Fonduri UE 2014-2020 - uelive.ro
Sectiuni principale
EurActiv Policy Briefings
Achizitii publice
Alegeri europarlamentare 2014
InfoSociety
Jobs
Guvernare europeana
Concurenta/Finantare UE
Sanatate
Cetatean UE
Romania in
Parlamentul European
Mediu & Energie
Uniunea Europeana
pe scurt
Politici regionale
Dezvoltare Durabila
Extindere UE
Educatie & Cariera
Turism, mobilitate
EurActiv.PR
EurTop
Info_Culture
euROpeanul
Mass-Media
ActivLeader
InterActiv
EurSondaj
Club Obelix - fun download
Continut
Analize
Dosare (LinksDossiers)
Interviuri
Stiri
Sumare
Comentarii
Utile
Arhiva
Ghid Actori Europeni
Agenda Evenimente
Disable Fly-out


RSS
RSS general
RSS EurActiv Policy Briefings
RSS Achizitii publice
RSS Alegeri europarlamentare 2014
RSS InfoSociety
RSS Jobs
RSS Guvernare europeana
RSS Concurenta/Finantare UE
RSS Sanatate
RSS Cetatean UE
RSS Romania in Parlamentul European
RSS Mediu & Energie
RSS Uniunea Europeana pe scurt
RSS Politici regionale
RSS Dezvoltare Durabila
RSS Extindere UE
RSS Educatie & Cariera
RSS Turism, mobilitate
RSS EurActiv.PR
RSS Info_Culture
RSS euROpeanul
RSS Mass-Media
RSS ActivLeader
RSS InterActiv
RSS EurSondaj
RSS Club Obelix - fun download
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Home > Cetatean UE > Migratie forta de munca > Referendum in Elvetia, pe tema romanilor si bulgarilor, cu consecinte uriase la nivelul UE

Referendum in Elvetia, pe tema romanilor si bulgarilor, cu consecinte uriase la nivelul UE

Publicat: 4 Februarie 2009 @ 13:58

Referendum in Elvetia, pe tema romanilor si bulgarilor, cu consecinte uriase la nivelul UE
Elvetia voteaza duminica, 8 februarie, pentru a decide daca permite romanilor si bulgarilor sa lucreze liber in tara cantoanelor si daca reinnoieste aceeasi permisiune pentru celelalte 25 de state UE. Dar referendumul ar putea avea consecinte mult mai mari decat acceptarea sau nu a cetatenilor din cele doua tari estice in Elvetia: acordurile comerciale dintre aceasta tara si UE sunt conditionate de un raspuns care sa nu incalce principiul non-discriminarii, promovat de UE.

Ambasadorul elvetian la UE, Jacques de Watteville, a declarat intr-un interviu acordat EurActiv ca, in cazul unui rezultat negativ, tara lui se va pune intr-o situatie dificila in relatie cu Uniunea Europeana.

Referendumul de duminica are ca subiect extinderea libertatii circulatiei in Elvetia si pentru Romania si Bulgaria, dupa ce, pana acum, celelalte 25 de state membre s-au bucurat de acest drept. Referendumul va decide insa asupra confirmarii libertatii de circulatie a tuturor cetatenilor UE. Intrebarea referendumului a fost formulata in asa fel incat elvetienii sa raspunda cu 'da' sau 'nu' daca doresc ca cetatenii tuturor celor 27 de state membre sa se bucure de dreptul de a munci si studia in Elvetia.

Iata textul intrebarii: "Acceptati decretul federal din 13 iunie 2008 in legatura cu aprobarea reinnoirii acordului dintre Elvetia si Comunitatea Europeana si statele membre ale acesteia, despre libertatea de circulatie a persoanelor si in legatura cu aprobarea si inceperea protocolului care extinde acordul libertatii de circulatie si la Bulgaria si Romania?" (cf. Cancelariei Federale)

Do you accept the federal decree of 13 June 2008 about the approbation of the agreement’s renewal between Switzerland and the European Community and its member States about the free movement of people as well the approbation and start up of the protocol that extends the agreement on free movement to Bulgaria and Romania?"

Dar dincolo de aceasta, miza este mult mai mare: intregul fundament legal al relatiilor dintre Berna si Bruxelles. Ca urmare a unei "clauze ghilotina", negociata de cele doua parti in 1999, principalele acorduri comerciale isi vor pierde valabilitatea ca urmare a incetarii acordului legat de libera circulatie. Iar acesta va deveni nul in cazul unui vot negativ pentru ca UE nu poate accepta discriminari intre cetatenii sai: 'UE este formata din 27 de state, nu din 25 plus 2', dupa cum a spus ambasadorul UE in Elvetia, Michael Reiterer.

Ambasadorul elvetian de Watteville a explicat pentru EurActiv ca "Prabusirea acordului liberei circulatii a persoanelor ar avea drept consecinta, sase luni mai tarziu, incetarea celorlalte sase acorduri."

Aceste acorduri privesc in special comertul si transportul (inclusiv trazitul prin Alpi) intre UE si Elvetia, incetarea lor aducand potentiale probleme atat pentru Elvetia cat si pentru UE. Si acordul Schengen, din care Elvetia face parte, ar putea fi pus in pericol.

In timp ce sondajele arata ca soarta referendumului este in balanta, ambasadorul elvetian a spus ca incepe sa ia in considerare serios optiunile pentru eventualitatea in care rezultatul ar fi "Nu".

"Sa spunem ca, in cazul unui vot negativ, Elvetia s-ar pune intr-o situatie dificila. Si nu ar fi o situatie usoara nici pentru Uniune, pentru ca avem legaturi atat de stranse, fiind al doilea partener economic al UE dupa SUA. In fiecare zi sunt tranzactionate bunuri in valoare de un miliard de franci elvetieni intre Elvesia si UE," a spus de Watteville.

El arata ca toate partidele politice majore din tara sa au fost de acord cu extinderea drepturilor pentru Romania si Bulgaria, cu exceptia unei treimi din partidul UDC, al lui Christoph Blocher, om de afaceri si politician populist. Nefiind ales in guvern, Blocher insusi a decis sa sustina campania pentru "Nu".

UDC este partidul responsabil pentru afisele xenofobe cu oi albe (elvetienii) si oi negre (strainii), ca si pentru cele cu corbii (strainii) care ataca Elvetia.

Diplomatul elvetian mai spune, in interviul acordat EurActiv, ca actuala criza economica a facut situatia si mai dificila, referendumul avand sanse mai bune in urma cu jumatate de an, cand perspectiva somajului nu era atat de prezenta. El a insistat ca guvernul sau a facut eforturi semnificative pentru a comunica electoratului implicatiile votului.

Linkuri:

- Acest articol in engleza
- Interviul integral, in franceza

EurActiv.ro:
- Elvetia risca suspendarea din Schengen daca restrictioneaza circulatia romanilor
- Campanie impotriva romanilor in Elvetia: NU liberei circulatii a tiganilor romani criminali
- Dreapta populista din Elvetia cere electoratului sa alunge "corbii" romani si bulgari
- Elvetia amana alocarea de fonduri pentru Bulgaria si Romania

- Chancellerie fédérale: Votation populaire du 8 février 2009

- Le Temps, Switzerland: Les péripéties d'un accord
- Site-ul UDC dedicat campaniei "NU"
- Ambasadorul UE in Elvetia: Nu se poate ca toti romanii sa fie prezentati drept criminali

Afisul impotriva romanilor si a bulgarilor | foto: udc.ch

 

Articole legate de acelasi subiect
Portalul locurilor de munca in industria hoteliera in Europa | 23 Iunie 2014
Emigrantii romani si bulgari prefera tarile din sudul Europei - studiu | 5 Iunie 2014
Elvetia a anulat restrictiile pe piata muncii pentru 25 de state UE, mentine limitele pentru Romania | 1 Mai 2014


COMENTARII


1. Elvetia ne discrimineaza
Tudor (07 Februarie 2009 23:00)

1. Nu poti face o caricatura in care romanii si bulgarii sa fie prezentati drept ciori. Mai ales ca romansch sunt o populatie locala si nationala in Elvetia. Romansch au mai multe in comun cu limba romana decat oricare alta limba din lume! (e.g. Buna ziua!)
2. Suntem satui de discriminari. Nimeni nu ii discrimineaza pe nemti si francezi care starnit niste razboaie mondiale cu zeci de milioane de victime insa noi suntem necivilizati.
3. Daca tot nu le place de noi sa spuna si plecam din Uniune. Nu ne dorim asa mult sa stam in aceasta Uniune. Exista alternative mai bune.
Raspunde
Cele mai citite articole
EurActor
Membrii EurActor
Parteneri de continut