Fonduri UE 2014-2020 - uelive.ro
Sectiuni principale
EurActiv Policy Briefings
Achizitii publice
Alegeri europarlamentare 2014
InfoSociety
Jobs
Guvernare europeana
Concurenta/Finantare UE
Sanatate
Cetatean UE
Romania in
Parlamentul European
Mediu & Energie
Uniunea Europeana
pe scurt
Politici regionale
Dezvoltare Durabila
Extindere UE
Educatie & Cariera
Turism, mobilitate
EurActiv.PR
EurTop
Info_Culture
euROpeanul
Mass-Media
ActivLeader
InterActiv
EurSondaj
Club Obelix - fun download
Continut
Analize
Dosare (LinksDossiers)
Interviuri
Stiri
Sumare
Comentarii
Utile
Arhiva
Ghid Actori Europeni
Agenda Evenimente
Disable Fly-outRSS
RSS general
RSS EurActiv Policy Briefings
RSS Achizitii publice
RSS Alegeri europarlamentare 2014
RSS InfoSociety
RSS Jobs
RSS Guvernare europeana
RSS Concurenta/Finantare UE
RSS Sanatate
RSS Cetatean UE
RSS Romania in Parlamentul European
RSS Mediu & Energie
RSS Uniunea Europeana pe scurt
RSS Politici regionale
RSS Dezvoltare Durabila
RSS Extindere UE
RSS Educatie & Cariera
RSS Turism, mobilitate
RSS EurActiv.PR
RSS Info_Culture
RSS euROpeanul
RSS Mass-Media
RSS ActivLeader
RSS InterActiv
RSS EurSondaj
RSS Club Obelix - fun download
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Home > Mediu & Energie > Politici energetice > Putin, suparat pe intelegerea dintre UE si Ucraina pentru modernizarea gazoductelor

Putin, suparat pe intelegerea dintre UE si Ucraina pentru modernizarea gazoductelor

Publicat: 24 Martie 2009 @ 23:09

Putin, suparat pe intelegerea dintre UE si Ucraina pentru modernizarea  gazoductelor
Prim-ministrul rus Vladimir Putin a amenintat luni ca-si va revizui relatia cu UE, in urma lansarii unui plan al Comisiei Europene de a moderniza sistemul ucrainean de gazoducte care nu a inclus si Rusia, potrivit unui articol realizat de EurActiv.com

Putin a calificat la Moscova planul de modernizare a gazoductelor, dintre UE si Ucraina, drept „rau intentionat si neprofesionist”. 

Cu cateva ore inainte, la Bruxelles, ministrul rus al energiei Serghei Shmatko a denuntat si el acordul, semnat cu putin mai devreme in aceeasi zi de catre reprezentantii ucraineni si cei europeni, avertizand chiar ca planul poate avea consecinte nefaste pentru consumatorii europeni.

Declaratia comuna ucraineano-europeana, semnata de catre partea ucraineana prin prim-ministrul Iulia Timosenko la Bruxelles, prevede asistenta europeana pentru modernizarea sistemului ucrainean de gazoducte cu o lungime de 13.500 km.

Lasand deoparte cu aceasta ocazie conflictul sau personal cu Timosenko, presedintele Viktor Iuschenko a participat si el la conferinta, in cursul careia a fost prezentat planul general ucrainean de modernizare a sistemului national de gazoducte, plan care a fost salutat de Comisia Europeana. 

Barroso se pare ca a starnit iritarea Rusiei prin comparatia Ucrainei cu „o nava-amiral in drum spre initiativa Parteneriatului Rasaritean

In discursul sau, Presedintele CE Jose Manuel Barroso se pare ca a starnit iritarea Rusiei prin comparatia Ucrainei cu „o nava-amiral in drum spre initiativa Parteneriatului Rasaritean”. La sfarsitul saptamanii, ministrul rus de externe Serghei Lavrov a stigmatizat noul Parteneriat Rasaritean al UE, a carui lansare urmeaza sa aiba loc pe 7 mai, calificand pactul drept "o incercare a UE de a-si extinde sfera sa de influenta” - ceea ce, de multe ori, i se reproseaza chiar Rusiei.

Acest parteneriat, in special dimensiunea sa energetica, pare sa irite Rusia in mod deosebit intrucat Rusia a fost exclusa din aceasta initiativa. In eventualitatea unei noi dispute a gazului cu Ucraina, ar fi mult mai dificil ca Rusia sa dea vina pe Ucraina in conditiile unei mai mari transparente din partea Ucrainei. 

"Documentul intocmit nu mentioneaza in niciun fel Rusia ca principal furnizor sau partener strategic al Ucrainei"

Dupa ce delegatia rusa a parasit conferinta in semn de protest, reprezentanta Rusiei la Bruxelles a organizat imediat propria sa conferinta de presa. 

„Din nefericire am constatat ca documentul intocmit nu mentioneaza in niciun fel Rusia ca principal furnizor sau partener strategic al Ucrainei si Uniunii Europene ca furnizor de gaz,” a precizat Shmatko. El a mai adaugat: „Suntem de parere ca succesul proiectului este posibil numai prin participarea activa a tuturor partilor interesate.”

Shmatko a sesizat o „motivatie politica” in graba Comisiei de a incheia un acord pentru modernizarea sistemului ucrainean de gazoducte. El a mai precizat ca deja comunicase comisarului pentru energie, Andris Pielbags, ca proiectul, pe care el l-a comparat cu un „acvariu de cristal”, nu va duce la „nimic”. 

„Dupa cum intelegem din actuala situatie politica din Ucraina, aceasta idee (a Comisiei) nu va putea fi realizata. De aceea, credem cu tarie ca cineva s-a grabit mult, prin aceasta conferinta, pentru a se folosi de aceasta oportunitate si a semna aceasta declaratie de principiu”, a declarat Shmatko. 

Valei Golubev, vice-presedinte al comitetului director al Gazprom, s-a alaturat lui Shmatko, avertizand ca planurile Comisiei de modernizare a sistemului ucrainean de transport al gazelor va declansa „cheltuieli duble” la consumatori, prin izolarea Rusiei. Golubev a mai facut apel la canalizarea eforturilor prin consortiul dintre Gazprom si monopolul ucrainean al gazelor Naftogaz in care ambele parti detin cate 50%. El a mai precizat ca se mai pot alatura si alti actionari europeni. Consortiul a fost alcatuit ca parte a acordului care a pus capat crizei gazelor din ianuarie. 

Shmatko si Golubev si-au exprimat rezervele referitor la ideea infiintarii unei singure entitati care sa se ocupe de transportul gazelor pe teritoriul ucrainean. Ei au apreciat costul estimat al modernizarii gazoductelor ucrainiene ca „lipsit de realism”, estimarea comuna a UE si Ucrainei ajungand la 2,5 – 3 miliarde euro. 

Semnarea declaratiei UE – Ucraina reprezinta „doar un inceput”

Comisarul european pentru afaceri externe Benita Ferrero Waldner a apreciat ca semnarea declaratiei UE – Ucraina reprezinta „doar un inceput”.  

Agentia rusa de stiri ITAR TASS citeaza pe purtatorul de cuvant al ministrului rus de externe Andrei Nesterenko, care a declarat ca orice tentativa de modernizare a sistemului ucrainean de transportare a gazelor care nu este coordonat cu Rusia poarte perturba alimentarea cu gaz catre Ucraina si Rusia. Nesterenko a mai criticat faptul ca aceasta conferinta de la Bruxelles nu s-a bazat pe intelegerea ruso-ucraineana incheiata in urma crizei din ianuarie. 

Context

Mostenire a fostei Uniuni Sovietice, sistemul ucrainean de gazoducte vechi de 40 ani are nevoie urgenta de modernizare. Expertii au estimat ca Ucraina, care are circa 13.500 km de gazoducte, are nevoie de 2,5 miliarde euro in urmatorii ani numai pentru a asigura functionarea corespunzatoare a acestui sistem. UE este foarte interesata de functionarea corespunzatoare a sistemului ucrainean, intrucat aproximativ 20% din alimentarea cu gaze naturale se face din Rusia prin Ucraina.

Acest articol in limba engleza

Articole legate de acelasi subiect
UE avanseaza cu planurile Uniunii Energetice. Scopul: mai multa putere de negociere cu Rusia | 6 Februarie 2015
VIDEO INTERVIU Adina Valean (II):Investitii private, cu garantii din fonduri publice, noul mecanism cheie pentru proiecte strategice in energie | 16 Ianuarie 2015
ExxonMobil incepe sa foreze pentru petrol in regiunea Arctica a Rusiei in cadrul unui proiect comun cu Rosneft, companie vizata de sanctiunile occidentale | 11 August 2014
Cele mai citite articole
EurActor
Membrii EurActor
Parteneri de continut