"In anii '90, daca ma uitam intr-un aeroport dupa un roman, il recunosteam dupa numarul de pungi de plastic pe care le ducea", a spus Isarescu. Acum, nu se mai observa pungile de plastic, fiindca nu mai nevoie - odata cu dezvoltarea centrelor comerciale si in tara, a continuat acesta exemplul pentru a demonstra, in gluma, aspectele pozitive ale perioadei in care cresterea consumului a fost foarte mare.

Declaratiile au fost facute la simpozionul cu tema "Aspecte ale procesului de economisire in Romania".

"Romania nu si-a pierdut competivitatea intr-o betie a consumului. Au existat si schimbari pozitive in economia Romaniei. Romania si-a dezvoltat capacitatea de export si mai ales ponderea exporturilor de bunuri prelucrate a crescut foarte mult", a spus Isarescu.

Cresterea deficitului de cont curent din ultimii patru ani era foarte greu de evitat. Din fericire, deficitul de cont curent tinde sa se reduca", a precizat Mugur Isarescu.

"Polonia a trecut in anii '90 cam prin ce trecem noi in prezent. Ei n-au mai avut nevoie de asemenea deficite externe pentru a se dezvolta, deoarece au fost principala destinatie pentru investitii straine", a mai adaugat Isarescu.

In opinia guvernatorului BNR, politicile fiscale ar putea stimula economisirea interna si nu numai rata de dobanda.

Ajustarea este dominanta anului 2009

"Ajustarea este dominanta anului 2009. Ne ajustam intr-o maniera controlata sau lasam lucrurile sa mearga intr-o directie necontrolata? Optiunea a fost pentru ajustare. Schimbarea sentimentului fata de Romania a dus la o ajustare mai rapida. Ideea ca aceasta a fost generata de criza este larg raspandita si este corecta din perspectiva intrarilor sincrone de capital. Criza a fost atat un declansator, dar si un accelerator al ajustarii. Ajustarea ar fi avut loc si daca nu era criza", a explicat Isarescu.

Banii veniti din exterior au facut ca romanii sa consume mai mult

"Incepand cu 2006, rata de economisire a crescut, dar am consumat si mai mult, fiindca am primit cu mai mare usurinta bani din exterior. Nu am asistat la retrageri de bani din Romania, ci nu au mai fost introdusi. Scaderea cresterii este sursa problemelor pe care le resimtim acum", a precizat guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.

Bancile au suprareactionat, se impune mai multa flexibilitate fata de clienti

Bancile au suprareactionat, in contextul actual, manifestand o prudenta excesiva fata de clienti si "un lucru care se impune este mai multa flexibilitate din partea acestora", a declarat guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, dand exemplu derularea foarte lenta a procesului de atragere a fondurilor UE.

"Cred ca si bancile au suprareactionat, fiind excesiv de prudente fata de clienti. Mai multa flexibilitate din partea bancilor este un lucru care se impune", a spus Isarescu.

El a aratat ca Romania are multiple oportunitati in folosirea fondurilor europene, insa in prezent atragerea acestora este "sub un nivel minim" acceptabil, iar "procesul se deruleaza foarte lent".

Seful BNR a completat ca bancile trebuie, in acest sens, sa devina mai flexibile, comparativ cu prudenta excesiva afisata in ultimele luni.

Pe de alta parte, Isarescu a explicat ca investitiile publice, care ar putea constitui un motor de dezvoltare, reprezinta o solutie pe care Romania nu o poate folosi decat intr-o masura limitata in prezent, deoarece ar accentua comportamentul prociclic al politicilor publice.

Articole complete la: HotNews.ro, Money.ro