Fonduri UE 2014-2020 - uelive.ro
Sectiuni principale
EurActiv Policy Briefings
Achizitii publice
Alegeri europarlamentare 2014
InfoSociety
Jobs
Guvernare europeana
Concurenta/Finantare UE
Sanatate
Cetatean UE
Romania in
Parlamentul European
Mediu & Energie
Uniunea Europeana
pe scurt
Politici regionale
Dezvoltare Durabila
Extindere UE
Educatie & Cariera
Turism, mobilitate
EurActiv.PR
EurTop
Info_Culture
euROpeanul
Mass-Media
ActivLeader
InterActiv
EurSondaj
Club Obelix - fun download
Continut
Analize
Dosare (LinksDossiers)
Interviuri
Stiri
Sumare
Comentarii
Utile
Arhiva
Ghid Actori Europeni
Agenda Evenimente
Disable Fly-out


RSS
RSS general
RSS EurActiv Policy Briefings
RSS Achizitii publice
RSS Alegeri europarlamentare 2014
RSS InfoSociety
RSS Jobs
RSS Guvernare europeana
RSS Concurenta/Finantare UE
RSS Sanatate
RSS Cetatean UE
RSS Romania in Parlamentul European
RSS Mediu & Energie
RSS Uniunea Europeana pe scurt
RSS Politici regionale
RSS Dezvoltare Durabila
RSS Extindere UE
RSS Educatie & Cariera
RSS Turism, mobilitate
RSS EurActiv.PR
RSS Info_Culture
RSS euROpeanul
RSS Mass-Media
RSS ActivLeader
RSS InterActiv
RSS EurSondaj
RSS Club Obelix - fun download
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Home > Uniunea Europeana
pe scurt
> Politica europeana de vecinatate, dupa 5 ani: au crescut schimburile comerciale si ajutoarele, au evoluat reformele

Politica europeana de vecinatate, dupa 5 ani: au crescut schimburile comerciale si ajutoarele, au evoluat reformele

Publicat: 13 Mai 2010 @ 15:38

Timp de cinci ani, Uniunea Europeana a produs o crestere a schimburilor comerciale, a ajutoarelor si a contactelor interpersonale, precum si aprofundarea relatiilor de cooperare dintre UE si vecinii acesteia pe toata linia reformelor lor economice, politice si sectoriale. Parteneriatul s-a dezvoltat semnificativ in domenii precum transporturile, energia, mediul si schimbarile climatice, cercetarea, sanatatea si educatia. Acesta a fost sustinut de o crestere cu 32% a cadrului financiar actual, care va ajunge la peste 2 miliarde EUR anual in 2013.

„Politica europeana de vecinatate este o reusita, exemplele de realizari concrete, pe teren, fiind multiple”, a declarat Catherine Ashton, vicepresedinta Comisiei si Inaltul Reprezentant al Uniunii pentru afaceri externe si politica de securitate. „Insa putem si trebuie sa facem mai mult pentru ca aceasta parte a lumii, zona in care traim, sa fie mai sigura, mai stabila si mai prospera. Intr-o lume globalizata, noi, tarile europene si mediteraneene, trebuie sa ne ajutam reciproc pentru a face fata crizei economice. Trebuie sa conlucram pentru a face fata noilor amenintari si provocari ale vremurilor noastre, cum ar fi terorismul international, traficul de persoane si criminalitatea organizata transfrontaliera. Trebuie sa cooperam pentru solutionarea diferendelor si a conflictelor care mai franeaza inca dezvoltarea unor zone din regiunea in care traim si ii impiedica pe multi oameni obisnuiti sa beneficieze de avantajele globalizarii. Dorim ca vecinii nostri sa se alature eforturilor noastre de a aduce pace si securitate altor regiuni din lume care sunt mai putin norocoase decat noi. Avand in vedere ca Uniunea se intemeiaza pe valori comune, dorim ca vecinii nostri sa beneficieze de stabilitatea si prosperitatea care sunt un corolar al societatii deschise si democratice si al statului de drept. Aceasta agenda ambitioasa reprezinta pentru mine o prioritate-cheie pe masura ce acceleram punerea in aplicare a Tratatului de la Lisabona si instituirea Serviciului de Actiune Externa. Prietenii nostri din zona noastra de vecinatate europeana si mediteraneana vor fi printre primii beneficiari ai unei politici externe europene mai active, mai coerente si mai eficiente.”

Štefan FŘle, comisarul pentru Extindere si Politica europeana de vecinatate a adaugat: „Consolidarea in continuare a PEV nu este altceva decat o investitie in stabilitatea si prosperitatea UE - si acest lucru trebuie sa se reflecte in oferta pe care o facem partenerilor nostri. PEV este forma de cooperare in care toate partile au de castigat: cu cat ambitiile partenerilor nostri in domeniul reformelor sunt mai mari, cu atat mai puternic este raspunsul nostru. Reformele economice au inregistrat progrese remarcabile in zona noastra de vecinatate, atat in est, cat si in sud. In ceea ce priveste viitorul, este esential sa acceleram reformele democratice si politice, domeniu in care progresele au fost reale, insa, in general, mai lente.

Realizarile Politicii europene de vecinatate in perioada 2004-2009

In 2004 erau incheiate acorduri de asociere bilaterale cu majoritatea partenerilor din sud la Politica europeana de vecinatate, in prezent fiind in derulare actiuni de intensificare a relatiilor cu partenerii cei mai avansati (de exemplu, statutul de „avansat” a fost introdus pentru Maroc inca din 2008). In est, in conformitate cu obiectivele Parteneriatului estic, acordurile actuale de parteneriat si cooperare sunt inlocuite cu acorduri de asociere mult mai cuprinzatoare.

Un alt obiectiv al PEV este de a imbunatati guvernanta. Recentele alegeri prezidentiale din Ucraina, al doilea tur al alegerilor parlamentare din Moldova, precum si ameliorarea calitatii alegerilor in Maroc sau in Liban pun in evidenta unele progrese din punct de vedere al procesului democratic. In ceea ce priveste libertatea de asociere, pedeapsa cu moartea, libertatea presei, drepturile minoritatilor, precum si alte drepturi ale omului si libertatile fundamentale, s-au inregistrat ameliorari in cateva tari partenere la PEV, insa, in general, progresele nu au fost la inaltimea aspiratiilor exprimate in comun atat in cadrul PEV, cat si in planurile de actiune. Sunt inca multe de facut in ceea ce priveste reforma judiciara si reforma administratiei publice, precum si combaterea efectiva a coruptiei.

In ceea ce priveste mobilitatea, in anul 2008 au fost eliberate peste 2 milioane de vize Schengen UE in zona noastra de vecinatate. Au fost incheiate acorduri cu Ucraina si Moldova privind facilitarea eliberarii vizelor si readmisia, iar cu Georgia au fost incheiate negocierile. In vederea promovarii migratiei legale, au fost incheiate parteneriate de mobilitate cu Moldova si Georgia. Cu toate acestea, mai sunt multe de facut pentru valorificarea intregului potential al PEV, inclusiv stabilirea foilor de parcurs cu Ucraina si Moldova in vederea instituirii unui regim fara vize pentru sederi de scurta durata.

Comertul UE cu tarile din regiunea care intra sub incidenta PEV a crescut in perioada 2004-2008, exporturile UE inregistrand o crestere de 63%, iar importurile de 91% (cu o oarecare incetinire in 2009, din cauza crizei economice globale). UE este pregatita sa negocieze zone de liber schimb consolidate si globale cu toti vecinii sai, de indata ce acestia sunt pregatiti si isi manifesta interesul. De asemenea, au fost luate alte masuri pentru o integrare economica consolidata, inclusiv negocierea unor acorduri sectoriale in domenii precum produsele agricole si pescaresti sau spatiul aerian comun.

Cooperarea in domeniul energetic a fost consolidata prin incheierea cu Azerbaidjan, Belarus, Ucraina, Egipt, Iordania si Maroc a Memorandumurilor de intelegere sau a declaratiilor comune. In 2009, Ucraina si Moldova au fost admise, sub rezerva anumitor conditii, pentru aderarea la Tratatul de instituire a Comunitatii Energiei, iar Georgia a dobandit statutul de observator.

In 2007-2013, UE furnizeaza aproximativ 12 miliarde EUR pentru punerea in aplicare a Politicii europene de vecinatate. In plus, Facilitatea de investitii pentru vecinatate, sustinuta de bugetul UE si de bugetul statelor membre, ofera ajutor nerambursabil pentru atragerea de credite (peste 4,7 miliarde EUR in 20007-2009) pentru investitii concrete in transporturi, mediu, energie, sectorul privat si cel social.

- Raport sectorial
- Informatii suplimentare privind PEV

Articole legate de acelasi subiect
Uraganul Sandy: Rafalele de vant se mentin la 150 de kilometri pe ora | 29 Octombrie 2012
Comisarul european Stefan Fuele viziteaza Romania | 27 Octombrie 2012
FMI accepta o crestere economica de peste 1%. PIB-ul nominal va fi in usoara scadere, la 607,3 miliarde lei | 9 August 2012
Cele mai citite articole
EurActor
Membrii EurActor
Parteneri de continut