Fonduri UE 2014-2020 - uelive.ro
Sectiuni principale
EurActiv Policy Briefings
Achizitii publice
Alegeri europarlamentare 2014
InfoSociety
Jobs
Guvernare europeana
Concurenta/Finantare UE
Sanatate
Cetatean UE
Romania in
Parlamentul European
Mediu & Energie
Uniunea Europeana
pe scurt
Politici regionale
Dezvoltare Durabila
Extindere UE
Educatie & Cariera
Turism, mobilitate
EurActiv.PR
EurTop
Info_Culture
euROpeanul
Mass-Media
ActivLeader
InterActiv
EurSondaj
Club Obelix - fun download
Continut
Analize
Dosare (LinksDossiers)
Interviuri
Stiri
Sumare
Comentarii
Utile
Arhiva
Ghid Actori Europeni
Agenda Evenimente
Disable Fly-outRSS
RSS general
RSS EurActiv Policy Briefings
RSS Achizitii publice
RSS Alegeri europarlamentare 2014
RSS InfoSociety
RSS Jobs
RSS Guvernare europeana
RSS Concurenta/Finantare UE
RSS Sanatate
RSS Cetatean UE
RSS Romania in Parlamentul European
RSS Mediu & Energie
RSS Uniunea Europeana pe scurt
RSS Politici regionale
RSS Dezvoltare Durabila
RSS Extindere UE
RSS Educatie & Cariera
RSS Turism, mobilitate
RSS EurActiv.PR
RSS Info_Culture
RSS euROpeanul
RSS Mass-Media
RSS ActivLeader
RSS InterActiv
RSS EurSondaj
RSS Club Obelix - fun download
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Home > Jobs > Macroeconomie > Un Fond Monetar European? Chiar daca trebuie schimbat tratatul UE?

Un Fond Monetar European? Chiar daca trebuie schimbat tratatul UE?

Publicat: 9 Martie 2010 @ 16:54

CE sprijina ideea unui Fond Monetar European. Un organism de acest gen ar putea preveni situatiile de criza, precum cea din Grecia. Desi Berlinul a venit cu ideea si a obtinut sprijinul Bruxelles-ului si al Parisului, Banca Centrala Europeana nu vede cu ochi buni ideea infiintarii acestei institutii.

Va infiinta Uniunea Europeana un Fond Monetar European, dupa modelul Fondului Monetar International, pentru a face fata unor crize interne precum cea din Grecia ?

Europenii incearca sa imagineze acum un antidot pentru noi situatii de acest gen, intr-un moment cand scenariul dezastrului bugetar din Grecia risca sa produca o reactie in lant si sa se reproduca in Spania, Italia, Portugalia si Irlanda. Deci, europenii reflecteaza acum la crearea unui Fond Monetar European.

Ideea a pornit de la Berlin si nu intamplator, Germania fiind prima economie a Europei. Spre Germania s-au indreptat si sperantele Greciei, in momentul in care a cerut ajutorul pentru iesirea din impasul financiar. Numai ca doamna Merkel n-a avut curajul sa anunte nici un ajutor direct in favoarea Atenei, pentru a nu-si irita opinia publica la ea acasa. In treacat fie spus, nemtii nu apreciaza deloc modul lax in care grecii isi fac contabilitatea nationala, drept pentru care contribuabilul german nu are nici cea mai mica intentie de a-i ajuta pe greci, chiar cu riscul destabilizarii zonei euro. De altfel, Berlinul s-a opus initial intrarii Greciei in zona euro.

Angela Merkel a gasit insa o alta solutie pentru ajutorarea eventualelor tari din zona euro, aflate in dificultate. Aceasta solutie ar putea fi crearea unui Fond Monetar European, idee sprijinita de Paris si de Bruxelles, dar prost vazuta de Banca Centrala Europeana. Aceasta considera ca aparitia unui Fond Monetar European ar fi nefasta pentru imaginea monedei unice europene, altfel spus ar pune in evidenta slabiciunea sa si slabiciunea zonei euro.

Merkel a spus la Berlin ca, desi detaliile trebuie clarificate, UE are nevoie de un mecanism de ajutor pentru momentele in care se confrunta cu dificultati, chiar daca acest lucru inseamna schimbarea tratatului UE.

"Cred ca ideea [unui Fond Monetar European] este una buna," a spus Merkel, adaugand ca inca nu au fost abordate problemele legate de contributii si de independenta unui astfel de organism.

"Fara a schimba tratatul [UE] nu poate fi facut acest lucru. Am a vea nevoie de o schimbare a tratatului," a spus ea. "Daca Uniunea Europeana va fi capabila de actiune, se va lovi de astfel de intrebari," a adaugat ea. "Tratatul UE nu va fis farsitul istoriei. Daca ar fi asa, ne-am afla intr-un sistem static. Nu vreau acest lucru, vreau ca Europa sa raspunda situatiilor noi."

Altii sunt insa de alta parere. Un echilibrist are nevoie de o plasa de salvare sub coarda pe care evolueaza, iar moneda unica euro se afla in acest moment intr-un echilibru fragil. Mai ales ca Uniunea Europeana se remarca prin aceasta contradictie: dispune de o moneda comuna, dar nu si de o politica economica tot comuna sau de o instanta economica, la fel, comuna si puternica.

Unele voci considera ca Uniunea Europeana ar trebui sa creeze si inca foarte repede, poate pana la vara, un Fond Monetar European. Altii se tem insa ca discutiile in jurul acestui mecanism de interventie si solidaritate ar putea dura ani si ani de zile. Pentru ca ideea nu este suficienta in sine, detaliile conteaza in contextul acestei initiative.

Ce statut va avea Fondul Monetar European? Iata principala necunoscuta. El ar putea fi un simplu instrument financiar dependent de o alta institutie sau ar putea fi o noua institutie europeana. Fondul Monetar European, ca si fratele sau mai mare, Fondul Monetar International ar urma in orice caz sa propuna programe de ajutorare financiara, in anumite conditii, cu anumite obligatii din partea beneficiarului si esalonate in timp. Aceste ajutoare ar urma sa fie precedate de examinarea amanuntita a situatiei bugetare din tarile respective, care cer acest tip de ajutor.

La prima vedere, un fond monetar european pare a fi o solutie geniala. Daca s-ar concretiza, propunerea ministrului german de finante ar rezolva, cel putin formal, dilema reprezentata de asa-numita clauza "no-bail-out" a articolului 125 din Tratatul de la Lisabona. In textul acestui articol se afirma limpede ca "un stat membru nu este raspunzator pentru obligatiile care ii revin unui alt stat membru".

In acest fel, pietele de capital ar putea exercita o presiune marita asupra statelor membre care practica o politica bugetara neserioasa. In consecinta, unele tari din zona euro ar putea fi impiedicate sa mai profite de pe urma bonitatii partenerilor lor.

Masuri potrivite

Ministrii europeni de finante se intreaba totusi daca interzicerea planurilor de salvare a unui stat membru poate fi impinsa pana intr-acolo incat respectiva tara sa fie data afara din uniunea monetara sau sa ajunga in faliment.

Astfel de masuri ar credibiliza insasi interdictia care, fara a contine amenintarea falimentului, nu ar avea rezultate. Aparitia unui fond monetar european ar putea ajuta Grecia, fara a leza clauza referitoare la ajutorarea statelor membre din Tratatul de la Lisabona.

Motivul pentru crearea unui fond monetar european este altul. Ministrii de Finante din zona euro vor sa evite o posibila miscare a Greciei in directia Fondului Monetar International de la Washington, gest care ar putea crea impresia ca greii zonei euro nu pot face singuri curatenie in propria ograda. Este, asadar, si o chestiune de mandrie din partea europenilor. La fel ca razbunarea si ranchiuna, vanitatea nu este insa deloc un sfetnic bun.

Pana la urma, crearea fondului monetar european ar face ca statele din zona euro sa poata trai linistite dupa cum cred de cuviinta si sa se salveze confortabil la ananghie. Disciplina trebuie instituita altfel, motiv pentru care, privita la rece, ideea ministrului german de finante nu este deloc buna. FMI-ul are experienta multor crize financiare si poate sa dispuna reforme structurale chiar si in Grecia.

Surse: RFI, Deutsche Welle, EurActiv.com

Articole legate de acelasi subiect
VIDEO&TEXT Previziunile economice de iarna ale Comisiei Europene: crestere economica in toate tarile UE, pentru prima data in opt ani | 5 Februarie 2015
S&P ar putea cobori ratingul de investitii al Rusiei la categoria "junk" in urmatoarele 90 de zile | 24 Decembrie 2014
Emerging Europe Monitor: PIB-ul Romaniei va creste in ritm accelerat in urmatorii 2 ani, depasind tarile din Europa emergenta | 27 Noiembrie 2014
Cele mai citite articole
EurActor
Membrii EurActor
Parteneri de continut