Fonduri UE 2014-2020 - uelive.ro
Sectiuni principale
EurActiv Policy Briefings
Achizitii publice
Alegeri europarlamentare 2014
InfoSociety
Jobs
Guvernare europeana
Concurenta/Finantare UE
Sanatate
Cetatean UE
Romania in
Parlamentul European
Mediu & Energie
Uniunea Europeana
pe scurt
Politici regionale
Dezvoltare Durabila
Extindere UE
Educatie & Cariera
Turism, mobilitate
EurActiv.PR
EurTop
Info_Culture
euROpeanul
Mass-Media
ActivLeader
InterActiv
EurSondaj
Club Obelix - fun download
Continut
Analize
Dosare (LinksDossiers)
Interviuri
Stiri
Sumare
Comentarii
Utile
Arhiva
Ghid Actori Europeni
Agenda Evenimente
Disable Fly-outRSS
RSS general
RSS EurActiv Policy Briefings
RSS Achizitii publice
RSS Alegeri europarlamentare 2014
RSS InfoSociety
RSS Jobs
RSS Guvernare europeana
RSS Concurenta/Finantare UE
RSS Sanatate
RSS Cetatean UE
RSS Romania in Parlamentul European
RSS Mediu & Energie
RSS Uniunea Europeana pe scurt
RSS Politici regionale
RSS Dezvoltare Durabila
RSS Extindere UE
RSS Educatie & Cariera
RSS Turism, mobilitate
RSS EurActiv.PR
RSS Info_Culture
RSS euROpeanul
RSS Mass-Media
RSS ActivLeader
RSS InterActiv
RSS EurSondaj
RSS Club Obelix - fun download
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Home > Mediu & Energie > Politici de mediu > Distractiile cu ATV-uri, motociclete si masini 4X4 distrug ariile protejate din Muntii Tarcu

Distractiile cu ATV-uri, motociclete si masini 4X4 distrug ariile protejate din Muntii Tarcu

Publicat: 14 Iulie 2009 @ 18:57

Distractiile cu ATV-uri, motociclete si masini 4X4 distrug ariile protejate din Muntii Tarcu
Incursiunile cu motociclete de tip Enduro, ATV-uri, masini 4X4 si snowmobile pe pajistile alpine au degradat ariile naturale protejate din Muntii Tarcu. Coalitia ONG Natura 2000 Romania impreuna cu Asociatia Altitudine au trimis autoritatilor nationale si europene o scrisoare de sesizare cu privire la aceste actiuni care incalca legea privind protectia mediului.

Foto: WWF

"Prin paduri, dar mai ales pe pasunea alpina, motocicletele si ATV-urile au facut santuri adanci. Fiecare iesire mareste aria distrusa, taind noi urme pe langa cele vechi. Odata stratul vegetal indepartat, urmele devin albie pentru torente, se adancesc, iar degradarea devine ireversibila", se arata in scrisoarea organizatiei de mediu.

Legilatia in vigoare privind protectia mediului interzice "accesul cu mijloace motorizate care utilizeaza carburanti fosili pe suprafata ariilor naturale protejate, in scopul practicarii de sporturi, in afara drumurilor permise accesului public si a terenurilor special amenajate".

Asociatia Altitudine a semnalat aceste abateri de la lege si distrugerile rezultate, in repetate randuri, in 2007 si 2008, autoritatilor de mediu competente, respectiv Agentia pentru Protectia Mediului Caras-Severin si Garda de Mediu Caras-Severin, insa fara niciun rezultat.

Un raspuns al Agentiei pentru Protectia Mediului Caras-Severin nu a precizat nici o masura de protectie concreta, facand referire "doar la actiuni de constientizare si dezbateri publice".

Garda de Mediu Caras-Severin, pe de alta parte, sustine ca "raspunderea organizarii de actiuni de recreere cu vehicule motorizate este integral a organizatorilor acestora", iar sarcina "de a asigura paza ariilor protejate" revine Politiei Comunitare.

In privinta obligatiei de control care ii revine prin lege, Garda de Mediu Caras-Severin s-a rezumat sa faca referire la "impunerea unor masuri concrete", fara alte detalii.

"Acest caz este reprezentativ pentru situatia in care se afla siturile Natura 2000 din Romania – arii protejate incluse in Reteaua Ecologica a UE – declarate doar pe hartie, fara a avea clarificata modalitatea de administrare, fara o autoritate nationala de coordonare si resurse alocate de la bugetul statului pentru administrare si fara a avea aprobate masuri de mentinere a statutului favorabil de conservare pana la elaborarea planurilor de management pentru aceste zone", se precizeaza in scrisoare.

Circulatia motorizata in arii protejate incalca si legislatia europeana

Scrisoarea de sesizare a Coalitiei Natura 2000 aminteste faptul ca incursiunile motorizate in ariile protejate Natura 2000 incalca si prevederile Directivei Uniunii Europene 92/43/CEE privind conservarea habitatelor naturale si a speciilor de plante si animale salbatice, precum si ale Ordonantei de Urgenta nr. 57 din 20 iunie 2007 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei si faunei salbatice.

Aceasta situatie ar putea duce in curand la masuri severe din partea Comisiei Europene, masuri ce pot duce chiar la sistarea finantarilor pentru Romania, conchide scrisoarea Coalitiei.

Acesta este al doilea caz semnalat de Coalitia Natura 2000, dupa ce in urma cu doua saptamani oganizatia semnala construirea unui drum de 12 km pe teritoriul Parcului National Muntii Rodnei, la comanda primariei comunei Romuli din judetul Bistrita-Nasaud si fara acordul Consiliului Stiintific al Parcului National. Drumul intra in Rezervatia Stiintifica Pietrosul Rodnei, pe teritoriul careia este strict interzisa orice constructie de infrastructura.

Scrisoarea de sesizare a Coalitiei a fost trimisa Presedintiei Romaniei, Parlamentului, Agentiei Nationale pentru Protectia Mediului, Garzii de Mediu, Regiei Nationale a Padurilor, cat si Comisiei Europene.

Sursa: WWF

Articole legate de acelasi subiect
Tanarul Jurnalist al Anului (4 categorii): Victor Cozmei, HotNews.ro, Andreea Pavel - Info Sud-Est, Roxan Pricop - ZF, Anca Simina - Gandul | 25 Noiembrie 2014
Victor Ponta despre Rosia Montana: Votul nominal in Parlament e o idee buna. Am trimis legea in Parlament ca sa existe o dezbatere. Daca nu dadeam aviz plateam miliarde despagubiri | 6 Septembrie 2013
Bruxellesul preseaza Romania sa isi rezolve problema legata de gropile de gunoi | 1 Aprilie 2013
Cele mai citite articole
EurActor
Membrii EurActor
Parteneri de continut