Fonduri UE 2014-2020 - uelive.ro
Sectiuni principale
EurActiv Policy Briefings
Achizitii publice
Alegeri europarlamentare 2014
InfoSociety
Jobs
Guvernare europeana
Concurenta/Finantare UE
Sanatate
Cetatean UE
Romania in
Parlamentul European
Mediu & Energie
Uniunea Europeana
pe scurt
Politici regionale
Dezvoltare Durabila
Extindere UE
Educatie & Cariera
Turism, mobilitate
EurActiv.PR
EurTop
Info_Culture
euROpeanul
Mass-Media
ActivLeader
InterActiv
EurSondaj
Club Obelix - fun download
Continut
Analize
Dosare (LinksDossiers)
Interviuri
Stiri
Sumare
Comentarii
Utile
Arhiva
Ghid Actori Europeni
Agenda Evenimente
Disable Fly-outRSS
RSS general
RSS EurActiv Policy Briefings
RSS Achizitii publice
RSS Alegeri europarlamentare 2014
RSS InfoSociety
RSS Jobs
RSS Guvernare europeana
RSS Concurenta/Finantare UE
RSS Sanatate
RSS Cetatean UE
RSS Romania in Parlamentul European
RSS Mediu & Energie
RSS Uniunea Europeana pe scurt
RSS Politici regionale
RSS Dezvoltare Durabila
RSS Extindere UE
RSS Educatie & Cariera
RSS Turism, mobilitate
RSS EurActiv.PR
RSS Info_Culture
RSS euROpeanul
RSS Mass-Media
RSS ActivLeader
RSS InterActiv
RSS EurSondaj
RSS Club Obelix - fun download
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Home > Guvernare europeana > Transparenta > Ce va face Romania in Europa, in urmatorii ani?

Ce va face Romania in Europa, in urmatorii ani?

Publicat: 16 Noiembrie 2009 @ 12:31

Ce va face Romania in Europa, in urmatorii ani?
Prioritatile Romaniei in mediul institutional european in perioada urmatoare au fost discutate in cadrul unei mese rotunde organizata de Clubul Romania-UE, la care au participat europarlamentari, comisarul european din partea Romaniei si ambasadorul Romaniei in Belgia.

Pe 10 noiembrie 2009, s-a desfasurat la Parlamentul European masa rotunda intitulata „Prioritatile Romaniei in mediul institutional european in urmatorii cinci ani”, organizata de Clubul Romania-UE din Bruxelles care a avut ca tema analizarea prioritatilor tarii noastre in calitate de membru al Uniunii Europene pentru urmatorii cinci ani de zile. La eveniment au participat europarlamentarii Theodor Stolojan (PDL-PPE) si Victor Bostinaru (PSD – S&D), Comisarul European pentru Multilingvism, Leonard Orban si Ambasadorul extraordinar si plenipotentiar al Romaniei in Regatul Belgiei, Ovidiu Dranga.

Theodor Stolojan a declarat ca „accesarea fondurilor UE este vitala pentru Romania pentru a reduce decalajul intre standardul de viata din Romania si alte tari din Uniunea Europeana”, precizand faptul ca exista si alte fonduri in afara celor structurale care pot fi accesate, cum ar fi fondul de ajustare globala dar si fondurile alocate proiectelor care ofera solutii la probleme de actualitate (cele legate de schimbarile climatice).

Victor Bostinaru a pledat pentru un portofoliu de substanta pentru comisarul european din partea Romaniei. El a mentionat totodata ca "trebuie combatute anumite incercari de 'reforma' a bugetului UE, in sensul micsorarii rolului si a ponderii politicilor de coeziune in cadrul bugetului Uniunii Europene, fiind vorba de un risc real de a avea la dispozitie, pe viitor, mai putine fonduri europene". 

"Este necesar sa fie cat mai bine pregatita, inca din aceasta perioada, aderarea la spatiul Schengen si zona euro, astfel incat sa se poata asigura integrarea deplina a Romaniei in Uniunea  Europeana", a declarat Leonard Orban. Comisarul a mentionat, referitor la aderarea la zona euro ca faptul ca Romania traverseaza o criza profunda care a dus la scaderea PIB-ului nu ar trebui sa ne indeparteze de la obiectivul atingerii momentului in care vom adera la zona euro pentru ca aceasta este o chestiune fundamentala care nu tine numai de economic ci si de politic. 

In cadrul interventiei sale, cu titlu personal, Ovidiu Dranga, a subliniat necesitatea fixarii unor noi prioritati nationale in concordanta cu evolutiile europene si promovarea altei abordari a politicii externe, definita de viziune strategica, pragmatism, continuitate si creativitate, potrivit unei logici a constructiei institutionale si solidaritatii transpartinice: „Din pacate, mai avem pana sa iesim definitiv din paradigma pre-aderarii. Confortul telului unic si al consensului subinteles in jurul obiectivului integrarii trebuie inlocuit cat mai repede de febrilitatea constructiei, aplicand consecvent metoda comunitara. Tintele si mizele multiple din interiorul UE necesita un efort aplicat de adaptare la un context politic dinamic si de pozitionare avantajoasa in cadrul acestuia. Sprijinul de acasa este esential iar selectia catorva optiuni realiste va face diferenta. Influenta si prestigiu in cadrul UE inseamna sa propunem teme de interes cat mai larg si sa le mentinem pe agenda europeana apeland la instrumente sofisticate, pe care le vom asimila din mers. Pentru asta e nevoie mai mult ca oricand de o conduita pro-activa, de colaborare intre guvern, mediul privat si cercurile academice”.

Dincolo de punctele specifice subliniate de fiecare vorbitor in parte, a rezultat faptul ca Romania trebuie sa aiba ca prioritati si continuarea respectarii angajamentelor din Tratatul de Aderare la Uniunea Europeana precum si urmarirea strategiilor legate de pozitia sa geopolitica (au fost mentionate aici: relatia cu Republica Moldova si continuarea dialogului cu Serbia, Strategia pentru Dunare si cea legata de Marea Neagra).

"Am dorit ca prin acest eveniment sa avem o discutie deschisa privind prioritatile Romaniei in urmatorii cinci ani de zile, cu principalii actori romani din mediul institutional european. Franchetea cu care s-a discutat sugereaza ca, desi exista multe prioritati si probleme care trebuie abordate in urmatorii cinci ani de zile, cu un efort constructiv din partea tuturor celor implicati realizarea acestora nu este imposibila" a declarat Andrei Enghis, presedintele Clubului Romania-UE.

www.euro-club.org

Articole legate de acelasi subiect
Klaus Iohannis: Domnul Juncker m-a asigurat de tot sprijinul pentru intrarea in spatiul Schengen | 15 Ianuarie 2015
Anul 2014 la Casa Alba, suprins in fotografii | 4 Ianuarie 2015
VIDEO&TEXT Juncker: 23 de noi initiative legislative in 2015/ Vicepresedintele CE, Frans Timmermans: Multe initiative - modificate sau retrase dupa consultarea Parlamentului | 16 Decembrie 2014


COMENTARII


1. 1
dkh (19 Noiembrie 2009 21:31)

dumnezeule trebuie sa fie foarte destept ca sa-ti dai seama ce va face romania in europa in urmatorii 4 ani...figuratie....se cheama..vom mima democratia in timp ce altii vor face bani pe rupte aici iar datoria noastra externa probabil va atinge 100 de milierde de euro....B820A
Raspunde
Cele mai citite articole
EurActor
Membrii EurActor
Parteneri de continut