Fonduri UE 2014-2020 - uelive.ro
Sectiuni principale
EurActiv Policy Briefings
Achizitii publice
Alegeri europarlamentare 2014
InfoSociety
Jobs
Guvernare europeana
Concurenta/Finantare UE
Sanatate
Cetatean UE
Romania in
Parlamentul European
Mediu & Energie
Uniunea Europeana
pe scurt
Politici regionale
Dezvoltare Durabila
Extindere UE
Educatie & Cariera
Turism, mobilitate
EurActiv.PR
EurTop
Info_Culture
euROpeanul
Mass-Media
ActivLeader
InterActiv
EurSondaj
Club Obelix - fun download
Continut
Analize
Dosare (LinksDossiers)
Interviuri
Stiri
Sumare
Comentarii
Utile
Arhiva
Ghid Actori Europeni
Agenda Evenimente
Disable Fly-outRSS
RSS general
RSS EurActiv Policy Briefings
RSS Achizitii publice
RSS Alegeri europarlamentare 2014
RSS InfoSociety
RSS Jobs
RSS Guvernare europeana
RSS Concurenta/Finantare UE
RSS Sanatate
RSS Cetatean UE
RSS Romania in Parlamentul European
RSS Mediu & Energie
RSS Uniunea Europeana pe scurt
RSS Politici regionale
RSS Dezvoltare Durabila
RSS Extindere UE
RSS Educatie & Cariera
RSS Turism, mobilitate
RSS EurActiv.PR
RSS Info_Culture
RSS euROpeanul
RSS Mass-Media
RSS ActivLeader
RSS InterActiv
RSS EurSondaj
RSS Club Obelix - fun download
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Home > Guvernare europeana > Transparenta > Ucraina, din nou prietena Rusiei: influenta regionala contra gaze ieftine

Ucraina, din nou prietena Rusiei: influenta regionala contra gaze ieftine

Publicat: 22 Aprilie 2010 @ 16:06

Ucraina, din nou prietena Rusiei: influenta regionala contra gaze ieftine
Ucraina a semnat miercuri un acord de prelungire a contractului de inchiriere pentru baza navala a flotei Rusiei in Marea Neagra. Prelungirea a fost acordata in schimbul unei scaderi drastice a pretului gazelor naturale livrate de catre rusi.

Acest acord este un indicator al determinarii Rusiei de a-si folosi vastele resurse energetice pentru a reveni la statutul dominant de dinaintea caderii Uniunii Sovietice in 1991. Documentul ii va permite Rusiei sa pastreze o prezenta militara strategica in afara granitelor sale pana in 2043.

La randul ei, Ucraina - greu lovita de criza economica mondiala- va beneficia de o taiere a taxelor de export care ar putea duce la o scadere a pretului gazelor naturale de pana la 30% pentru urmatorii noua ani. Coform acordului, Ucraina va primi o reducere de 100 de dolari pe mia de metri cubi de gaz; daca pretul trece de 330 de dolari reducerea va fi de 30%.

Acordul este un semn clar ca presedintele ucrainean Viktor Ianukovici apropie tara de Moscova, dupa cinci ani in care tara a avut o puternica orientare pro-occidentala ca urmare a Revolutiei Portocalii. Predecesorul lui Ianukovici, Viktor Iuscenko s-a opus Moscovei si a considerat flota ruseasca o prezenta ostila.

Fostul premier al Ucrainei, Yulia Timosenko, in prezent liderul celui mai mare partid de opozitie de la Kiev, a declarat ca decizia incalca o interdictie constitutionala asupra bazelor militare straine de pe teritoriul Ucrainei, o interdictie care permite exceptii in cazul trupelor stationate sub un contract temporar: "Nu este doar tradare. Este inceputul distrugerii sistematice a independentei statului nostru."

Presedintele rus Dmitri Medvedev a declarat ca prezenta in continuare a flotei rusesti va asigura "o garantie mai mare si mai buna a securitatii europene in bazinul Marii Negre."

Prelungirea contractului de inchiriere va avea repercusiuni asupra fostelor republice sovietice. Flota, care este compusa din aproximativ 40 de nave de lupta, a furnizat asistenta pentru fortele terestre ruse in timpul razboiului cu Georgia din 2008 si a scufundat un vas georgian care transporta lansatoare de rachete.

Presedintele georgian Mikhail Saakasvili a numit actiunile de miercuri noi semne ale dorintei Moscovei de expansiune. El a declarat ca premierul rus Vladimir Putin "nu ascunde dorinta de a restabili un fel de imperiu sovietic... Ucraina, din punctul lor de vedere, a fost rezolvata. In SUA se spune ca Razboiul Rece s-a terminat. Poate s-a terminat pentru America, dar in mod sigur nu si pentru Vladimir Putin."

Pentru Rusia, pretul cooperarii cu Ucraina va atinge miliarde de dolari in taxe de export de care Ucraina va fi scutita. Noul acord in privinta gazului, semnat miercuri intre Gazprom si Naftogaz, renunta la taxele pe exporturi pentru 30 de miliarde de metri cubi de gaz pe care Ucraina ii va cumpara anul acesta. Acest fapt ii va permite noului cabinet de la Kiev sa adopte bugetul pe anul acesta si sa obtina noi imprumuturi de la FMI.

Seful Gazprom, Alexei Miller, a declarat ca profiturile companiei nu vor fi afectate de noul aranjament. De asemenea, a adaugat ca potrivit noului contract Ucraina nu va plati penalizari daca va cumpara mai putin gaz decat cat a fost aprobat in cadrul contractului.

"Acest acord este un castig pentru toata lumea", a declarat Matthew Saegers, specialist in energie la Cambridge Energy Research Associates. "Gazprom castiga pentru ca isi mentine profitul. Ucraina primeste o reducere la preturi. Si Kremlinul primeste ce isi doreste- sa arate ca inca face jocurile in aceasta parte a lumii."

Mara Serbanescu

[EurActiv.ro]

Surse: Wall Street Journal, Xinhuanet

Articole legate de acelasi subiect
Klaus Iohannis: Domnul Juncker m-a asigurat de tot sprijinul pentru intrarea in spatiul Schengen | 15 Ianuarie 2015
Anul 2014 la Casa Alba, suprins in fotografii | 4 Ianuarie 2015
VIDEO&TEXT Juncker: 23 de noi initiative legislative in 2015/ Vicepresedintele CE, Frans Timmermans: Multe initiative - modificate sau retrase dupa consultarea Parlamentului | 16 Decembrie 2014
Cele mai citite articole
EurActor
Membrii EurActor
Parteneri de continut