Fonduri UE 2014-2020 - uelive.ro
Sectiuni principale
EurActiv Policy Briefings
Achizitii publice
Alegeri europarlamentare 2014
InfoSociety
Jobs
Guvernare europeana
Concurenta/Finantare UE
Sanatate
Cetatean UE
Romania in
Parlamentul European
Mediu & Energie
Uniunea Europeana
pe scurt
Politici regionale
Dezvoltare Durabila
Extindere UE
Educatie & Cariera
Turism, mobilitate
EurActiv.PR
EurTop
Info_Culture
euROpeanul
Mass-Media
ActivLeader
InterActiv
EurSondaj
Club Obelix - fun download
Continut
Analize
Dosare (LinksDossiers)
Interviuri
Stiri
Sumare
Comentarii
Utile
Arhiva
Ghid Actori Europeni
Agenda Evenimente
Disable Fly-out


RSS
RSS general
RSS EurActiv Policy Briefings
RSS Achizitii publice
RSS Alegeri europarlamentare 2014
RSS InfoSociety
RSS Jobs
RSS Guvernare europeana
RSS Concurenta/Finantare UE
RSS Sanatate
RSS Cetatean UE
RSS Romania in Parlamentul European
RSS Mediu & Energie
RSS Uniunea Europeana pe scurt
RSS Politici regionale
RSS Dezvoltare Durabila
RSS Extindere UE
RSS Educatie & Cariera
RSS Turism, mobilitate
RSS EurActiv.PR
RSS Info_Culture
RSS euROpeanul
RSS Mass-Media
RSS ActivLeader
RSS InterActiv
RSS EurSondaj
RSS Club Obelix - fun download
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Home > EurActiv.PR > Eveniment > Responsabilitatea sociala - o solutie pentru reputatia sifonata a sectoarelor care au provocat recesiunea

Responsabilitatea sociala - o solutie pentru reputatia sifonata a sectoarelor care au provocat recesiunea

Publicat: 19 Martie 2009 @ 17:13

"Sunt mai putine resurse acum, dar privind lucrurile din perspectiva business-ului, CSR-ul poate fi o oportunitate pentru intarirea brandului, dar si pentru implicarea angajatilor si a celorlalti stakeholder-i", a spus pentru EurActiv.ro Patrick O'Meara, reprezentantul organizatiei 'Business in the Community' din Marea Britanie, cu ocazia seminarului "Responsabilitatea sociala corporativa in perioada declinului economic", organizat de Ambasada Marii Britanii la Bucuresti. Potrivit acestuia, implicarea in comunitate, mai ales pe timp de criza, ar putea fi o mare sansa pentru reabilitarea imaginii pe piata, in special in cazul sectoarelor care au provocat recesiunea, cum este cel financiar.

"Criza actuala e o gorgona inveninata, dar eu cred ca tocmai de aceea sectorul de business, in special cel financiar-bancar, trebuie sa dea un exemplu de responsabilitate prin care sa restabileasca relatia de incredere cu publicul larg", a spus, cu ocazia evenimentului Robin Barnett, ambasadorul britanic la Bucuresti.

Multe companii se arata, insa, prudente in alegerea oportunitatilor de refacere a imaginii pe piata, a spus Patrick O'Meara, aceasta atitudine datorandu-se "stratului subtire de gheata pe care stau, in prezent".

Intrebat despre o posibila redefinire a CSR-ului pe timp de criza, O'Meara a precizat pentru EurActiv.ro ca, mai mult decat oricand, companiile spun ca au nevoie de ajutor pentru a intelege nevoile comunitatii. "Vor sa inteleaga ce se intampla in comunitate, pentru a se implica intr-un fel sau altul, fiind in continuare preocupati de cauze sociale, reputatie, eficientizarea costurilor cu trainingurile pentru angajati, etc", a spus expertul britanic.

"Cu cat faci mai mult pentru grup, cu atat ai mai putine probleme in lucrul cu colegii, clientii sau managementul de varf. Daca reusesti sa faci asta, atunci o sa poti face orice", a conchis el.

Despre o noua abordare a responsabilitatii sociale a vorbit pentru EurActiv.ro si Georgeta Bora, responsabila cu implementarea programelor de CSR ale RBS Bank in Romania: "Cred ca va fi o perioada de redefinire a CSR-ului, asa cum se intampla si pentru business-uri. Asa cum nu mai e eficient sa arzi carbune si ne indreptam spre energia eoliana, si aici poate nu mai e eficient sa dam finantari tuturor, ci vom merge pe alt gen de programe. E o cale deschisa".

Patrick O'Meara, la seminarul "Responsabilitatea sociala corporativa in perioada declinului economic":

- "Acest declin economic ne-a afectat profund, nu doar in UK, ci si aici, in Romania".
- "Nu e usor sa faci CSR, dar este un mod eficient de ati gestiona compania"
- "In prezent, o treime din totalul firmelor au o abordare sofisticata a CSR-ului - sunt experti, unele abia acum castiga experienta si se descurca destul de bine, iar altii inca nu sunt convinsi si nu vad care este avantajul in a face CSR, pentru ca nu vad imediat avantaje".
- Cum hotarasti directia unde sa aloci fonduri: "Si in Marea Britanie si in Irlanda suntem ingrijorati de recesiune. Daca pana acum as fi spus ca trebuie sa alegi corect inainte de a lua o hotarare majora, acum ar trebui sa incepem cu o investitie mica pentru un proiect bun".
- "Trebuie sa intelegem in primul rand de ce facem un lucru, pentru ca toate se schimba in functie de raspunsul la aceasta intrebare".
- "Unora din comunitate li se poate parea prea greu sa puna umarul la treaba si asta e o risipire de resurse".
- "Pe oamenii de afaceri care sunt obisnuiti sa obtina rezultate foarte repede, e foarte greu sa-i convingi sa faca CSR, pentru ca rezultatele nu vin imediat".
- referitor la problemele intampinate in colaborarea cu autoritatile publice: "Sectorul public este ingreunat de birocratie, in timp ce sectorul privat vine cu o anumita viteza de reactie".
- "Dureaza putin pana reusesti sa intelegi cum poate functiona un parteneriat cu o autoritate publica. Ideea e sa fie ajutati ca sa poata lucra, ulterior, cu unelte proprii".

Camelia Moga

Articole legate de acelasi subiect
Conferintele "European CSR Lessons" pot fi revazute pe internet | 23 Mai 2011
'A investi in CSR nu inseamna doar a cheltui bani pe CSR' | 16 Mai 2011
Cei mai generosi donatori din Romania au sprijinit societatea civila cu peste 31 de milioane euro, in 2008 | 27 Noiembrie 2009
Cele mai citite articole
EurActor
Membrii EurActor
Parteneri de continut