Fonduri UE 2014-2020 - uelive.ro
Sectiuni principale
EurActiv Policy Briefings
Achizitii publice
Alegeri europarlamentare 2014
InfoSociety
Jobs
Guvernare europeana
Concurenta/Finantare UE
Sanatate
Cetatean UE
Romania in
Parlamentul European
Mediu & Energie
Uniunea Europeana
pe scurt
Politici regionale
Dezvoltare Durabila
Extindere UE
Educatie & Cariera
Turism, mobilitate
EurActiv.PR
EurTop
Info_Culture
euROpeanul
Mass-Media
ActivLeader
InterActiv
EurSondaj
Club Obelix - fun download
Continut
Analize
Dosare (LinksDossiers)
Interviuri
Stiri
Sumare
Comentarii
Utile
Arhiva
Ghid Actori Europeni
Agenda Evenimente
Disable Fly-outRSS
RSS general
RSS EurActiv Policy Briefings
RSS Achizitii publice
RSS Alegeri europarlamentare 2014
RSS InfoSociety
RSS Jobs
RSS Guvernare europeana
RSS Concurenta/Finantare UE
RSS Sanatate
RSS Cetatean UE
RSS Romania in Parlamentul European
RSS Mediu & Energie
RSS Uniunea Europeana pe scurt
RSS Politici regionale
RSS Dezvoltare Durabila
RSS Extindere UE
RSS Educatie & Cariera
RSS Turism, mobilitate
RSS EurActiv.PR
RSS Info_Culture
RSS euROpeanul
RSS Mass-Media
RSS ActivLeader
RSS InterActiv
RSS EurSondaj
RSS Club Obelix - fun download
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Home > Guvernare europeana > Transparenta > Coalitia "Opriti Codurile": Solicitarea retragerii codurilor din Parlament este fundamentata pe incalcarea legii de catre Ministerul Justitiei si Guvernul Romaniei

Coalitia "Opriti Codurile": Solicitarea retragerii codurilor din Parlament este fundamentata pe incalcarea legii de catre Ministerul Justitiei si Guvernul Romaniei

Publicat: 23 Aprilie 2009 @ 17:28

Ministerul Justitiei si Guvernul Romaniei nu au supus consultarii publice proiectele finale ale celor 4 coduri, incalcand legea transparentei decizionale, se arata intr-un comunicat al coalitiei "Opriti Codurile". De asemenea, Ministerul Justitiei si Guvernul Romaniei nu au elaborat studiile de impact ale celor 4 coduri si nici tezele prealabile ale Codului Civil in termen legal, incalcand legea privind tehnica legislativa.

In plus, Ministerul Justitiei si Guvernul Romaniei nu au obtinut toate avizele necesare transmiterii proiectelor de coduri in Parlament, incalcand legea privind competentele CSM. Cotrivit coalitiei, avizele sunt obligatorii din punctul de vedere al obtinerii lor si nu facultative.

Astfel, solicitarea retragerii codurilor din Parlament este fundamentata pe incalcarea legii de catre Ministerul Justitiei si Guvernul Romaniei, considera coalitia.

Toate aceste puncte de vedere au fost prezentate intr-un document facut public atat Presedintelui Romaniei, cat si Presedintilor celor doua camere ale Parlamentului, Guvernului Romaniei si Ministerului Justitiei. In urma intalnirii din data de 22 aprilie 2009 cu Presedintele Romaniei, coalitia "Opriti codurile" face urmatoarele precizari:

    * Consideram ca studiile de impact nu trebuie confundate cu strategia de implementare a unei legi.
    * Consideram ca strategia de a ne consulta dupa adoptarea codurilor de catre Parlament nu este realista din punct de vedere legal, induce instabilitate si incertitudine in societate privind viabilitatea codurilor si respectarea lor.
    * Consideram ca participarea la procesul de consultare publica nu este privilegiu pe care il au doar specialistii Ministerului Justitiei ci un drept fundamental al omului.
    * Consideram ca lipsa de rating sau nivelul minim de educatie al unor cetateni nu sunt argumente valabile pentru incalcarea drepturilor omului si a legii. Mai mult, nivelul minim de educatie nu absolva persoanele care au incalcat codul penal sau cel civil de rigorile legii.
    * Coalitia Opriti Codurile sustine ca argumentele aduse de Presedintele Basescu privind urgenta adoptarii codurilor in data de 15 mai 2009 nu sunt realiste. Presedintele a afirmat ca adoptarea codurilor va fi perceputa de catre Comisia Europeana ca un progres in modernizarea justitiei din Romania. Noi consideram, dimpotriva, ca adoptarea codurilor prin incalcarea legii si amenintarea Parlamentului vor fi considerate de catre Comisia Europeana ca fiind grave abateri de la dreptul comunitar si de la Charta Drepturilor Fundamentale. In lipsa unor indicii clare privind diminuarea coruptiei (mai mult scaderea pedepselor de coruptie in noul Cod penal) e putin probabil ca Romania sa aiba un raport pozitiv din partea Comisiei Europene.

EurActiv.ro

Articole legate de acelasi subiect
Klaus Iohannis: Domnul Juncker m-a asigurat de tot sprijinul pentru intrarea in spatiul Schengen | 15 Ianuarie 2015
Anul 2014 la Casa Alba, suprins in fotografii | 4 Ianuarie 2015
VIDEO&TEXT Juncker: 23 de noi initiative legislative in 2015/ Vicepresedintele CE, Frans Timmermans: Multe initiative - modificate sau retrase dupa consultarea Parlamentului | 16 Decembrie 2014
Cele mai citite articole
EurActor
Membrii EurActor
Parteneri de continut