Fonduri UE 2014-2020 - uelive.ro
Sectiuni principale
EurActiv Policy Briefings
Achizitii publice
Alegeri europarlamentare 2014
InfoSociety
Jobs
Guvernare europeana
Concurenta/Finantare UE
Sanatate
Cetatean UE
Romania in
Parlamentul European
Mediu & Energie
Uniunea Europeana
pe scurt
Politici regionale
Dezvoltare Durabila
Extindere UE
Educatie & Cariera
Turism, mobilitate
EurActiv.PR
EurTop
Info_Culture
euROpeanul
Mass-Media
ActivLeader
InterActiv
EurSondaj
Club Obelix - fun download
Continut
Analize
Dosare (LinksDossiers)
Interviuri
Stiri
Sumare
Comentarii
Utile
Arhiva
Ghid Actori Europeni
Agenda Evenimente
Disable Fly-out


RSS
RSS general
RSS EurActiv Policy Briefings
RSS Achizitii publice
RSS Alegeri europarlamentare 2014
RSS InfoSociety
RSS Jobs
RSS Guvernare europeana
RSS Concurenta/Finantare UE
RSS Sanatate
RSS Cetatean UE
RSS Romania in Parlamentul European
RSS Mediu & Energie
RSS Uniunea Europeana pe scurt
RSS Politici regionale
RSS Dezvoltare Durabila
RSS Extindere UE
RSS Educatie & Cariera
RSS Turism, mobilitate
RSS EurActiv.PR
RSS Info_Culture
RSS euROpeanul
RSS Mass-Media
RSS ActivLeader
RSS InterActiv
RSS EurSondaj
RSS Club Obelix - fun download
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Home > Romania in
Parlamentul European
> Totul despre PE > Bulgaroiaca Jeleva, comisar-desemnat, pusa la colt de intrebarile eurodeputatilor

Bulgaroiaca Jeleva, comisar-desemnat, pusa la colt de intrebarile eurodeputatilor

Publicat: 13 Ianuarie 2010 @ 13:57

Bulgaroiaca Jeleva, comisar-desemnat, pusa la colt de intrebarile eurodeputatilor
Rumiana Jeleva, propusa de Bulgaria pentru postul de comisar european pentru situatii de criza si ajutor umanitar, s-a aflat sub tirul eurodeputatilor care vor sa clarifice un posibil conflict de interese. Bulgaria ar putea sa propuna un alt nume pentru functia de comisar. Se pare ca Jeleva a fost actionar al unei firme pana in 2009, desi in declaratia sa de interese sustine altceva.

Inca inainte de audierea Rumianei Jeleva au fost o serie de semnale ca examenul in fata eurodeputatilor nu va fi usor. A fost considerata de presa occidentala "veriga slaba" a actualei Comisii, sotul ei este suspectat de relatii cu lumea interlopa bulgara, ea este suspectata de un conflict de interese sau de ascunderea unei informatii privind actionariatul intr-o firma de consultanta si se considera ca, desi germana ei este fluenta, engleza ii cam pune probleme.

Inca de la inceputul audierii i s-a cerut sa clarifice chestiunile personale care au ridicat intrebari. "Nu suntem aici pentru a discuta despre mine personal, insa nu exista nicio intrebare la care sa nu pot raspunde. Sunt o persoana publica din 2007, am declarat tot ce am fost obligata sa declar si va spun ca toate zvonurile din presa despre sotul meu si despre mine sunt  nefondate. Putem continua cu subiectul audierii?", a fost prima sa reactie la interpelarile eurodeputatilor.

Numai ca acestia au revenit asupra chestiunii declaratiei de interese. Potrivit Financial Times Deutschland si, mai apoi, a unor explicatii date chiar in timpul audierii, Rumiana Jeleva nu a fost total onesta in declaratia sa de interese. In CV-ul ei, pe care l-a transmis Comisiei Europene si Parlamentului European in calitate de comisar desemnat, ea scrie ca a detinut din 2001 pana in 2003 si din 2006 pana in 2007 o functie de conducere la Global Consult. Nu se mentioneaza nimic despre activitatea sa pana in 2009. Numai ca FT a intrat in posesia unor documente de la registrul comertului bulgar care arata ca Jeleva a fost din iunie 2006 pana in aprilie 2009 presedintele si unicul actionar al companiei de consiliere Global Consult Ltd.. Jeleva ar fi tainuit aceasta informatie, intrucat in niciuna din declaratiile sale de interese nu apare participatia sa ca actionar in aceasta firma. Ea a explicat in vara anului 2007, in PE, ca este manager al Global Consult. Apoi, dupa noiembrie 2007, aceasta informatie lipseste din declaratiile sale de interese, cu toate ca figura pana in 2009 ca presedinte si unic actionar al firmei.

Acum, in cadrul audierii, ea a explicat ca din 2006 nu a mai avut activitate in cadrul Global Consult. Firma nu a avut, potrivit explicatiilor lui Jeleva, in 2007 si in 2008 nicio activitate, dar a continuat sa figureze in Registrul Comertului. Ea si-a vandut partea sa din firma in aprilie 2009. Explicatiile a preferat sa le dea in bulgara, daca pana in acel moment a vorbit in limba engleza.

"Am pregatit un dosar cu documente oficiale de la fisc, in limba bulgara si engleza, pentru ca ma asteptam la o astfel de intrebare provocata de o scrisoare a colegei mele, eurodeputatul Antonia Parvanova. Pot sa va asigur ca in Bulgaria avem institutii care au verificat totul, exista in parlamentul bulgar o comisie care a decis ca totul este in regula, in conformitate cu legea bulgara. N-am nimic de ascuns, iar acea companie nu mai functiona la data declaratiei si e un fapt ce poate fi dovedit si de fisc', a spus Jeleva.

[...]

Cel mai vehement dintre eurodeputati a fost olandeza Judith Sargentini, din grupul verzilor, care a tot revenit asupra intrebarii daca Jeleva a vandut compania, cu cat a vandut-o sau daca i-a schimbat doar numele. Comisarul bulgar a inceput sa imparta membrilor comisiei documente din dosarul despre care vorbea, care avea ca scop sa o disculpe, insa au existat doua interventii ale unor deputati europeni: unul s-a aratat revoltat ca documentele nu sunt accesibile tuturor, intrucat sunt in bulgara si germana - desi Jeleva spusese ca sunt si in engleza -, in timp ce un altul a aratat ca impartirea de documente in timpul audierii incalca total regulile si a cerut strangerea acestora si discutarea ulterior a subiectului. Au existat sugestii de intrerupere a audierilor in acest scop, pana cand s-ar fi putut relua pe teme care tin de portofoliul propus a fi condus de bulgaroaica.

"Nu stiu care sunt practicile comisiei dvs., dar va rog sa analizati pe baza documentelor situatia. Daca as fi incalcat legea, autoritatile bulgare m-ar fi sanctionat. Institutiile financiare si tribunalele functioneaza in tara mea. Comisia din parlamentul bulgar a  declarat ca nu sunt conflicte de interese. (...) Nu sunt  proprietar al Global Consult sau al altei firme cu numele schimbat. Nu stiu de unde primiti aceste informatii. Va invit in Bulgaria. Sunteti gata sa veniti cu mine in Bulgaria?", si-a incheiat Rumiana Jeleva raspunsurile pe aceasta tema, adresand invitatia eurodeputatei olandeze.

Articol complet la HotNews.ro

Raspunsuri slabe in materie de politici

Jeleva a raspuns majoritatii intrebarilor numai in termeni generali, angajandu-se sa lucreze in cooperare cu ceilalti comisari si cu Parlamentul, sa viziteze zonele 'fierbinti' personal si sa pregateasca scenarii de reactie in avans.

Raspunzand unei intrebari, ea si-a aratat necunosterea fata de situatia din Golful Aden, o zona cu probleme situata intre Yemen si Somalia, unde atacurile piratilor s-au inmultit si cetateni bulgari, printre altii, sunt luati ostatici.

Printr-o alta intrebare, ea a fost presata sa comenteze situatia umanitara din Republica Democrata Congo. A raspuns ca oficialii de rang inferior trebuie sa cunoasca astfel de detalii, adaugand ca nu doreste sa obtina postul de director general.

Presedintele Comisiei, Jose Manuel Barroso, este asteptat sa ia astazi (13 ianuarie) o decizie in legatura cu viitorul ei, daca Jeleva nu decide sa renunte, potrivit unor europarlamentari citati de EurActiv.com.

Surse din PE spun ca este in interesul tuturor sa se inchida rapid cazul si au cerut Bulgariei sa propuna un alt candidat cat mai curand posibil. Numele lui Nickolay Mladenov, din partea partidului de centru-dreapta aflat la putere, GERB, este mentionat tot mai des. El este acum ministrul apararii si a fost europarlamentar intre 2007-2009.

Articol complet la EurActiv.com

Articole legate de acelasi subiect
Membrii romani ai Parlamentului European si reprezentarea intereselor romanesti la Bruxelles | 12 Iulie 2011
Activitatea europarlamentarilor creste in cantitate. Nu si in calitate | 1 Noiembrie 2010
Corespondenta de la Strasbourg: Laszlo Tokes - ales vicepresedinte al Parlamentului European, intr-o procedura contestata | 15 Iunie 2010
Cele mai citite articole
EurActor
Membrii EurActor
Parteneri de continut