Fonduri UE 2014-2020 - uelive.ro
Sectiuni principale
EurActiv Policy Briefings
Achizitii publice
Alegeri europarlamentare 2014
InfoSociety
Jobs
Guvernare europeana
Concurenta/Finantare UE
Sanatate
Cetatean UE
Romania in
Parlamentul European
Mediu & Energie
Uniunea Europeana
pe scurt
Politici regionale
Dezvoltare Durabila
Extindere UE
Educatie & Cariera
Turism, mobilitate
EurActiv.PR
EurTop
Info_Culture
euROpeanul
Mass-Media
ActivLeader
InterActiv
EurSondaj
Club Obelix - fun download
Continut
Analize
Dosare (LinksDossiers)
Interviuri
Stiri
Sumare
Comentarii
Utile
Arhiva
Ghid Actori Europeni
Agenda Evenimente
Disable Fly-out


RSS
RSS general
RSS EurActiv Policy Briefings
RSS Achizitii publice
RSS Alegeri europarlamentare 2014
RSS InfoSociety
RSS Jobs
RSS Guvernare europeana
RSS Concurenta/Finantare UE
RSS Sanatate
RSS Cetatean UE
RSS Romania in Parlamentul European
RSS Mediu & Energie
RSS Uniunea Europeana pe scurt
RSS Politici regionale
RSS Dezvoltare Durabila
RSS Extindere UE
RSS Educatie & Cariera
RSS Turism, mobilitate
RSS EurActiv.PR
RSS Info_Culture
RSS euROpeanul
RSS Mass-Media
RSS ActivLeader
RSS InterActiv
RSS EurSondaj
RSS Club Obelix - fun download
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Home > InterActiv > Premiile EurActiv recompenseza dezbaterea Europei la nivel national

Premiile EurActiv recompenseza dezbaterea Europei la nivel national

Publicat: 13 Noiembrie 2009 @ 14:46

Premiile EurActiv recompenseza dezbaterea Europei la nivel national
Postul de televiziune franco-german ARTE, furnizorul pan-european de servicii de calatorie cu trenul InterRail si un documentar pe tema aderarii Turciei la UE au castigat, alaturi de doi politicieni de marca, premiile Fundatiei EurActiv, anuntate in cadrul unei ceremonii desfasurate in Parlamentul European.

O parte dintre castigatori, in cadrul ceremoniei / foto: EurActiv.ro

Castigatorii premiilor Euractiv pentru dezbaterea Europei la nivel national au fost anuntati intr-o ceremonie desfasurata pe 12 noiembrie la sediul Parlamentului European din Bruxelles. Castigatorii au fost selectati dintre 110 nominalizari in 11 limbi.

Un premiu special pentru democratie Europeana a fost castigat de presedintele Parlamentului European, Jerzy Buzek, fost premier al Poloniei, pentru rolul sau in tranzitia Poloniei spre libertate si democratie si ca semn de incredere ca va conduce membrii Parlamentului European spre o apropiere a UE de cetatenii sai.
 
Buzek a spus: "Democratia europeana inseamna mai mult decat alegeri europene din cinci in cinci ani. Inseamna implicare zilnica in politica nationala. Inseamna a face politicile UE si mai relevante pentru cetatenii Europei. Ma bucur ca rolul meu in tranzitia Poloniei a fost recunoscut."
 
Felicitandu-l pe Buzek pentru primirea premiului din partea Fundatiei Euractiv, presedintele CE, Jose Manuel Barroso a declarat: "Data de 9 noiembrie simbolizeaza unificarea Germaniei si a Europei... Unul dintre simbolurile acestei reunificari si al democratiei noastre este chiar Jerzy Buzek."
 
Europarlamentarul si fostul premier belgian Guy Verhofstadt a castigat la categoria "Politician sau organizatie politica". Mebrii juriului VIP au apreciat despre el ca este "unul dintre cei mai abili politicieni ai generatiei sale, un ganditor si un scriitor, (...) concentrat asupra Europei si o inspiratie reala pentru viitorii lideri europeni."

Verhofstadt a spus ca, daca UE trebuie sa "devina locala", pentru a comunica cu europenii, statele membre nu ar trebui sa se fereasca de decizii politice dificile dand vina pe Bruxelles, asa cum fac de multe ori. "Acest lucru trebuie sa se schimbe", a spus el, adaugand ca spera ca Europa sa fie folosita "mai pozitiv" in comunicarea politica nationala in viitor.

La categoria ONG, Miscarea Europeana din Germania, care are 60 de ani, a fost recunoscuta ca model pentru celelalte filiale ale Miscarii. "Aducem politicile UE la nivel national si aducem actorii UE relevanti si stakeholderii impreuna cu administratiile nationale pentru a face legaturi intre planeta Bruxelles si planeta Berlin," a spus Christoph Linden, secretar general adjunct al Miscarii.

Centrul EuroAtlantic din Slovacia a primit premiul pentru Initiative Academice. Centrul a fost creat de studenti care si-au dorit sa contribuie la politica externa si sa gandeasca original, a explicat Michal Kovacs, directorul regional si vicepresedintele centrului. Proiectele acestuia au in vedere dezvoltarea relatiilor si a dialogului pe tema aderarii la UE si NATO intre tinerii din Balcani si din Ucraina.

Televiziunea bilingva franco-germana ARTE a fost castigatoarea premiului pentru media, pentru contributia adusa la dezbaterea transfrontaliera pe tema culturii europene.

Furnizorul de permise de calatorie cu trenul InterRail a castigat premiul categoriei Servicii pentru "oferirea posibilitatii de a explora, ecologic si ieftin, 30 de tari, din 1972, pentru milioane de tineri cetateni europeni, cu un singur permis de calatorie".

Coffee Futures, un documentar din Turcia, a primit Premiul Special pentru originalitate. Documentarul prezinta, prin intermediul povestilor personajelor, istoria eforturilor Turciei de a adera la UE, in contextul in care, in iulie 2009, s-au implinit 50 de ani de la acordul initial al Turciei cu CEE. Regizoarea, Zeynep Devrim GŘrsel, a spus ca spera ca acest documentar va promova dialogul asupra Turciei si aderarii ei "in spiritul deschiderii si nu al suspiciunii si cinismului in legatura cu procesul politic si pesimismul legat de relatiile internationale - in special printre tineri".

Articole legate de acelasi subiect
Mai multa vizibilitate pentru comunicatele de presa in UE | 27 August 2010
Premiile EurActiv: juriu de nivel inalt si nominalizari valoroase | 31 Iulie 2009
EurActiv.ro face analiza a 5 ani de integrare | 5 Iunie 2009
Cele mai citite articole
EurActor
Membrii EurActor
Parteneri de continut