Fonduri UE 2014-2020 - uelive.ro
Sectiuni principale
EurActiv Policy Briefings
Achizitii publice
Alegeri europarlamentare 2014
InfoSociety
Jobs
Guvernare europeana
Concurenta/Finantare UE
Sanatate
Cetatean UE
Romania in
Parlamentul European
Mediu & Energie
Uniunea Europeana
pe scurt
Politici regionale
Dezvoltare Durabila
Extindere UE
Educatie & Cariera
Turism, mobilitate
EurActiv.PR
EurTop
Info_Culture
euROpeanul
Mass-Media
ActivLeader
InterActiv
EurSondaj
Club Obelix - fun download
Continut
Analize
Dosare (LinksDossiers)
Interviuri
Stiri
Sumare
Comentarii
Utile
Arhiva
Ghid Actori Europeni
Agenda Evenimente
Disable Fly-outRSS
RSS general
RSS EurActiv Policy Briefings
RSS Achizitii publice
RSS Alegeri europarlamentare 2014
RSS InfoSociety
RSS Jobs
RSS Guvernare europeana
RSS Concurenta/Finantare UE
RSS Sanatate
RSS Cetatean UE
RSS Romania in Parlamentul European
RSS Mediu & Energie
RSS Uniunea Europeana pe scurt
RSS Politici regionale
RSS Dezvoltare Durabila
RSS Extindere UE
RSS Educatie & Cariera
RSS Turism, mobilitate
RSS EurActiv.PR
RSS Info_Culture
RSS euROpeanul
RSS Mass-Media
RSS ActivLeader
RSS InterActiv
RSS EurSondaj
RSS Club Obelix - fun download
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Home > Jobs > Granturi / Oportunitati > Grant de 5 milioane de euro pentru ONG-uri, din iulie 2008

Grant de 5 milioane de euro pentru ONG-uri, din iulie 2008

Publicat: 1 Iulie 2008 @ 01:58

ONG-urile vor putea solicita, incepand cu a doua jumatate a lunii iulie, finantari intre 5000 si 75.000 de euro din Fondul ONG pentru Romania, alocat in cadrul Mecanismului Financiar Spatiul Economic European (SEE). Valoarea totala a grantului este de 5 milioane de euro si vor primi bani proiecte in domenii precum: protectia mediului, incluziune sociala, protejarea drepturilor omului si conservarea patrimoniului cultural. Potrivit administratorilor de grant, organizatiile din zonele rurale si orasele mici vor avea prioritate.

Fondul ONG a fost lansat, ieri, de Ambasada Norvegiei la Bucuresti si Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile (FDSC) cu scopul de a intari societatea civila din Romania.

Fondul SEE pentru ONG-uri va fi administrat de catre FDSC in parteneriat cu fondul de Dezvoltare al Euroregiunii Carpatice (FDEC) si Fundatia pentru Parteneriat.

Proiectele vor fi finantate in proportie de 90% din aceste fonduri, urmand ca 10% sa fie contributiile cu bani sau in natura ale ONG-urilor.

Potrivit lui Ionut Sibian, directorul FDSC, cele 5 milioane de euro vor fi impartite in doua sesiuni de cereri de proiecte. Astfel, primul apel pentru depuneri de proiecte va fi lansat incepand cu a doua jumatate a lunii iulie 2008, cu deadline in prima saptamana a lunii octombrie, urmand ca anul viitor sa fie lansata o a doua sesiune.

Aplicantii vor putea primi sume cuprinse intre 5000 si 75.000 de euro, in situatii exceptionale proiectele putand ajunge pana la 125.000 de euro, cand se vor acoperi mai multe judete sau regiuni.  Mai multe informatii despre Fondul ONG gasiti aici.

"Acesti bani sunt foarte putini comparativ cu necesitatile actuale ale ONG-urilor si va fi o concurenta foarte mare", a precizat directorul FDSC pentru EurActiv.ro. Conform acestuia, ONG-urile din mediul rural cu mai putina experienta in accesarea de graturi vor avea prioritate: "Incercam sa dam punctaj in plus organizatiilor din mediul rural, mai ales in cazul proiectelor pentru copii si tineri, pentru ca acolo avem o deficienta - educatia la tara. Le vom da din oficiu 5-10 puncte din 100, doar pentru ca actioneaza in mediul rural", a detaliat Sibian.

Conditii de eligibilitate:
- proiectul trebuie sa se incadreze in sursele de finantare;
- organizatia sa fie inregistrata legal si sa aiba toata actele in ordine;
- sa dispuna de persoane capabile sa implementeze programul;
- sa demonstreze incredere prin proiectul propus (ca e fezabil).

Programul incurajeaza schimbul de experienta

Solicitantul trebuie sa fie roman, dar poate sa aiba ca partener o organizatie neguvernamentala din Norvegia sau alta tara din UE, potrivit directorului FDSC. De exemplu, daca un ONG din Romania nu stie sa faca reabilitarea unei cladiri istorice, atunci poate solicita finantare in parteneriat cu ONG-uri care le pot transfera know-how-ul. Intr-un astfel de caz, norvegienii ar putea veni cu contributia de 10% sau cele doua organizatii partenere pot sa imparta banii.

Exemple de proiecte:

Pentru domeniul drepturile omului / democratie vor putea fi depuse spre finantare proiecte care vizeaza campanii, schimbari de legislatii, monitorizari de alegeri, etc.

Pe partea de incluziune sociala / copii si tineri  pot fi abordate proiecte de incluziune a persoanelor aflate in situatii cu grad mare de risc. "Aceasta incluziune in societate trebuie sa fie dublata de actiuni la nivel legilativ sau la nivelul normelor locale, ca beneficiarii sa nu se mai confrunte cu situatii de risc dupa incheierea proiectului", a spus Ionut Sibian, fiind convins ca astfel s-ar putea crea un mecanism care sa functioneze pe viitor si care va putea fi finantat din surse locale. "Pentru ca aici vrem sa ajungem",  a mai precizat el, astfel incat autoritatile locale sa isi asume responsabilitatea in finantarea unor astfel de servicii sociale.

"Pana la urma, fiecare dintre noi platim taxe si avem dreptul ca copilul nostru care se afla intr-o situatie de risc sa primeasca asistenta, acces la educatie sau la servicii, lucruri care in lumea civilizata se intampla si trebuie sa se intample si in Romania", a conchis Sibian.

In ce priveste protectia mediului, sunt vizate actiuni de advocacy ale ONG-urilor, campanii si actiuni de ecologizare privind calitatea apei in Delta Dunarii sau defrisarile in parcurile protejate, de exemplu, etc.

Pozitii:

"Sper ca acest Fond ONG in valoare de 5 milioane de euro va facilita cooperarea mai stransa intre ONG-urile norvegiene si cele romanesti. Norvegia are o traditie indelungata in sustinerea dezvoltarii de organizatii neguvernamentale capabile si puternice", a declarat Oystein Hovdkinn, Ambasadorul Norvegiei in Romania.

"Aderarea Romaniei la UE a generat noi nevoi si constrangeri pentru sectorul ONG, odata cu retragerea donatorilor traditionali si cresterea competitiei pentru atargerea de fonduri", a aratat Ionut Sibian, directorul FDSC. De aceea, "fondul ONG vine intr-un moment cheie pentru sectorul neguvernamental, in care se schimba perspectiva de dezvoltare a acestuia", a adaugat el.

Context:

Acordul de includere a Romaniei in Spatiul Economic European (SEE) a fost semnat in luna iulie 2007. Prin acordul SEE, trei tari care nu sunt membre ale UE, Norvegia, Islanda si Liechtenstein, participa la Piata Interna comuna. De asemenea, prin acest Acord, cele trei tari ofera Romaniei suma de 100 de milioane de euro pentru dezvoltarea de proiecte, prin doua mecanisme finanaciare: Mecanismul Finaciar SEE si Programul Norvegian de Cooperare. Informatii detaliate despre cele doua mecanisme financiare sunt disponibile la: www.norwaygrants.org, www.eeagrants.org,  www.norvegia.ro si www.fonduri-ue.ro/eeagrants.

Camelia Moga

[EurActiv.ro]

Articole legate de acelasi subiect
"Antreprenorul lunii"/ Ambasada SUA promoveaza intreprinzatorii romani | 12 Decembrie 2014
14 programe pentru finantarea IMM in anul 2015, cu fonduri de la bugetul de stat | 21 Noiembrie 2014
De ce nu mai luam bani in POSDRU? CE: Romania s-a abtinut sa ne mai ceara fonduri europene, pana la rezolvarea unei probleme | 22 Septembrie 2014


COMENTARII


1. Aiureala administrativa
corsar99 (04 Iulie 2008 15:55)

Credeti voi ca acesti bani pot fi investiti cu folos?Poate de acele organizatii crampon care le vor deturna pentru interesele proprii.
Dupa parerea mea bani aruncati. Probabile ca norvegienii sunt extraterestrii...
Raspunde
Cele mai citite articole
EurActor
Membrii EurActor
Parteneri de continut