Fonduri UE 2014-2020 - uelive.ro
Sectiuni principale
EurActiv Policy Briefings
Achizitii publice
Alegeri europarlamentare 2014
InfoSociety
Jobs
Guvernare europeana
Concurenta/Finantare UE
Sanatate
Cetatean UE
Romania in
Parlamentul European
Mediu & Energie
Uniunea Europeana
pe scurt
Politici regionale
Dezvoltare Durabila
Extindere UE
Educatie & Cariera
Turism, mobilitate
EurActiv.PR
EurTop
Info_Culture
euROpeanul
Mass-Media
ActivLeader
InterActiv
EurSondaj
Club Obelix - fun download
Continut
Analize
Dosare (LinksDossiers)
Interviuri
Stiri
Sumare
Comentarii
Utile
Arhiva
Ghid Actori Europeni
Agenda Evenimente
Disable Fly-outRSS
RSS general
RSS EurActiv Policy Briefings
RSS Achizitii publice
RSS Alegeri europarlamentare 2014
RSS InfoSociety
RSS Jobs
RSS Guvernare europeana
RSS Concurenta/Finantare UE
RSS Sanatate
RSS Cetatean UE
RSS Romania in Parlamentul European
RSS Mediu & Energie
RSS Uniunea Europeana pe scurt
RSS Politici regionale
RSS Dezvoltare Durabila
RSS Extindere UE
RSS Educatie & Cariera
RSS Turism, mobilitate
RSS EurActiv.PR
RSS Info_Culture
RSS euROpeanul
RSS Mass-Media
RSS ActivLeader
RSS InterActiv
RSS EurSondaj
RSS Club Obelix - fun download
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Home > Guvernare europeana > Transparenta > Presedintele Basescu vrea referendum pentru Parlament unicameral, in aceeasi zi cu alegerile

Presedintele Basescu vrea referendum pentru Parlament unicameral, in aceeasi zi cu alegerile

Publicat: 25 Septembrie 2009 @ 01:25

"Avizul [din partea Parlamentului] este necesar pentru organizarea unui referendum national pentru consultarea poporului suveran", a spus Basescu. El a precizat ca doreste sa consulte poporul in ceea ce priveste reducerea la un Parlament unicameral si, totodata, a numarului de parlamentari la maximum 300, fata de 471 cati sunt in prezent.

Seful statului anunta ca a trimis joi, 24 septembrie, Parlamentului, solicitare de aviz pentru organizarea unui referendum national, pentru consultarea populatiei asupra a doua aspecte: Parlament unicameral si un numar maxim de 300 de parlamentari.

"Cu putin timp inainte m-am adresat presedintilor celor doua Camere, solicitandu-le avizul pentru a continua reforma statului.

Avizul este necesar in vederea organizarii unui referendum national prin care sa consultam poporul, poporul suveran, asa cum este descris de Constitutie, cu privire la doua aspecte.

Primul este reducerea la un Parlament unicameral. Al doilea aspect este reducerea numarului de parlamentari la maxim 300, Romania avand in momentul de fata un Parlament cu 471 de parlamentari.

Data pe care o propun Parlamentului pentru organizarea referendumului este data alegerilor prezidentiale, in asa fel incat sa diminuam costurile de consultare a poporului", a spus Basescu Constitutia prevede, la articolul 61, ca Parlamentul este alcatuit din Camera Deputatilor si Senat. Pentru introducerea Parlamentului unicameral este nevoie de revizuirea Constitutiei.

Sursa: RFI

PSD si PNL il taxeaza pe presedinte pentru propunerea privind referendumul

Propunerea presedintelui privind organizarea unui referendum pe tema Parlamentului unicameral concomitent cu scrutinul prezidential naste controverse pe scena politica de la Bucuresti. Cele mai multe reactii din partea oamenilor politici sunt de condamnare a initiativei sefului statului.

Cel mai vehement pare presedintele de onoare al Partidului Social Democrat, Ion Iliescu. Ideea referendumului anuntat de Traian Basescu reprezinta "o obsesie personala", care "pare suspecta si periculoasa pentru democratia romaneasca", crede fostul sef al statului.

"Aceasta nu este o idee care s-a nascut din coalitia politica de la guvernare, dar e o idee care il obsedeaza pe domnul Basescu. Cei de la PDL nu fac decat sa-l urmeze pe domnul Basescu. Este o obsesie personala, care mie mi se pare suspecta si periculoasa pentru democratia romaneasca", declara Ion Iliescu la postul tv Antena 3.

De partea sa, presedintele PSD, Mircea Geoana critica si el demersul lui Traian Basescu. Liderul PSD spune ca gestul presedintelui are incarcatura electorala.

Traian Basescu va iesi in decorul politicii pe 6 decembrie, cand ar fi al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidentiale, estimeaza Mircea Geoana.

In tabara Opozitiei, presedintele PNL, Crin Antonescu declara ca Traian Basescu nu are curaj sa se prezinte la alegeri decat ascuns in spatele unui demers populist, dorindu-si o Mare Adunare Nationala. Orice discutie privind modificarea Constitutiei nu poate fi suprapusa prezidentialelor, precizeaza liderul liberal.

Partidul care il sprijina pe Traian Basescu are insa o alta parere. Prim-vicepresedintele PDL, Theodor Stolojan spune ca daca va fi organizat, referendumul privind Parlamentul unicameral va reprezenta un punct esential in procesul de schimbare a Constitutiei, potrivit Mediafax.

Sursa: RFI

"Atata timp cat nu am gasit intelegere (...) la clasa politica pentru a incepe un proces de revizuire a Constitutiei (...) am obligatia sa-mi continui demersul recurgand la mijloace constitutionale legale," a spus Basescu.

Presedintele Traian Basescu a anuntat inca de la discursul sustinut in fata Parlamentului, dupa ce Guvernul si-a asumat raspunderea pe cele trei legi, ca prima prioritate pe care o are pentru reforma "prounda" a Romaniei este "reforma Constitutionala, necesara pentru trecerea la Parlament unicameral, clarificarea relatiilor dintre puterile statului, precum si stabilirea mecanismelor de deblocare a crizelor politice pentru clarificarea calitatii de mediator a Presedintelui intre puterile statului, dar si intre puterile statului si societate".

Potrivit articolului 90 din Constitutie, "presedintele, dupa consultarea Parlamentului, poate cere poporului sa-si exprime, prin referendum, vointa cu privire la probleme de interes national".

Sursa: HotNews.ro

Articole legate de acelasi subiect
Klaus Iohannis: Domnul Juncker m-a asigurat de tot sprijinul pentru intrarea in spatiul Schengen | 15 Ianuarie 2015
Anul 2014 la Casa Alba, suprins in fotografii | 4 Ianuarie 2015
VIDEO&TEXT Juncker: 23 de noi initiative legislative in 2015/ Vicepresedintele CE, Frans Timmermans: Multe initiative - modificate sau retrase dupa consultarea Parlamentului | 16 Decembrie 2014


COMENTARII


1. Basescu ia masuri disperate
Robert (23 Octombrie 2009 14:35)

SA SE REDUCA NUMARUL DE PARLAMENTARI DAR SA RAMANA BICAMERAL !
Uniunea Europeana recomanda ca pana in 2013 sa existe parlament bicameral pentru toate statele membre.
Cine nu se conformeaza va pierde fonduri.
Concret daca Basescu face referendum si este aprobat de populatie nu poate intrerupe mandatele actuale
ale parlamentarilor care au fost alesi uninominal pe patru ani.
O lege nu poate actiona retroactiv.
Deci aplicabilitatea va fi din a doua jumatate a anului 2012.
Pentru maxim 6 luni ca dupa aia intram in 2013 si trebuie sa ne supunem recomandarii UE sau [...] in privinta fondurilor europene.
Deci la inceputul lui 2013 ar trebui alte alegeri ca sa fim bicamerali.
Raspunde
Cele mai citite articole
EurActor
Membrii EurActor
Parteneri de continut