Fonduri UE 2014-2020 - uelive.ro
Sectiuni principale
EurActiv Policy Briefings
Achizitii publice
Alegeri europarlamentare 2014
InfoSociety
Jobs
Guvernare europeana
Concurenta/Finantare UE
Sanatate
Cetatean UE
Romania in
Parlamentul European
Mediu & Energie
Uniunea Europeana
pe scurt
Politici regionale
Dezvoltare Durabila
Extindere UE
Educatie & Cariera
Turism, mobilitate
EurActiv.PR
EurTop
Info_Culture
euROpeanul
Mass-Media
ActivLeader
InterActiv
EurSondaj
Club Obelix - fun download
Continut
Analize
Dosare (LinksDossiers)
Interviuri
Stiri
Sumare
Comentarii
Utile
Arhiva
Ghid Actori Europeni
Agenda Evenimente
Disable Fly-outRSS
RSS general
RSS EurActiv Policy Briefings
RSS Achizitii publice
RSS Alegeri europarlamentare 2014
RSS InfoSociety
RSS Jobs
RSS Guvernare europeana
RSS Concurenta/Finantare UE
RSS Sanatate
RSS Cetatean UE
RSS Romania in Parlamentul European
RSS Mediu & Energie
RSS Uniunea Europeana pe scurt
RSS Politici regionale
RSS Dezvoltare Durabila
RSS Extindere UE
RSS Educatie & Cariera
RSS Turism, mobilitate
RSS EurActiv.PR
RSS Info_Culture
RSS euROpeanul
RSS Mass-Media
RSS ActivLeader
RSS InterActiv
RSS EurSondaj
RSS Club Obelix - fun download
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Home > Jobs > Joburi > Pietele europene ale fortei de munca - profund afectate de criza. Joburile 'verzi' ar putea fi o solutie

Pietele europene ale fortei de munca - profund afectate de criza. Joburile 'verzi' ar putea fi o solutie

Publicat: 23 Noiembrie 2009 @ 16:38

Pietele europene ale fortei de munca - profund afectate de criza. Joburile 'verzi' ar putea fi o solutie
Conform raportului "Ocuparea fortei de munca in Europa" pentru anul 2009, publicat pe 23 noiembrie, criza actuala isi face simtite efectele pe pietele muncii din UE, anuland in mare parte cresterea numarului de locuri de munca obtinuta dupa 2000. Barbatii, tinerii, lucratorii cu nivel scazut de calificare si muncitorii cu contracte temporare sunt cel mai puternic loviti de scaderea ofertei de angajare.

Numarul locurilor de munca in UE a scazut cu peste 4 milioane de la inceputul crizei, chiar daca efectul a fost oarecum amortizat prin reducerea timpului de lucru si prin alte metode. Dar aceste masuri pe termen scurt, oricat de importante ar fi ele, nu sunt, singure, suficiente pentru asigurarea unei iesiri cu succes din criza. Politicile de ocupare a fortei de munca trebuie sa se concentreze pe pregatirea tranzitiei la o economie caracterizata prin emisii reduse de carbon.

VladimÝr Špidla, comisarul european pentru ocuparea for tei de munca, afaceri sociale si egalitatea de sanse a declarat: „Acest raport arata cat de importanta este coordonarea raspunsului nostru pe termen scurt la criza cu reformele noastre structurale pe termen lung. Aceste reforme sunt esentiale pentru ca economia UE si pietele fortei de munca sa iasa din actualul declin bine pregatite pentru provocarile viitorului, in special pentru tranzitia la o economie caracterizata prin emisii reduse de carbon.

Pietele UE ale fortei de munca sunt mai dinamice decat se crede adesea, dar somajul pe termen lung ramane o amenintare serioasa

Pietele europene ale locurilor de munca arata in ultimii ani un dinamism considerabil, avand in vedere ca, in fiecare an, aproximativ 22% dintre lucratorii europeni isi schimba locul de munca. Acest dinamism nu se limiteaza la tari considerate in mod traditional „flexibile”, cum sunt Regatul Unit sau Danemarca, ci priveste toate tarile UE, desi cifrele variaza de la 14% dintre lucratori in Grecia si 16% in Suedia, pana la peste 25% in Regatul Unit, Finlanda, Spania si Danemarca. Aceasta pare ca face parte dintr-o crestere mai sustinuta, observata incepand cu sfarsitul anilor '90, in tranzitia de la inactivitate si somaj la un grad mai mare de ocupare a locurilor de munca in UE, ceea ce sugereaza o imbunatatire structurala fundamentala a pietelor noastre de locuri de munca.

Cu toate acestea, nu toti lucratorii beneficiaza in mod egal de pe urma acestei tendinte pozitive. Cu toate ca numarul somerilor pe termen lung a scazut incepand cu anii '90, aceasta problema ramane serioasa. In ultimii ani, aproape 45% din perioadele de somaj au durat peste un an in UE, fata de numai 10% in Statele Unite. Abordarea acestui aspect a devenit si mai urgenta de la inceperea crizei. Politicile conforme cu principiile flexicuritatii menite sa sprijine tranzitiile lucratorilor catre obtinerea unui loc de munca reprezinta cheia reducerii somajului pe termen lung si a pastrarii capacitatii de obtinere a unui loc de munca.

Politicile de reducere a emisiilor de carbon vor schimba semnificativ structurile pie tei fortei de munca din UE

Actiunile UE indreptate catre o economie competitiva caracterizata prin emisii reduse de carbon vor deveni forte conducatoare importante din perspectiva pietei fortei de munca. Desi efectele nete totale de creare de locuri de munca ar putea sa nu fie foarte importante – avand in vedere ca noile locuri de munca „verzi” si „inverzirea” locurilor de munca existente vor fi contrabalansate partial prin pierderea unora dintre locurile de munca existente – schimbarile structurale fundamentale vor implica realocarea lucratorilor intre sectoarele economice si tipurile de competente.

Schimbarile climatice si masurile politice referitoare la acestea vor avea, prin urmare, un impact important asupra cererii viitoare de competente. Noile competente necesare in economia caracterizata prin emisii scazute de carbon vor favoriza, cel putin la inceput, lucratorii cu nivel inalt de calificare. Totusi, prin raspandirea pe piata a noilor tehnologii, lucratorii cu nivel scazut de calificare ar trebui sa fie capabili, la randul lor, sa ocupe noile locuri de munca - cu conditia sa beneficieze de o formare adecvata.

- Raportul „Ocuparea fortei de munca in Europa” pentru anul 2009

Sursa: CE

Articole legate de acelasi subiect
(PR) Organizatii europene - anunturi de joburi | 3 Februarie 2015
VIDEO INTERVIU Renate Weber: In pregatire, noi initiative de sustinere a mobilitatii tinerilor in Europa | 18 Ianuarie 2015
Oportunitate job: asistent la Parlamentul European, salariu 3.400 euro, 30 locuri disponibile | 4 Ianuarie 2015
Cele mai citite articole
EurActor
Membrii EurActor
Parteneri de continut