Fonduri UE 2014-2020 - uelive.ro
Sectiuni principale
EurActiv Policy Briefings
Achizitii publice
Alegeri europarlamentare 2014
InfoSociety
Jobs
Guvernare europeana
Concurenta/Finantare UE
Sanatate
Cetatean UE
Romania in
Parlamentul European
Mediu & Energie
Uniunea Europeana
pe scurt
Politici regionale
Dezvoltare Durabila
Extindere UE
Educatie & Cariera
Turism, mobilitate
EurActiv.PR
EurTop
Info_Culture
euROpeanul
Mass-Media
ActivLeader
InterActiv
EurSondaj
Club Obelix - fun download
Continut
Analize
Dosare (LinksDossiers)
Interviuri
Stiri
Sumare
Comentarii
Utile
Arhiva
Ghid Actori Europeni
Agenda Evenimente
Disable Fly-out






RSS
RSS general
RSS EurActiv Policy Briefings
RSS Achizitii publice
RSS Alegeri europarlamentare 2014
RSS InfoSociety
RSS Jobs
RSS Guvernare europeana
RSS Concurenta/Finantare UE
RSS Sanatate
RSS Cetatean UE
RSS Romania in Parlamentul European
RSS Mediu & Energie
RSS Uniunea Europeana pe scurt
RSS Politici regionale
RSS Dezvoltare Durabila
RSS Extindere UE
RSS Educatie & Cariera
RSS Turism, mobilitate
RSS EurActiv.PR
RSS Info_Culture
RSS euROpeanul
RSS Mass-Media
RSS ActivLeader
RSS InterActiv
RSS EurSondaj
RSS Club Obelix - fun download
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Home > Cetatean UE > Migratie forta de munca > Frattini: Cine comite delicte va fi pedepsit, cine lucreaza cinstit va fi primit in Italia ca prieten

Frattini: Cine comite delicte va fi pedepsit, cine lucreaza cinstit va fi primit in Italia ca prieten

Publicat: 24 Februarie 2009 @ 00:11

Frattini: Cine comite delicte va fi pedepsit, cine lucreaza cinstit va fi primit in Italia ca prieten
"Un milion de romani traiesc in Italia si cea mai mare parte dintre ei respecta legea. Noi recunoastem meritele si munca lor in cresterea economiei italiene", a declarat, luni, la Roma, ministrul italian de Externe, Franco Frattini, in cadrul unei conferinte de presa comune cu omologul sau roman, Cristian Diaconescu. Seful diplomatiei de la Bucuresti a atras atentia ca nu trebuie stigmatizata intreaga comunitate romaneasca din Italia pentru faptele catorva infractori.

Cele mai importante declaratii ale lui Franco Frattini:

- Un milion de romani traiesc in Italia si cea mai mare parte dintre ei respecta legea. Noi recunoastem meritele si munca lor in cresterea economiei italiene.
- Sigur, exista cateva mii de persoane care au comis delicte. Sunt unele cazuri in care tribunalele italiene i-au condamnat cu sentinta definitiva. E vorba de un numar nu prea ridicat. In cazul acestor condamnati, este firesc ca ei sa isi ispaseasca pedeapsa in Romania.
- Exista si cateva mii de persoane acuzate de unele delicte, in care este asteptata decizia magistraturii. In aceste cazuri, ne exprimam convingerea ca legile italiene, care sunt juste si egale, atat in privinta infractorilor romani, cat si a celor italieni, vor fi aplicate cu rigurozitate.
- A existat o colaborare sporita intre Politia italiana si cea romana, insa aceasta trebuie intensificata, prin trimiterea mai multor politisti romani specializati in delicte urbane.
- Fata de cei care comit delicte atat de oribile, avem toleranta zero, ca si pentru italienii care comit delicte.
- Cine comite delicte va fi pedepsit, cine lucreaza cinstit va fi primit in Italia ca un prieten.
- Nimic nu poate sa stirbeasca relatiile excelente dintre cele doua tari, cu atat mai putin cativa criminali.
- Conform acordului Schenghen, fiecare persoana care vine din Romania, deci din afara spatiului Schenghen, care vrea sa intre in Italia, care face parte din spatiul Schenghen, trebuie sa prezinte pasaportul. Desigur, nu vom bloca accesul decat in cazul unor persoane condamnate. Aceasta este genul de colaborare pe care vrem sa o avem.
- Cererea mea este ca cei 900 de condamnati definitiv din Italia sa mearga sa isi ispaseasca pedeapsa in Romania.

Cele mai importante declaratii ale lui Cristian Diaconescu:

- Problemele pe care le avem palesc in fata relatiilor de substanta, economice si politice, parteneriatele pe care Romania si Italia le-au dezvoltat de-a lungul timpului, sprijinul Italiei in procesul de integrare a Romaniei in UE.
- Acum avem o prioritate - siguranta cetatenilor romani din Italia si a celor italieni din Romania in ambele tari si respectarea legii si a principiilor statului de drept pentru ambele categorii de persoane.
- In plan bilateral, avand toleranta zero fata de infractori, indiferent din ce tara provin acestia, vom putea sa punem in aplicare parghiile si institutiile statului, ca si nivelul foarte bun de cooperare dintre cele doua tari.
- Vor fi luate masuri prin care participarea reprezentantilor Ministerului roman de Interne si a celor ai Justitiei in ceea ce priveste aprofundarea cooperarii bilaterale, inclusiv in legatura cu aplicarea legii, vor fi, in perioada urmatoare, argumenbte speram noi pozitive in legatura cu dezvoltarea acestei relatii.
- Nu sunt de acord ca romanii sa nu circule liber. Noi, cei iesiti din comunism, ne-am castigat forte greu dreptul la libera circulatie.

Cu cateva ore mai devreme, ministrul italian de externe ceruse "garantii" statului roman:

„Franta a expulzat doar in anul 2008 mai mult de 7.000 de cetateni romani, iar Italia a expulzat aproximativ 40. In acest context, autoritatile romane trebuie sa ofere garantii ca nu vor mai exista infractori romani pe strazile noastre“, a declarat Franco Frattini, inainte de inceperea dezbaterilor in Consiliul pentru Afaceri Generale si Afaceri Externe ce a avut loc luni la Bruxelles. „Vom continua sa primim romani care lucreaza respectand legea, dar in acelasi timp vom fi fermi cu cei care nu respecta legea“, a adaugat Frattini, potrivit agentiei italiene Adnkronos.

Ministrul roman de Externe, Cristian Diaconescu, a respins solicitarea omologului sau, argumentand ca romanii si italienii au drepturi egale si nu se poate vorbi de o vina anticipata.

Ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, a declarat luni ca „exista o problema de implementare a legii in statul italian“ si o problema de asigurare a linistii si ordinii publice in aceasta tara de catre autoritati. Predoiu a adaugat ca Ministerul Justitiei italian a solicitat in ultimii doi ani transferul in tara a doar 57 de detinuti romani din totalul de 953 de condamnati in Peninsula.

In 2007, instantele romanesti au emis 270 de mandate europene pentru urmariti care au ajuns in Italia, din care autoritatile italiene au executat 173. De multe ori instantele italiene refuza executarea mandatelor de arestare emise de cele romanesti.

Surse: HotNews.ro, Cotidianul

Articole legate de acelasi subiect
Portalul locurilor de munca in industria hoteliera in Europa | 23 Iunie 2014
Emigrantii romani si bulgari prefera tarile din sudul Europei - studiu | 5 Iunie 2014
Elvetia a anulat restrictiile pe piata muncii pentru 25 de state UE, mentine limitele pentru Romania | 1 Mai 2014
Cele mai citite articole
EurActor
Membrii EurActor
Parteneri de continut