Fonduri UE 2014-2020 - uelive.ro
Sectiuni principale
EurActiv Policy Briefings
Achizitii publice
Alegeri europarlamentare 2014
InfoSociety
Jobs
Guvernare europeana
Concurenta/Finantare UE
Sanatate
Cetatean UE
Romania in
Parlamentul European
Mediu & Energie
Uniunea Europeana
pe scurt
Politici regionale
Dezvoltare Durabila
Extindere UE
Educatie & Cariera
Turism, mobilitate
EurActiv.PR
EurTop
Info_Culture
euROpeanul
Mass-Media
ActivLeader
InterActiv
EurSondaj
Club Obelix - fun download
Continut
Analize
Dosare (LinksDossiers)
Interviuri
Stiri
Sumare
Comentarii
Utile
Arhiva
Ghid Actori Europeni
Agenda Evenimente
Disable Fly-outRSS
RSS general
RSS EurActiv Policy Briefings
RSS Achizitii publice
RSS Alegeri europarlamentare 2014
RSS InfoSociety
RSS Jobs
RSS Guvernare europeana
RSS Concurenta/Finantare UE
RSS Sanatate
RSS Cetatean UE
RSS Romania in Parlamentul European
RSS Mediu & Energie
RSS Uniunea Europeana pe scurt
RSS Politici regionale
RSS Dezvoltare Durabila
RSS Extindere UE
RSS Educatie & Cariera
RSS Turism, mobilitate
RSS EurActiv.PR
RSS Info_Culture
RSS euROpeanul
RSS Mass-Media
RSS ActivLeader
RSS InterActiv
RSS EurSondaj
RSS Club Obelix - fun download
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Home > Guvernare europeana > Legea in proiect > Legea unica a salarizarii: Anul viitor vor creste doar salariile mai mici de 705 lei pe luna

Legea unica a salarizarii: Anul viitor vor creste doar salariile mai mici de 705 lei pe luna

Publicat: 7 Septembrie 2009 @ 18:12

Download fisiere:

     Proiectul Legii unice a salarizarii

In 2010, majorarea salariilor, a soldelor si indemnizatiilor se va face numai pentru acelea care au un nivel mai mic de 705 lei pe luna, prevede proiectul final al Legii unice a salarizarii. In aceste conditii, salariile care depasesc acest nivel urmeaza sa fie inghetate. Potrivit proiectului, majorarile salariale trebuie facute in asa fel incat ponderea in PIB sa se reduca progresiv de la 9,40% in anul 2009, la 8,70% in anul 2010, la 7,97% in anul 2011, la 7,30% in anul 2012, la 6,70% in anul 2013, la 6,30% in anul 2014 si la 6,00% in anul 2015 si in anii urmatori.

Diferentierea salariilor se realizeaza prin utilizarea unor coeficienti de ierarhizare, cuprinsi in intervalul 1,00 pentru functia cu cea mai mica responsabilitate si 12,00 pentru functia cu cea mai inalta responsabilitate in stat.

Sporurile de care pot beneficia bugetarii

Cei interesati de castiguri suplimentare, pot lucra peste program. In cazul in care munca prestata peste durata normala a timpului de lucru nu a putut fi compensata cu timp liber corespunzator, aceasta se plateste in luna urmatoare, cu un spor de 75% aplicat la salariul de baza. Munca prestata peste durata normala se poate plati numai daca efectuarea orelor suplimentare a fost dispusa de seful ierarhic, fara a se depasi 360 ore anual. In cazul prestarii de ore suplimentare peste un numar de 180 ore anual este necesar acordul sindicatelor reprezentative, sau, dupa caz, al reprezentantilor salariatilor. De asemenea, munca prestata in zilele nelucratoare si de sarbatori legale, se plateste cu un spor de 100% din salariul de baza. Suma sporurilor acordate cumulat pe total buget pentru fiecare ordonator principal de credite nu poate depasi, in medie 30% din salariile de baza, soldele la functia de baza sau indemnizatiile lunare de incadrare.

Incepand cu 1 ianuarie 2010 sporurile, acordate prin legi sau hotarari ale Guvernului, si dupa caz indemnizatiile de conducere, care potrivit legii faceau parte din salariul de baza, din solde, respectiv din indemnizatiile lunare de incadrare, se intoduc in salariul de baza, in solde, respectiv in indemnizatiile lunare de incadrare acordate in luna decembrie 2009, mai prevede Legea unica a salarizarii.

Sporurile de risc si de confidentialitate vor fi incluse in salariul de baza din 2010, iar alte sporuri se vor adauga la indemnizatia lunara de incadrare. 

Legea mai prevede ca "in anul 2010, personalul aflat in functie la 31 decembrie 2009 isi va pastra salariul avut, astfel: a) noul salariu de baza, solda la functia de baza sau, dupa caz, indemnizatia lunara de incadrare vor fi cele din luna decembrie 2009 la care se adauga sporurile care se introduc in acestea potrivit anexelor la prezenta lege; b) sporurile prevazute in anexele la prezenta lege ramase in afara salariului de baza, a soldei la functia de baza sau, dupa caz, la indemnizatia lunara de incadrare se vor acorda intr-un cuantum care sa conduca la o valoare egala cu suma calculata pentru luna decembrie 2009".

Bugetarii pot lucra si la privat

In raport cu conditiile in care se desfasoara activitatea, pot fi acordate personalului salarizat urmatoarele categorii de sporuri:
a) pentru conditii periculoase sau vatamatoare, un spor de pana la 15% din salariul de baza, corespunzator timpului lucrat la locurile de munca respective;
b) pentru conditii grele de munca, un spor de pana la 15% din salariul de baza,corespunzator timpului lucrat la locurile de munca respective;
c) personalul care lucreaza, potrivit contractului individual de munca in zone izolate sau unde atragerea personalului se face cu greutate, beneficiaza de un spor de pana la 20% din salariul de baza.

"Functionarii publici pot exercita functii sau activitati in domeniul didactic, al cercetarii stiintifice, al creatiei literar-artistice si in alte domenii de activitate din sectorul privat, care nu sunt in legatura directa sau indirecta cu atributiile exercitate ca functionar public potrivit fisei postului", se mai arata in proiectul final al legii de salarizare.

Cele mai mari salarii

Cel mai mare salariu il va avea presedintele Romaniei care va primi echivalentul a 12 salarii minime pe economie. Acesta este urmat de presedintii celor doua Camere din Parlament, primul-ministru, presedintele Curtii de Conturi si presedintele Curtii Constitutionale pentru care a fost stabilit un coeficient de 11,7 salarii minime. Vicepresedintii Senatului si ai Camerei Deputatilor vor primi 11,2 salarii minime. Tot atat vor avea si presedintele Consiliul Concurentei, presedintele Consiliului National pentru Studierea Arhivelor Securitatii, vice-premierul si patriarhul Bisericii Ortodoxe. Ministrii vor avea un coeficient de 10,8, iar parlamentarii 9.90. Consilierii prezidentiali vor avea 10,8 salarii minime. Tot in fruntea celor mai mari salarii se afla si cel al primarul general al capitalei pentru care a fost stabilit coeficientul 10.

Magistratii, categorie privilegiata

Privilegiatii Legii unice a salarizarii sunt si magistratii. Presedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie, presedintele Consiliului Superior al Magistraturii si procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie vor avea un coeficient de 11,7. Vicepresedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie si Vicepresedintele Consiliului Superior al Magistraturii vor primi 11,6 salarii minime pe economie. Pentru judecatorii cu grad de Inalta Curte de Casatie si Justitie s-au stabilit intre 8,75 si 11,2 salarii minime pe economie. Pentru un judecator de tribunal sau procuror de parchet de pe langa tribunal s-a stabilit un coeficient cuprins intre 6,2 si 8 salarii minime. Un magistrat cu grad de judecatorie are un coeficienti intre 4,5 si 7,3. In urma presiunilor facute de reprezentantii magistratilor, Guvernul a decis, in cazul acestora, majorarea unor coeficienti cu 1-2 salarii minime.

De exemplu, salariul judecatorului cu grad de instanta suprema , al procurorului din ICCJ, DNA si DIICOTcu vechime peste 20 de ani coeficientul era de 9,6.Acum, acesta a ajuns la
11,2.

De asemenea, pentru magistrati au fost stabilite tot felul de sporuri: un spor de risc si suprasolicitare neuropsihica de 25% si de un spor de confidentialitate de 5% din salariul de baza, remuneratii acordate in termen de trei zile de la publicarea in Monitorul Oficial a legii de salarizare unitara, stabileste forma finala a proiectului. De la 1 ianuarie 2010, magistratii vor beneficia, pentru risc si suprasolicitare neuropsihica si pentru pastrarea confidentialitatii, de un adaos de 25% (pentru risc si suprasolicitare neuropsihica) si respectiv de 10% (pentru asigurarea confidentialitatii), calculate la indemnizatia de incadrare bruta lunara sau, dup caz, la salariul de baza si care, incepand cu 1 ianuarie 2010, vor fi incluse in indemnizatia de incadrare bruta lunara sau, dupa caz, la salariul de baza.

In acelasi timp, magistratii vor beneficia de sporurile ramase in afara salariului de baza si care se vor acorda intr-un cuantum care, impreuna cu noul salariu de baza, sa conduca la un castig salarial egal cu cel aferent lunii mai 2009.

Pentru conditii de munca grele, vatamatoare sau periculoase, judecatorilor, procurorilor, personalului de specialitate juridica asimilat acestora si magistratilor-asistenti li se acorda un spor de 15% din indemnizatia de incadrare bruta lunara, proportional cu timpul efectiv lucrat in aceste conditii.

Un medic isi va incepe cariera cu un coeficient de 1,9

In schimb, in alte sectoare coeficientii au ramas nemodificati dupa diminuarea de 25% stabilita la inceputul lunii august. Cele mai mari salarii in sistemul sanitar le vor avea managerii de spitale, maxim 6.80 salarii minime in cazul unui spital cu peste 400 de paturi si maxim 6.30 salarii minime in cazul unui spital cu mai putin de 400 de paturi. Un medic primar care lucreaza intr-un spital de urgenta va primi intre 4.20 si 5.25. Intr-un astfel de spital, pentru un medic specialist coeficientii sunt intre 3.30 si 4.15, iar un medic rezident va primi intre 2.45 si 3.20 salarii minime.

Medicul stagiar va avea doar 1,9 salarii minime. Asistentul medical principal, cu studii superioare va primi inntre 2.70 si 3.30 salarii minime. La categoria "Biolog,biochimist,chimist,fizician;principal", coeficientii au fost stabiliti intre 2.75 si 3.45. Psihologul principal va fi platit cu 3.40 pana la 4.30 salarii minime. Acestia sunt coeficientii valabili pentru salariatii din spitalele de urgenta. Medicii care nu lucreaza in spitale de urgenta vor fi platiti cu mai putin: intre 3.35 si 4.25 salarii minime pe economie. De asemenea, un medic specialist va avea intre 2.90 si 3.70 salarii minime.

Profesorii debutanti vor primi intre 1,65 si 2,15 salarii minime pe economie

In invatamant, profesorul I Studii superioare de lunga durata, ciclul II Bologna) grad didactic I va avea intre 2,3 si 4,25 salarii minime, iar profesorul I, gradul II va castiga intre 2,25 si 3,45 salarii minime. Profesor I debutant va avea intre 2.10 si 2.60 salarii minime. Profesorul II debutant va avea coeficienti intre 1,65-2,15 salarii minime pe economie. Invatatorul, educatorul debutant si intructorul grad didactic I vor avea intre 2.00 si 2.75 salarii minime, iar pentru debutanti coeficientul minim este de 1,35, iar cel maxim de 1,85. Personalul didactic care asigura predarea simultana la 2-4 clase de elevi in invatamantul primar, primeste un spor la salariul de baza pentru activitati care solicita o incordare psihica foarte ridicata: pentru 2 clase elevi – 5%;pentru 3 clase elevi – 7%; pentru 4 clase elevi – 10%.

In invatamantul universitar, salariile vor fi ceva mai mari. Astfel, un profesor universitar va avea intre 5.85 si 7.60 salarii minime. Pentru un conferentiar universitar, coeficientii sunt intre 3.70 si 5.00, iar pentru un preparator universitar intre 2.00 si 2.65. Un rector va primi intre 8.25 si 8.50 salarii minime, iar un decan intre 7.85 si 8.15 salarii minime.

Un preot cu studii superioare va primi intre 1.75 si 2.65 salarii minime

In administratia publica centrala de specialitate, consilierii, expertii, inspectorii de specialitate si auditorii vor primi maxim 3,95 salarii. Pentru un referent, inspector sau revizor contabil debutant, salariile pornesc de la un coeficient de 1,75. Salarii mici sunt si in cercetare. Astfel, un cercetator stiintific va avea un salariu baza de 2.60 si in functie de vechime ar putea ajunge la 7.20.

De asemenea, asistentul de cercetare stiintifica va primi intre si 2.85 salarii minime. Artistii de opera, coristii, balerinii, regizorii artistici,dirijorii,solistii au coeficienti cuprinsi intre 4.00 si 5.10. Un muzeograf, restaurator, conservator, arheolog sau istoric cu cel mai inalt grad ar putea primi intre 3.10 si 4.00 salarii minime. Pentru debutanti, coeficientul este 1,75. Un preot cu studii superioare va primi intre 1.75 si 2.65 salarii minime, iar un pret cu studii medii intre 1,2 si 1,85 salarii minime.

Seful unei echipe de muncitori va primi intre 2,10 si 2,20 salarii minime, un stenodactilograf cu cel mai inalt grad intre 1,3 si 1,7 salarii minime, un portar, paznic sau pompier va avea intre 1,2 si 1,55 salarii minime, un sofer va fi platit cu 1,3 pana la 1,7 salarii minime, iar un muncitor calificat grad I cu 1,3 pana la 1,7 salarii minime.

Claudia Pirvoiu

Articole legate de acelasi subiect
Ministrul Darius Valcov: Foarte probabil acordul cu FMI nu se va prelungi | 19 Februarie 2015
UE ar putea inaspri sanctiunile impotriva Rusiei daca recunoaste rezultatele alegerilor din Donetsk si Lugansk | 31 Octombrie 2014
AFP: Un nou pas important in lupta impotriva evaziunii fiscale si a secretului bancar: 80 de tari vor crea un sistem automat de informatii financiare | 30 Octombrie 2014


COMENTARII


1. ANALFABETILOR
dan (25 Noiembrie 2010 10:11)

Am inteles ca scrieti articolele in drum spre servici intre doua semafoare dar chiar nu le citeste nimeni inainte de a le posta???...de exemplu in penultimul paragraf cat va primi un asistent de cercetare stiintifica????

va multumesc
Raspunde
2. sporuri
xerica (12 Martie 2010 07:05)

Buna ziua! cu sporurile de periclitate e o problema!! se dau dupa bunul plac al angajatorilor!! Nu se tine seama de conditiile de risc si timpul de exzpunere! se acorda sporuri neprevazute in nici o lege!! cum ar fi ala ca se recolteaza exudate dela bolnavii de Sida??! o fi asta cale detransmitere??! Nu dar sporul se ia1!!
Raspunde
3. RE: legea unica de salarizare pentru bugetari
vasile (09 Septembrie 2009 16:25)

Dupa noua grila de salarizare polita trebie sa se inchida la ora 16 iar sambata ,duminica si sarbatorile legale sa nu fie program pentru a fi echitate intre bugetari.
Nu se cunoaste faptul ca agentii de politie desfasoara acelasi activitati,astfel ca nu este normal ca agentul debutant sa aiba salariul ca si soldatul desi are aceesi pregatire cu sergentul-major debutant.
Nu am auzit sa moara in timpul serviciului magistrati,profesori,bibliotecari,secretari de primarie,cintaretul de opera,actorul,preotul,exemplele putind continua.
In concluzie politistii trebuie sa fie platiti dupa raspunderea si pericolul activitatilor pe care le desfasoara.
Raspunde
4. pentru tomitza
superpolitistul (09 Septembrie 2009 14:16)

mai usor,calmeaza-te tomy ca nu e chiar asa.sefii de politie dorm unii dintre ei saracii pe la interlopi acasa.si cat ai vrea sa aiba salariul?cat un presedinte?
Raspunde
5. legea unica de salarizare pentru bugetari
tomy37 (08 Septembrie 2009 19:58)

Prevad ca politistii sa protesteze prin orice mijloc pe care il vor identifica, chiar fara sa fie organizati, chiar fiecare in felul sau, care este chiar mai periculos.
In cazul in care vor fi organizati se va ajunge chiar si la greve in toata regula.
Este inadmisibil ca politistii sa ramana cu salariile prevazute in proectul de lege, cand ei isi risca viata aproape in fiecare zi, fiind practic singurii care mai fac zid in fata infractorilor, a se vedea hotararile magistratilor, care ,,iarta,, hoti, talhari, etc.
Este o mare rusine ce se intampla in prezent......
Raspunde
Cele mai citite articole
EurActor
Membrii EurActor
Parteneri de continut