Fonduri UE 2014-2020 - uelive.ro
Sectiuni principale
EurActiv Policy Briefings
Achizitii publice
Alegeri europarlamentare 2014
InfoSociety
Jobs
Guvernare europeana
Concurenta/Finantare UE
Sanatate
Cetatean UE
Romania in
Parlamentul European
Mediu & Energie
Uniunea Europeana
pe scurt
Politici regionale
Dezvoltare Durabila
Extindere UE
Educatie & Cariera
Turism, mobilitate
EurActiv.PR
EurTop
Info_Culture
euROpeanul
Mass-Media
ActivLeader
InterActiv
EurSondaj
Club Obelix - fun download
Continut
Analize
Dosare (LinksDossiers)
Interviuri
Stiri
Sumare
Comentarii
Utile
Arhiva
Ghid Actori Europeni
Agenda Evenimente
Disable Fly-outRSS
RSS general
RSS EurActiv Policy Briefings
RSS Achizitii publice
RSS Alegeri europarlamentare 2014
RSS InfoSociety
RSS Jobs
RSS Guvernare europeana
RSS Concurenta/Finantare UE
RSS Sanatate
RSS Cetatean UE
RSS Romania in Parlamentul European
RSS Mediu & Energie
RSS Uniunea Europeana pe scurt
RSS Politici regionale
RSS Dezvoltare Durabila
RSS Extindere UE
RSS Educatie & Cariera
RSS Turism, mobilitate
RSS EurActiv.PR
RSS Info_Culture
RSS euROpeanul
RSS Mass-Media
RSS ActivLeader
RSS InterActiv
RSS EurSondaj
RSS Club Obelix - fun download
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Home > Jobs > Agricultura > Comisia Europeana penalizeaza Romania pentru platile directe in agricultura facute cu intarziere

Comisia Europeana penalizeaza Romania pentru platile directe in agricultura facute cu intarziere

Publicat: 26 Iunie 2009 @ 16:16

Comisia Europeana a decis vineri neramburasarea altor 5,3 milioane de euro pentru platile directe din agricultura care trebuiau facute in perioada octombrie 2008-martie 2008, a declarat pentru HotNews.ro Michael Mann, purtatorul de cuvant al comisarului european pentru agricultura. Masura luata de Bruxelles este urmarea platilor tarzii a subventiilor pentru anul 2007. In aceste conditii, banii sunt suportati de la bugetul statului.

Decizia de vineri a Comisiei este a treia de acest gen, APIA primind de la Bruxelles alte doua scrisori oficiale, primele doua notificari insumand 8,6 milioane de euro care reprezinta penalitati aplicate pentru platile efectuate in perioada iulie 2008-octombrie 2008. Acum acestor bani li se adauga 5,3 milioane de euro, bani care, nefiind rambursati de Comisie pentru platile facute cu intarziere, vor fi suportate de la bugerul de stat.

Situatia care, potrivit directorului APIA, Daniel Constantin, mai multe explicatii: a fost primul an de efectuare a platilor pe suprafata, au existat probleme legate de functionarea sistemului IT, "intr-un fel inerente daca ne gandim la complexitatea acestuia" si "nu trebuie sa uitam ca Romania are un anumit specific privind structura exploatatiilor agricole, astfel incat trebuie gestionate 1,1 milioane de cereri".

"Exista discutii cu cei de la Comisie pentru a fi luate in calcul si ordinele de plata transmise in ultimele zile ale lunii iunie 2008, inainte de termenul de 30 iunie prevazut de regulamentele europene pentru efectuarea platilor fara penalizari", spune Constantin.

Argumentul autoritatilor romane este ca APIA a facut acele plati, chiar daca banii s-au intors in conturile Agentiei, pentru ca fermierii au declarat conturi care nu erau corecte. Numai ca exista doar posibilitatea reducerii primei sume, de 8,6 milioane de euro aferenta perioadei iulie-octombrie 2008, care a fost deja platita de la bugetul natioanl si nu a fost decontata de CE. Daca penalizarea va fi redusa, o parte din bani se poate recupera. In caz contrar, Romania a facut plati directe pe agricultura in valoarea de 13,9 milioane de euro, bani pe care nu ii mai poate recupera de la Bruxelles. Purtatorul de cuvant al Comisiei a precizat ca Romania a fost invitata sa ofere informatii mai detaliate privind platile intarziate.

Articol complet la HotNews.ro
Articole legate de acelasi subiect
VIDEO INTERVIU Viorica Dancila: Eliminarea cotelor de lapte, provocare majora in politica agricola europeana/ Reteaua EURES, solutie pentru angajarile in UE | 16 Ianuarie 2015
Bloomberg: Portul Constanta devine cel mai mare terminal de cereale din Europa | 20 Octombrie 2014
Masuri exceptionale de sprijin adoptate de Comisia Europeana pentru producatorii de legume si fructe perisabile din UE | 18 August 2014


COMENTARII


1. IT
hori (29 Iunie 2009 07:47)

IT bata-l vina. Ba oamenii sunt de vina. Incapacitatea organizatorica. Fluctuatia de personal ridicata din cauze politice. Directori schimbati pe ordonanta de urgenta.Agentiile sunt ca garile politice!Vom scrie asta la UE.Istoria se repeta si la FSE, POSDRU!!!!
Raspunde
Cele mai citite articole
EurActor
Membrii EurActor
Parteneri de continut