Fonduri UE 2014-2020 - uelive.ro
Sectiuni principale
EurActiv Policy Briefings
Achizitii publice
Alegeri europarlamentare 2014
InfoSociety
Jobs
Guvernare europeana
Concurenta/Finantare UE
Sanatate
Cetatean UE
Romania in
Parlamentul European
Mediu & Energie
Uniunea Europeana
pe scurt
Politici regionale
Dezvoltare Durabila
Extindere UE
Educatie & Cariera
Turism, mobilitate
EurActiv.PR
EurTop
Info_Culture
euROpeanul
Mass-Media
ActivLeader
InterActiv
EurSondaj
Club Obelix - fun download
Continut
Analize
Dosare (LinksDossiers)
Interviuri
Stiri
Sumare
Comentarii
Utile
Arhiva
Ghid Actori Europeni
Agenda Evenimente
Disable Fly-outRSS
RSS general
RSS EurActiv Policy Briefings
RSS Achizitii publice
RSS Alegeri europarlamentare 2014
RSS InfoSociety
RSS Jobs
RSS Guvernare europeana
RSS Concurenta/Finantare UE
RSS Sanatate
RSS Cetatean UE
RSS Romania in Parlamentul European
RSS Mediu & Energie
RSS Uniunea Europeana pe scurt
RSS Politici regionale
RSS Dezvoltare Durabila
RSS Extindere UE
RSS Educatie & Cariera
RSS Turism, mobilitate
RSS EurActiv.PR
RSS Info_Culture
RSS euROpeanul
RSS Mass-Media
RSS ActivLeader
RSS InterActiv
RSS EurSondaj
RSS Club Obelix - fun download
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Home > Guvernare europeana > Transparenta > UE are o noua echipa de conducere

UE are o noua echipa de conducere

Publicat: 19 Noiembrie 2009 @ 22:58

UE are o noua echipa de conducere
VIDEO Premierul suedez Fredrik Reinfeldt si presedintele Comisiei Europene, Juan Manuel Barroso, au anuntat, la sfarsitul summitului UE de pe 19 noiembrie, ca Herman Van Rompuy este noul presedinte al Consiliului European, iar Catherine Ashton va ocupa functia de Inalt Reprezentant UE pentru politica externa.


Foto: Presedintia Suedeza a UE

Tratatul de la Lisabona, care va intra in vigoare pe 1 decembrie, instituie doua noi functii in conducerea Uniunii Europene.

Actualul prim ministru al Belgiei, Herman Van Rompuy (62 de ani, crestin-democrat flamand), o aparitie modesta, dar o persoana care stie sa negocieze, sa medieze si sa obtina consens, a fost confirmat de summitul informal al UE ca fiind noul Presedinte al Cosiliului European, pentru o perioada de doi ani si jumatate.

Baroneasa Catherine Ashton (53 de ani, laburista), actualul comisar pentru comert, a fost nominalizata pentru postul de Inalt Reprezentant pentru Politica Externa al UE. Ea va fi si vicepresedinte al Comisiei, dar trebuie confirmata si trebuie sa treaca prin audieri in Parlamentul European.

Pierre De Boissieu (Franta), pana acum secretar adjunct al Consiliului, a fost numit in functia de secretar general.

"La aceasta conferinta de presa istorica va prezentam echipa de conducere a UE", a spus premierul suedez Fredrik Reinfeldt.

"Consiliul European l-a aleas pe primul sau presedinte in persoana lui Herman Van Rompuy si pe primul sau Inalt Reprezentant [conform Tratatului de la Lisabona], in persoana comisarului Catherine Ashton", a mai spus Reinfeldt.

El a aratat ca inainte de summit s-a consultat cu toti ceilalti 26 de sefi de stat si de guvern din statele membre ale UE. "Suntem convinsi ca va fi excelent in ghidarea consiliului pentru doi ani si jumatate", a spus suedezul.

Observatorii spun ca a fost atins compromisul numai dupa ce premierul britanic Gordon Brown a renuntat sa il mai sustina pe fostul prim ministru Tony Blair, satifacut cu faptul ca Ashton va ocupa postul de Inalt Reprezentant. In privinta lui Van Rompuy, cel mai mult se pare ca a contat sustinerea din partea Germaniei si a Frantei.

Jose Manuel Barroso, presedintele Comisiei, l-a felicitat pe Fredrik Reinfeldt pentru ca a reusit sa obtina consensul. Barroso i-a oferit lui Reinfeldt un cub Rubik primit in urma cu cateva zile, ca suvenir al muncii incununate de succes, in obtinerea consensului pentru cele trei posturi.

"Cred ca ar fi imposibila o alegere mai buna. Alegerea este si un tribut adus Belgiei. Este o recunoastere a muncii constante a Belgiei pentru integrarea Europeana," a spus Barroso. El a salutat faptul ca Ashton este britanica, considerand ca este important ca Marea Britanie sa ramana in inima Europei.

Barroso l-a amintit si pe Javier Solana (inlocuit de doua persoane, in functiile de Secretar General al Consiliului si de Inalt Reprezentant), care si-a dedicat atat de mult din viata pentru Europa.

Herman Van Rompuy a spus: "Chiar daca imi este dificil sa abandonez conducerea tarii mele, accept aceasta functie si o inteleg ca pe o recunoastere a rolului tarii mele. Nu am cautat sa obtin acest rol, dar mi-l asum cu mare entuziasm."

In conferinta de presa de dupa anuntul oficial, Van Rompuy a mai vorbit despre necesitatea de a obtine cat mai multe la conferinta pe teme de mediu de la Copenhaga. Dialogul, unitatea si actiunea au fost cele trei cuvinte pe care le-a accentuat Van Rompuy in discursul sau.

"O negociere din care o parte iese invinsa nu este o negociere castigata," a mai spus el, prezentandu-si misiunea de credinte.

"Va previn ca voi fi discret, asa cum imi este obiceiul. Toata viata mea politica este un semn de respect pentru adversari si colegi. Pentru colegi si toti cu care lucrez, trebuie sa stiti ca voi continua la fel," a spus presedintele desemnat al UE.

Catherine Ashton a multumit in primul rand Parlamentului European si apoi lui Solana si Benitei Ferrero Waldner, cei doi care au fost pana acum reprezentantii UE in politica externa.

"Sunt mandra sa fiu prima femeie Inalt Reprezentant. Voi reprezentat valorile noastre in toata lumea," a spus ea.

"Echilibrul politic este important, dar deciziile au fost luate in functie de meritele persoanelor desemnate," a spus Barroso, raspunzand unei intrebari legate de distribuirea posturilor intre cele trei mari familii politice din Europa. El a atras atentia ca liberalii, a treia putere politica in PE vor avea chiar mai multi comisari decat socielistii, in noua Comisie. Barroso a mai spus ca alegerea lui "Cathy" Ashton s-a datorat meritelor ei, desi este foarte important echilibrul de gen. Din aceasta perspectiva el a reamintit ca a cerut guvernelor europene sa nominalizeze candidati femei, rezultatul fiind aparitia mai multor femei in noua Comisie.

Potrivit Departamentului pentru Afaceri Europene, Romania a sustinut candidatura europarlamentarului Adrian Severin pentru postul de Inalt Reprezentant pentru Afaceri Externe si Politica de Securitate, iar faptul ca a fost retinuta candidatura lui Catherine Ashton decurge din consensul stabilit intre cei 8 lideri social-democrati din Consiliul European.

Discutiile din cadrul Consiliului European extraordinar s-au axat si pe formarea viitoarei Comisii Europene. Audierile pentru posturile de comisari vor fi realizate in luna ianuarie 2010, delegatia romana sustinand in continuare, in contactele desfasurate in marja Consiliului, asumarea de catre Romania a unui portofoliu semnificativ, mai arata DAE.

Adrian Lungu

[EurActiv.ro]

 

Articole legate de acelasi subiect
Klaus Iohannis: Domnul Juncker m-a asigurat de tot sprijinul pentru intrarea in spatiul Schengen | 15 Ianuarie 2015
Anul 2014 la Casa Alba, suprins in fotografii | 4 Ianuarie 2015
VIDEO&TEXT Juncker: 23 de noi initiative legislative in 2015/ Vicepresedintele CE, Frans Timmermans: Multe initiative - modificate sau retrase dupa consultarea Parlamentului | 16 Decembrie 2014
Cele mai citite articole
EurActor
Membrii EurActor
Parteneri de continut