Fonduri UE 2014-2020 - uelive.ro
Sectiuni principale
EurActiv Policy Briefings
Achizitii publice
Alegeri europarlamentare 2014
InfoSociety
Jobs
Guvernare europeana
Concurenta/Finantare UE
Sanatate
Cetatean UE
Romania in
Parlamentul European
Mediu & Energie
Uniunea Europeana
pe scurt
Politici regionale
Dezvoltare Durabila
Extindere UE
Educatie & Cariera
Turism, mobilitate
EurActiv.PR
EurTop
Info_Culture
euROpeanul
Mass-Media
ActivLeader
InterActiv
EurSondaj
Club Obelix - fun download
Continut
Analize
Dosare (LinksDossiers)
Interviuri
Stiri
Sumare
Comentarii
Utile
Arhiva
Ghid Actori Europeni
Agenda Evenimente
Disable Fly-out


RSS
RSS general
RSS EurActiv Policy Briefings
RSS Achizitii publice
RSS Alegeri europarlamentare 2014
RSS InfoSociety
RSS Jobs
RSS Guvernare europeana
RSS Concurenta/Finantare UE
RSS Sanatate
RSS Cetatean UE
RSS Romania in Parlamentul European
RSS Mediu & Energie
RSS Uniunea Europeana pe scurt
RSS Politici regionale
RSS Dezvoltare Durabila
RSS Extindere UE
RSS Educatie & Cariera
RSS Turism, mobilitate
RSS EurActiv.PR
RSS Info_Culture
RSS euROpeanul
RSS Mass-Media
RSS ActivLeader
RSS InterActiv
RSS EurSondaj
RSS Club Obelix - fun download
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Home > Turism, mobilitate > Infrastructura > Record de pret: Consortiul Vinci-Aktor va construi 58 de kilometri de autostrada pentru 1,5 miliarde de euro

Record de pret: Consortiul Vinci-Aktor va construi 58 de kilometri de autostrada pentru 1,5 miliarde de euro

Publicat: 13 Mai 2009 @ 17:19

Consortiul format din companiile Vinci Concession, Aktor Concession, Vinci Construction Grand Projets si Aktor este castigatorul licitatiei pentru constructia tronsonului de autostrada Comarnic-Brasov. Contractul cu acest consortiu va fi o premiera avand in vedere ca autostrada va fi construita in parteneriat public-privat. Este primul contract de constructie printr-o concesiune de 30 de ani.

Ministrul transporturilor, Radu Berceanu, sustine ca lucrarile de constructie vor incepe in 2010 si vor dura patru ani. "Astfel ca in 2014 sa putem circula pe autostrada", a afirmat Berceanu. Dupa expirarea contractului de concesiune, statul va avea posibilitatea sa prelungeasca perioada de administrare a autostrazii, sa organizeze o noua licitatie sau sa preia administrarea la compania de stat. Concesiunea presupune ca firmele sa construiasca autostrada din fonduri proprii, urmand ca de la data cand se preia amplasamentul, statul sa plateasca pe o perioada de 26 de ani 180 milioane de euro pe an.

Consortiul Vinci-Aktor va construi tronsonul de autostrada care se intinde pe 58 de kilometri, valoarea contractului fiind de 1,5 miliarde euro, a spus Berceanu. In contract, valoarea constructiei este de 21,18 milioane euro/km de autostrada. Insa, daca inmultim valoarea pe kilometru cu lungimea autostrazii, suma totala ajunge la 1,2 miliarde euro.

Raport BM: Romania practica preturi cu 40% mai mari decat media europeana

Sunt de departe cei mai scumpi kilometri de autostrada din Romania.
Tronsonul executat de Bechtel, Campia Turzii – Bors, costa 13,2 milioane euro/km, iar cel Cernavoda-Constanta va costa peste 7 milioane de euro/km. Mircea Geoana a declarat in februarie ca un raport al Bancii Mondiale arata ca statul roman plateste pentru autostrazi cu 40% mai mult decat media europeana. Raportul se referea strict la preturile practicate pentru autostrada construita de Bechtel si pentru Cernavoda-Constanta. Trebuie sa luam in considerare faptul ca aceste preturi sunt mult mai mici decat cele pentru Comarnic-Brasov. Prin comparatie, in Bulgaria, pretul unitar este de 4,22 milioane de euro/km, iar in Polonia de 5 milioane.

Pentru tronsonul Comarnic-Brasov, exproprierile nu vor reprezenta o problema, avand in vedere ca au fost deja realizate in proportie de 80%, terenurile apartinand companiilor de stat Romsilva si Apele Romane.

Asistenta tehnica pentru acordarea concesiunii a fost furnizata de consortiul Louis Berger, Credit Invest si Tuca Zbarcea si Asociatii, valoarea contractului fiind de 3,9 milioane euro.

Pentru folosirea autostrazii, va fi aplicata si o taxa, iar valoarea acesteia va fi calculata dupa formula 1,75 euro pe suta de kilometri.

Vinci Concession si Vinci Construction fac parte din Grupul Vinci si au realizat anul trecut venituri de 4,7 miliarde de euro, respectiv 15,7 miliarde de euro. Aktor este una dintre cele mai mari companii de constructii din Grecia, fiind membra a Grupului Ellaktor, cu o cifra de afaceri de peste 1,9 miliarde euro.

Trei consortii au depus oferte pentru atribuirea contractului de concesiune pentru lucrarile la autostrada Bucuresti-Brasov, tronsonul Comarnic- Brasov. Consortiile care au depus oferte sunt: Vinci Concession – Aktor Concession – Vinci Construction Grand Projets – Aktor, consortiul Astrada Concession, format din Strabag AG, Egis Projects, Eurovia Construct International, Housing & Construction Holding Co. Ltd, precum si consortiul Autostrada A3 Comarnic-Brasov, format din Bilfinger Berger-Porr.

Claudia Pirvoiu

Articole legate de acelasi subiect
Comisia Europeana a aprobat o investitie de 409 milioane de euro pentru tronsonul Eroilor - Drumul Taberei al magistralei 5 de metrou | 13 Iunie 2014
Neelie Kroes, comisarul european pentru Agenda Digitala: Este ingrijorator ca peste 50% dintre romani nu au acces la internet | 11 Iulie 2011
Proiectul Esplanada din Bucuresti, abandonat. Dezvoltatorul si-a suspendat activitatea | 14 Aprilie 2011
Cele mai citite articole
EurActor
Membrii EurActor
Parteneri de continut