Fonduri UE 2014-2020 - uelive.ro
Sectiuni principale
EurActiv Policy Briefings
Achizitii publice
Alegeri europarlamentare 2014
InfoSociety
Jobs
Guvernare europeana
Concurenta/Finantare UE
Sanatate
Cetatean UE
Romania in
Parlamentul European
Mediu & Energie
Uniunea Europeana
pe scurt
Politici regionale
Dezvoltare Durabila
Extindere UE
Educatie & Cariera
Turism, mobilitate
EurActiv.PR
EurTop
Info_Culture
euROpeanul
Mass-Media
ActivLeader
InterActiv
EurSondaj
Club Obelix - fun download
Continut
Analize
Dosare (LinksDossiers)
Interviuri
Stiri
Sumare
Comentarii
Utile
Arhiva
Ghid Actori Europeni
Agenda Evenimente
Disable Fly-out


RSS
RSS general
RSS EurActiv Policy Briefings
RSS Achizitii publice
RSS Alegeri europarlamentare 2014
RSS InfoSociety
RSS Jobs
RSS Guvernare europeana
RSS Concurenta/Finantare UE
RSS Sanatate
RSS Cetatean UE
RSS Romania in Parlamentul European
RSS Mediu & Energie
RSS Uniunea Europeana pe scurt
RSS Politici regionale
RSS Dezvoltare Durabila
RSS Extindere UE
RSS Educatie & Cariera
RSS Turism, mobilitate
RSS EurActiv.PR
RSS Info_Culture
RSS euROpeanul
RSS Mass-Media
RSS ActivLeader
RSS InterActiv
RSS EurSondaj
RSS Club Obelix - fun download
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Home > Cetatean UE > Sondaje > Perceptia romanilor despre strainii din Romania: Ne iau locul de munca

Perceptia romanilor despre strainii din Romania: Ne iau locul de munca

Publicat: 10 Decembrie 2008 @ 02:44

Conform unui studiu al Oficiului Roman pentru Imigrari (ORI), marea parte a romanilor au o pozitie neutra fata de strainii si refugiatii din tara noastra, iar in proportii mai reduse, romanii cred ca cei care imigreaza pe teritoriul Romaniei sunt violenti, agresivi sau ca ar fura locul de munca al unui roman.

"Perceptia populatiei cu privire la refugiatii din Romania", prima cercetare de acest gen din tara noastra, realizata pe un esantion de peste 1000 de persoane, arata ca opinia romanilor despre strainii si refugiatii care locuiesc in Romania este in general neutra, dar si favorabila. Aproape jumatate dintre respondenti au declarat ca nu au o parere nici buna, nici proasta despre straini, iar numarul celor care ii privesc bine pe straini ajunge la 33,3%. O parere proasta despre acestia au 9,9% dintre cei care au raspuns chestionarului pe baza caruia a fost realizat studiul.

"Impovareaza statul" si "ne iau locul de munca"

In ceea ce priveste influenta strainilor asupra dezvoltarii tarii 49% dintre respondenti considera ca prezenta strainilor in Romania nu are nici un efect bun, dar nici unul rau asupra dezvoltarii tarii noastre, iar peste un sfert dintre acestia, adica 28,4%, declara ca aceasta influenta este benefica.

Romanii spun ca primele cuvinte care le vin in minte atunci cand se gandesc la straini sunt "vin/vor sa munceasca", 13,3%) si "vor o viata mai buna", 12,7%. Doar 1% au dat raspunsuri de tipul "ne iau locul de munca", iar 0,9% cred ca strainii "impovareaza statul".

Sud-americanii si asiaticii, bine priviti in Romania, dar si vazuti ca violenti

53,4% dintre romani declara ca au o parere buna despre sud-americani. Despre asiatici, au o parere buna 51,4% dintre romani. Urmeaza africanii, cu un procent de 49,4%, cei din statele ex-sovietice, 48% si arabii, despre care 46,4% dintre romani spun ca au o parere buna.

Cu privire la refugiati, romanii cred ca acestia sunt persoane harnice, muncitoare, religioase, la locul lor, responsabile, provenind din tari asiatice sau arabe. In masura mai mica, acestia sunt asociati cu atribute precum "violenti", "agresivi", "lenesi", "indisciplinati".

Cati straini adaposteste Romania?

Potrivit raportului anual al Oficiului Roman pentru Imigrari (ORI), privind situatia strainilor care au obtinut o forma de protectie in Romania si care se incadreaza in perioada august 2007-august 2008, in august anul acesta, erau inregistrati cu sedere legala 53.164 de straini. La ora actuala, in Romania traiesc 1050 de straini care beneficiaza de o forma de protectie.

Tot dupa datele din raportul anual ORI, din 1991 si pana in august 2008, pe teritoriul tarii noastre au solicitat azil aproape 17.000 de straini, dintre care doar aproape 3000 au primit o forma de protectie.

Din unghiul tarii de provenienta, cei mai multi imigreaza catre Romania din Irak, 52,33%, iar peste trei sferturi dintre ei sunt barbati.

Sursa: Antena3.ro
Articole legate de acelasi subiect
Eurobarometru: Romanii, printre europenii care merg zilnic cel mai putin cu autoturismul | 6 Ianuarie 2015
Romanii, cei mai expusi din UE sa-si piarda locurile de munca din cauza automatizarii activitatilor | 23 Iulie 2014
Aproape 60% dintre europeni nu mai au incredere in UE. Romania si Estonia, pe primele locuri in topul increderii | 13 Mai 2014


COMENTARII


1. imigranti
toto (09 Iunie 2013 21:33)

de exem strainii din Africa pentru ce vin in Europa si peste tot pentru a profita de ajutor social,pentru a lucra cu bani putini si etc iar apoi cand au luat nationalitatea tarii respective incepe circul cu ei vor din ce in ce mai multe ,dar nu cred ca guvernul romaniei va accepta sa vina la noi Africanii pentruca se vede ce fac in tarile celelalte ,exem Franta, etc numai ai loc de ei si odata ce sau aciuit bine numai vor sa munceasca si vor numai ajutoare ,fac copii cu gramada si traiesc din alocatiile lor si ajutoarele sociale ,nu platesc chirie le plateste primaria si etc , de asta Franta numai dovedeste cu datoriile lor sociale,noua nu ne trebuie africani ci straini cu bani care investesc la noi si care ajuta statul romanesc.
Raspunde
Cele mai citite articole
EurActor
Membrii EurActor
Parteneri de continut