Fonduri UE 2014-2020 - uelive.ro
Sectiuni principale
EurActiv Policy Briefings
Achizitii publice
Alegeri europarlamentare 2014
InfoSociety
Jobs
Guvernare europeana
Concurenta/Finantare UE
Sanatate
Cetatean UE
Romania in
Parlamentul European
Mediu & Energie
Uniunea Europeana
pe scurt
Politici regionale
Dezvoltare Durabila
Extindere UE
Educatie & Cariera
Turism, mobilitate
EurActiv.PR
EurTop
Info_Culture
euROpeanul
Mass-Media
ActivLeader
InterActiv
EurSondaj
Club Obelix - fun download
Continut
Analize
Dosare (LinksDossiers)
Interviuri
Stiri
Sumare
Comentarii
Utile
Arhiva
Ghid Actori Europeni
Agenda Evenimente
Disable Fly-outRSS
RSS general
RSS EurActiv Policy Briefings
RSS Achizitii publice
RSS Alegeri europarlamentare 2014
RSS InfoSociety
RSS Jobs
RSS Guvernare europeana
RSS Concurenta/Finantare UE
RSS Sanatate
RSS Cetatean UE
RSS Romania in Parlamentul European
RSS Mediu & Energie
RSS Uniunea Europeana pe scurt
RSS Politici regionale
RSS Dezvoltare Durabila
RSS Extindere UE
RSS Educatie & Cariera
RSS Turism, mobilitate
RSS EurActiv.PR
RSS Info_Culture
RSS euROpeanul
RSS Mass-Media
RSS ActivLeader
RSS InterActiv
RSS EurSondaj
RSS Club Obelix - fun download
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Home > Guvernare europeana > Transparenta > Emil Boc: Guvernul trecut a accesat fonduri europene de doar 0,764 miliarde de euro

Emil Boc: Guvernul trecut a accesat fonduri europene de doar 0,764 miliarde de euro

Publicat: 19 Ianuarie 2009 @ 02:12

Emil Boc: Guvernul trecut a accesat fonduri europene de doar 0,764 miliarde de euro
Membrii Guvernului au analizat in ulrima sedinta rezultatele economice ale anului 2008 si proiectia bugetara pe acest an, a anuntat primul-ministru Emil Boc, la finalul sedintei de Guvern. In ceea ce priveste rezultatele economice ale anului 2008, seful Executivului a precizat ca in conditiile unei cresteri economice de 7,8%, se inregistreaza un deficit bugetar de 5,2%, ceea ce inseamna ca Executivul a cheltuit anul trecut cu 6,7 miliarde euro mai mult decat a incasat.

“Acele 6,7 miliarde de euro cheltuite mai mult decat ceea ce a incasat nu s-au dus in sectoarele direct eficiente, productive, care sa lase in urma autostrazi, centuri ocolitoare sau alte investitii publice, ci s-au dus, cu preponderenta,  spre  cheltuieli de personal si de bunuri si servicii”, a aratat primul-ministru.

Premierul a precizat, de asemenea, ca sunt restante majore la facturi neincasate, numai la nivel guvernamental, fara bugetele locale, facturile neachitate fiind in valoare de 1,1 miliarde de euro. Ministrul Finantelor, Gheorghe Pogea, a anuntat ca incepand cu aceasta luna vor fi platite, esalonat, toate facturile restante din 2008 ale ordonatorilor principali de credite din sistemul de stat, catre agentii economici, pe baza unei programari financiare. „Intentionez sa platesc circa 600 de milioane dupa data de 25 a acestei luni, cand sunt incasari mari de la buget, circa 1,5 miliarde de lei in luna februarie si diferenta - de aproape 900 de milioane - pentru facturile emise, in martie”, a precizat ministrul Finantelor. De asemenea, ministrul Finantelor a adaugat ca singurele plati care se vor efectua pana la aprobarea bugetului de stat vor fi cele destinate platii salariilor, pensiilor, alocatiilor si subventiile pentru incalzire.

Atragerea de fonduri europene este o alta componenta a analizei facuta de  membrii Cabinetului. „Guvernul trecut si-a propus sa atraga fonduri europene in valoare de 2,87 de miliarde de euro, dar a reusit sa acceseze doar in valoare de 0,764 miliarde de euro”, a precizat primul-ministru.

Seful Executivului a subliniat ca obiectivul principal al Guvernului este asigurarea stabilitatii tarii in perioada de criza si, din acest punct de vedere, va avea in atentie urmatoarele elemente:

        Mentinerea si crearea de noi locuri de munca si de sprijinire a mediului de afaceri si a IMM-urilor, pentru a putea asigura functionarea economiei. „Din acest motiv am luat decizia de a sprijini IMM-urile si pe toti cei care sunt implicati in activitati productive prin plata facturilor restante, chiar daca ele sunt de la guvernul anterior, pentru a nu crea blocaje in economie”, a precizat primul-ministru.

        Investitia publica majora in infrastructura. „Fie ca vorbim de investitia in infrastructura de transport, in cea din agricultura, in cea de mediu, in cea din sanatate, educatie sau vorbim de programul de reabilitare termica a blocurilor de locuit, vorbim de o investitie ca o sursa alternativa de creare de locuri de munca”, a aratat premierul Emil Boc.

        Atragerea de fonduri europene. „Guvernul nostru are o prioritate majora din atragerea fondurilor europene. De aceea am si infiintat comitetul interministerial sub coordonarea directa a premierului si a vice-premierului, pentru monitorizarea saptamanala a modului in care sunt atrase resursele financiare europene”, a subliniat seful Executivului.

        Protejarea categoriilor de populatie care sunt cele mai afectate de criza economica. „Ne referim la protejarea celor cu salarii mici, la protejarea celor cu pensii mici, astfel incat sa nu fie vulnerabili in aceasta perioada de criza”, a precizat primul-ministru.

In ceea ce priveste proiectia bugetara pe anul 2009, ministrul Finantelor, Gheorghe Pogea, a afirmat ca aceasta se axeaza pe o rata a cresterii economice de 2,5%, un Produs Intern Brut estimat la 579 de miliarde de lei si un curs mediu de schimb de 4 lei/euro, iar deficitul bugetar estimat se situeaza la aproximativ 2% din PIB. “In opinia mea, cel mai important lucru in proiectia unui buget este o estimare realista a veniturilor publice. Din acest punct de vedere, in ultimele saptamani, din proiectia noastra rezulta ca aceste venituri publice la actuala structura a economiei, chiar daca ea are un potential mare, nu vor depasi 32,1% din PIB”, a mentionat ministrul Finantelor.

Sursa: Guvernul Romaniei
Articole legate de acelasi subiect
Klaus Iohannis: Domnul Juncker m-a asigurat de tot sprijinul pentru intrarea in spatiul Schengen | 15 Ianuarie 2015
Anul 2014 la Casa Alba, suprins in fotografii | 4 Ianuarie 2015
VIDEO&TEXT Juncker: 23 de noi initiative legislative in 2015/ Vicepresedintele CE, Frans Timmermans: Multe initiative - modificate sau retrase dupa consultarea Parlamentului | 16 Decembrie 2014
Cele mai citite articole
EurActor
Membrii EurActor
Parteneri de continut