Fonduri UE 2014-2020 - uelive.ro
Sectiuni principale
EurActiv Policy Briefings
Achizitii publice
Alegeri europarlamentare 2014
InfoSociety
Jobs
Guvernare europeana
Concurenta/Finantare UE
Sanatate
Cetatean UE
Romania in
Parlamentul European
Mediu & Energie
Uniunea Europeana
pe scurt
Politici regionale
Dezvoltare Durabila
Extindere UE
Educatie & Cariera
Turism, mobilitate
EurActiv.PR
EurTop
Info_Culture
euROpeanul
Mass-Media
ActivLeader
InterActiv
EurSondaj
Club Obelix - fun download
Continut
Analize
Dosare (LinksDossiers)
Interviuri
Stiri
Sumare
Comentarii
Utile
Arhiva
Ghid Actori Europeni
Agenda Evenimente
Disable Fly-out


RSS
RSS general
RSS EurActiv Policy Briefings
RSS Achizitii publice
RSS Alegeri europarlamentare 2014
RSS InfoSociety
RSS Jobs
RSS Guvernare europeana
RSS Concurenta/Finantare UE
RSS Sanatate
RSS Cetatean UE
RSS Romania in Parlamentul European
RSS Mediu & Energie
RSS Uniunea Europeana pe scurt
RSS Politici regionale
RSS Dezvoltare Durabila
RSS Extindere UE
RSS Educatie & Cariera
RSS Turism, mobilitate
RSS EurActiv.PR
RSS Info_Culture
RSS euROpeanul
RSS Mass-Media
RSS ActivLeader
RSS InterActiv
RSS EurSondaj
RSS Club Obelix - fun download
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Home > Concurenta/Finantare UE > Programe > Ritmul de absorbtie a fondurilor ISPA trebuie accelerat

Ritmul de absorbtie a fondurilor ISPA trebuie accelerat

Publicat: 18 Septembrie 2008 @ 23:54

Romania trebuie sa accelereze procesul de finalizare, pana in 2010, a proiectelor derulate prin programul de preaderare ISPA, deoarece altfel risca sa piarda o buna parte din cele 1,1 miliarde euro inca disponibile prin acest program, a avertizat comisarul european pentru politica regionala, Danuta Hübner, intr-o intalnire cu presa romana de la Bruxelles, consemneaza corespondentul Agerpres.

„ISPA trebuie sa fie incheiat pana la sfarsitul lui 2010 si inca mai trebuie absorbite circa 58% din fondurile disponibile, adica 1,1 miliarde euro. Am platit deja Romaniei aproape 900 milioane, dar este nevoie de o accelerare. Am observat anul trecut progrese in implementarea proiectelor ISPA, insa trebuie facut si de acum inainte totul pentru a se evita pierderea de fonduri ISPA“, a spus comisarul Hübner, subliniind ca acesta va fi si mesajul principal pe care il va transmite in cursul vizitei pe care o va efectua saptamana aceasta in Romania.
Referindu-se la instrumentele financiare postaderare, comisarul a reamintit Romaniei ca trebuie sa trimita Comisiei Europene pana la sfarsitul acestei luni asa-numitele evaluari de conformitate, adica descrierea sistemelor de gestionare a fondurilor europene, avizate de autoritatea nationala in domeniul auditului.
„Speram sa primim aceste descrieri pana la sfarsitul lui septembrie, pentru ca pana la sfarsitul lunii octombrie sa le adoptam si sa putem face noi plati“, a spus Hübner. Ea a mai mentionat ca CE a platit pana acum Romaniei 1,60 miliarde euro in avans, pana la adoptarea sistemelor de gestiune a fondurilor, dar ca, de acum inainte, pentru a se putea efectua in continuare plati este nevoie de adoptarea acestor sisteme.
De asemenea, oficialul comunitar a mai precizat ca Romania nu a trimis deocamdata Comisiei niciun proiect pe transport si a incurajat-o sa faca acest lucru, mai ales avand in vedere faptul „este nevoie de mult timp pentru a implementa proiectele mari de transport“.
Cea mai mare parte – 80% – din proiectele de transport platite din fonduri structurale fac parte din retele transeuropene. In cazul Romaniei, este vorba de autostrada si linia ferata de mare viteza Budapesta-Constanta si de navigatia pe Dunare.
Comisarul Hübner s-a aratat multumita in schimb de proiectele pe mediu. Pana in prezent au fost adoptate sapte proiecte majore pe mediu, iar pana la sfarsitul anului ar mai putea fi adoptate alte opt proiecte. „Ca si multe alte state membre, si Romania se confrunta cu provocari precum tratarea deseurilor, epurarea apelor reziduale si multe altele din domeniul infrastructurii de mediu. Romania beneficiaza de unele perioade de tranzitie, insa tot trebuie sa indeplineasca toate cerintele din acquis-ul comunitar pe mediu, deci mediul este un sector foarte importat“, a mai subliniat Danuta Hübner.
Comisarul pentru politica regionala a mai aratat ca intreaga problema a fondurilor comunitare nu poate fi privita in afara contextului mai amplu din Romania, ea referindu-se in special la situatia din justitie. „Recentul raport privind Mecanismul de cooperare si verificare recunostea unele progrese in consolidarea statului de drept si in eliminarea coruptiei din sectorul public, insa mai sunt inca multe de facut. Coruptia nu dauneaza doar Romaniei ca membra a Uniunii, ci afecteaza si cresterea economica, deoarece banii nu ajung acolo unde ar trebui sa ajunga“, a subliniat Hübner.
Totodata, ea a amintit si de faptul ca Romania va avea, in urmatorul an, mai multe runde de alegeri (parlamentare, in toamna acestui an, apoi europarlamentare si prezidentiale, la anul) si a insistat ca „este foarte important sa se mentina ritmul accelerat al progreselor si sa existe continuitate a eforturilor pe care Romania le-a facut pana in prezent in indeplinirea angajamentelor sale de stat membru al UE“.

Sursa: Afacerea

Articole legate de acelasi subiect
Nou mecanism de selectie a proiectelor pentru dezvoltare rurala cu fonduri UE, din 2015 | 19 Ianuarie 2015
Prioritatile pentru Romania in reteaua TEN-T: infrastructurile feroviara si fluviala, principali beneficiari al investitiilor | 19 Ianuarie 2015
90 milioane lei, finantari pentru IMM din bugetul de stat, nu mai devreme de luna martie/ UPDATE Ajutorul "de minimis", in impas; 600 de firme afectate | 19 Ianuarie 2015
Cele mai citite articole
EurActor
Membrii EurActor
Parteneri de continut