Fonduri UE 2014-2020 - uelive.ro
Sectiuni principale
EurActiv Policy Briefings
Achizitii publice
Alegeri europarlamentare 2014
InfoSociety
Jobs
Guvernare europeana
Concurenta/Finantare UE
Sanatate
Cetatean UE
Romania in
Parlamentul European
Mediu & Energie
Uniunea Europeana
pe scurt
Politici regionale
Dezvoltare Durabila
Extindere UE
Educatie & Cariera
Turism, mobilitate
EurActiv.PR
EurTop
Info_Culture
euROpeanul
Mass-Media
ActivLeader
InterActiv
EurSondaj
Club Obelix - fun download
Continut
Analize
Dosare (LinksDossiers)
Interviuri
Stiri
Sumare
Comentarii
Utile
Arhiva
Ghid Actori Europeni
Agenda Evenimente
Disable Fly-outRSS
RSS general
RSS EurActiv Policy Briefings
RSS Achizitii publice
RSS Alegeri europarlamentare 2014
RSS InfoSociety
RSS Jobs
RSS Guvernare europeana
RSS Concurenta/Finantare UE
RSS Sanatate
RSS Cetatean UE
RSS Romania in Parlamentul European
RSS Mediu & Energie
RSS Uniunea Europeana pe scurt
RSS Politici regionale
RSS Dezvoltare Durabila
RSS Extindere UE
RSS Educatie & Cariera
RSS Turism, mobilitate
RSS EurActiv.PR
RSS Info_Culture
RSS euROpeanul
RSS Mass-Media
RSS ActivLeader
RSS InterActiv
RSS EurSondaj
RSS Club Obelix - fun download
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Home > Mediu & Energie > Inovatii, oportunitati financiare > Dezvoltatorii imobiliari vor cladiri "verzi" si in Romania

Dezvoltatorii imobiliari vor cladiri "verzi" si in Romania

Publicat: 24 Aprilie 2008 @ 19:20

Dezvoltatorii imobiliari vor cladiri "verzi" si in Romania
Actorii importanti de pe piata constructiilor din Romania sunt invitati sa infiinteze un Consiliu al cladirilor verzi, a spus Steven Borncamp, lider si fondator al companiilor de consultanta SOPOLEC si EcoNavitas, care sa orienteze piata romaneasca spre cladirile ecologice. Cresterea preturilor la energie, numeroasele tehnologii si materiale ecologice existente, precum si obligativitatea evaluarii cladirilor privind eficienta energetica, reprezinta un bun argument pentru dezoltarea pietei cladirilor verzi, a aratat el.

Foto: Steven Borncamp, la conferinta "Build Green CEE"

"Invitam companiile private, organizatiile non-guvernamentale si agentiile de stat sa se organizeze intr-o asociatie nationala care sa orienteze piata romaneasca spre o transformare a sectorului constructiilor cu cladiri de inalta performanta energetica", a spus Steven Borncamp, la conferinta "Build Green CEE - Energy Efficient and Ecological Design for the Region", organizata la Bucuresti, intre 23 si 24 aprilie.

Astfel de consilii ale cladirilor verzi exista, ca modele de bune practici, si in Marea Britanie, Germania, Emiratele Arabe Unite, Japonia si Statele Unite.

In ce priveste Europa de Est, interesul pentru cladirile verzi creste vizibil in toate ramurile industriei constructiilor: rezidentiale, de birouri si de retail, a adaugat Borncamp. "Avem de-a face cu o piata regionala din ce in ce mai eficienta care se manifesta prin raporturi comerciale la nivelul intregii zone central si est-europene", a adaugat el.

Care sunt avantajele cladirilor verzi? Eficienta energetica, folosirea resurselor regenerabile, construirea cu materiale sustenabile si accesul la transportul in comun, sunt doar o parte dintre ele, sustine Borncamp.

Mai mult, creditele ipotecare ori alte tipuri de finantare in domeniul imobiliar existente pe piata, inclusiv pentru sustinerea proiectelor imobilare "verzi", tehnologiile regenerabile tot mai numeroase, schimburile de cunostinte la nivel international, la care se adauga vointa politica exprimata la nivel global in sensul cladirilor ecologice, sunt suficiente semnale pentru dezvoltarea pietei cladirilor verzi in Europa de Est si in Romania, a conchis Borncamp.

Argumente in acest sens a adus si David Lawrence, director regional al AIG/Lincoln si coordonator al proiectelor imobilare ale companiei in Europa, care a declarat pentru EurActiv.ro: "Potentialul Romaniei pentru cladiri 'verzi'este urias. Daca privim si catre celelalte piete, cred ca tarile nou intrate in UE au preluat mai repede noile criterii pan-europene dezvoltate in sectorul constructiilor, decat tarile din Europa Occidentala".

Pentru un bun start pe piata cladirilor ecologice, "dezvoltatorii romani au nevoie sa inteleaga cum sa masoare performanta cladirilor", a precizat Lawrence, "si, pornind de aici, se poate vorbi de imbunatatirile de design ce pot fi facute. Iar cel mai important este sa actioneze cat mai repede", a aratat el.

Conferinta "Build Green CEE" a reunit investitori, dezvoltatori imobiliari, companii de constructii, arhitecti si ingineri, furnizori de servicii, tehnologii noi si sisteme de management pentru cladiri, consultanti imobiliari, studenti si profesori, ONG-uri si autoritati publice - interesati de oportunitatile pe care le ofera piata constructiilor verzi si cum ar putea sustine financiar astfel de proiecte.

Companiile sau organizatiile interesate sa afle mai multe informatii despre infiintarea "Romanian Green Building Council" sau care doresc sa urmareasca prezentarile video ale conferintei pot vizita website-ul evenimentului – www.BuildGreenCEE.com.

[EurActiv.ro]

Articole legate de acelasi subiect
Basescu: Romania va putea deveni independenta din punct de vedere energetic. Tara noastra poate fi o sursa de gaze si pentru alte tari din Europa | 5 Martie 2012
Supersonicul romanesc a primit numele I.A.R.-111 | 14 Martie 2011
Noi metode de climatizare auto ar reduce cu 40% consumul de carburant | 9 Noiembrie 2010
Cele mai citite articole
EurActor
Membrii EurActor
Parteneri de continut