Fonduri UE 2014-2020 - uelive.ro
Sectiuni principale
EurActiv Policy Briefings
Achizitii publice
Alegeri europarlamentare 2014
InfoSociety
Jobs
Guvernare europeana
Concurenta/Finantare UE
Sanatate
Cetatean UE
Romania in
Parlamentul European
Mediu & Energie
Uniunea Europeana
pe scurt
Politici regionale
Dezvoltare Durabila
Extindere UE
Educatie & Cariera
Turism, mobilitate
EurActiv.PR
EurTop
Info_Culture
euROpeanul
Mass-Media
ActivLeader
InterActiv
EurSondaj
Club Obelix - fun download
Continut
Analize
Dosare (LinksDossiers)
Interviuri
Stiri
Sumare
Comentarii
Utile
Arhiva
Ghid Actori Europeni
Agenda Evenimente
Disable Fly-outRSS
RSS general
RSS EurActiv Policy Briefings
RSS Achizitii publice
RSS Alegeri europarlamentare 2014
RSS InfoSociety
RSS Jobs
RSS Guvernare europeana
RSS Concurenta/Finantare UE
RSS Sanatate
RSS Cetatean UE
RSS Romania in Parlamentul European
RSS Mediu & Energie
RSS Uniunea Europeana pe scurt
RSS Politici regionale
RSS Dezvoltare Durabila
RSS Extindere UE
RSS Educatie & Cariera
RSS Turism, mobilitate
RSS EurActiv.PR
RSS Info_Culture
RSS euROpeanul
RSS Mass-Media
RSS ActivLeader
RSS InterActiv
RSS EurSondaj
RSS Club Obelix - fun download
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Home > Jobs > Macroeconomie > FMI va solicita bancilor joi, la Viena, sa nu scoata banii din tara

FMI va solicita bancilor joi, la Viena, sa nu scoata banii din tara

Publicat: 25 Martie 2009 @ 14:38

Delegatia FMI a anuntat, miercuri, incheierea negocierilor pentru pachetul financiar solicitat de Romania. Acesta va reprezenta un imprumut de aproximativ 20 miliarde de euro, intins pe doi ani si distribuit astfel: 12,9 miliarde euro de la FMI, circa 5 miliarde Comisia Europeana, 1,5 miliarde de la Banca Mondiala si aproximativ 1 miliard de la alte institutii financiare.

Timp de doi ani, Romania nu va plati dobanzi, dupa care imprumutul va fi rambursat intr-o perioada de 3 pana la 5 ani.

Jeffrey Franks - seful delegatie de negociere a FMI a explicat ca acordul semnat cu Guvernul Romaniei va fi analizat, la Washington, de catre managementul Fondului. Prima transa a imprumutului, in valoare de 5 miliarde de euro, ar putea intra in tara chiar in luna mai. Acesta a declarat pentru HotNews.ro ca dobanda solicitata de FMI va fi de circa 3,6%.

Franks a mai declarat ca delegatia Fondului se va intalni joi, la Viena, cu principalele banci care au operatiuni in Romania pentru a le solicita sa isi ia angajamentul ca vor sustine economia Romaniei si indeplinirea conditiilor din pachetul financiar. Aceasta inseamna ca bancile sa nu scoata bani din tara si sa relanseze creditarea.

In ce priveste banii de la Uniunea Europeana, reprezentantul Comsiei, Filip Keereman a declarat ca procesul este ceva mai lung: Comisia face propuneri Consiliului, dupa care decizia va se adopta la inceputul lui mai, si la inceputul lui iulie poate fi demarat efectiv imprumutul. Mihai Tanasescu, reprezentantul Romaniei la FMI a declarat pentru HotNews.ro ca dobanda pe care Comisia o va solicita ar putea fi in jur de 2,3 -2,3 %, adica dobanda pietei, pentru prima transa a imprumutului.

"Este importanta conditia referitoare la buget, a spus Keereman. Aceasta inseamna ca anul acesta sa avem un deficit sub cel de anul trecut. Pana in 2011 am dori ca Romania sa iasa din zona deficitului excesiv", a explicat acesta.

Jeffrey Franks a mai spus ca FMI vizeaza 4 zone importante de reforma:

  • modul in care politica bugetara este gandita. Vrem sa evitam schimbarile repetate care au avut loc in ultima perioada. Propunem adoptarea unei legi a responsabilitatii fiscale, astfel incat politica bugetara sa fie predictibila.
  • Datoria publica - s-a dublat in ultimii 2 ani. Trendul nu poate fi mentinut. Trebuie regandit sistemul de salarizare publica, mai ales in ce priveste bonusurile acordate.
  • Sistemul public de pensii. Presiunea pe contributia celor angajati va creste in timp. Cu asistenta internationala, acest sistem va fi redesenat pentru a scadea presiunea. Propunem schimbarea parametrilor pentru a-l face sustenabil pe termen lung.
  • Companiile de stat. Unele au deficite mari altele cheltuieli care au scapat de sub control. Este vorba despre companiile de stat in general.

Guvernul a adoptat scrisoarea de intentie pe care o va inainta Comisiei Europene si Fondului Monetar International, in perspectiva acordului de imprumut in valoare de aproximativ 20 de miliarde de euro pe care il va incheia cu aceste institutii internationale, a anuntat primul-ministru Emil Boc, la finalul sedintei de Guvern.

„Acest acord are un caracter preventiv. Dorim sa limitam efectele negative ale crizei economice in Romania, sa-i ajutam pe romani sa-si mentina locurile de munca, sa-si poata plati creditele si sa relansam creditul”, a afirmat Boc.

La randul sau, ministrul Finantelor, Gheorghe Pogea, a aratat ca Acordul de imprumut extern va permite continuare si consolidarea politicii fiscale, mentinerea unei capitalizari adecvate a bancilor, asigurarea unei finantari externe adecvate si cresterea increderii in economia romaneasca. “Sunt lucruri extrem de importante pentru mentinerea atractivitatii investitionale”, a spus Pogea.

Ioana Morovan

Articole legate de acelasi subiect
VIDEO&TEXT Previziunile economice de iarna ale Comisiei Europene: crestere economica in toate tarile UE, pentru prima data in opt ani | 5 Februarie 2015
S&P ar putea cobori ratingul de investitii al Rusiei la categoria "junk" in urmatoarele 90 de zile | 24 Decembrie 2014
Emerging Europe Monitor: PIB-ul Romaniei va creste in ritm accelerat in urmatorii 2 ani, depasind tarile din Europa emergenta | 27 Noiembrie 2014
Cele mai citite articole
EurActor
Membrii EurActor
Parteneri de continut