite articole
EurActor
Membrii EurActor
Parteneri de continut