Fonduri UE 2014-2020 - uelive.ro
Sectiuni principale
EurActiv Policy Briefings
Achizitii publice
Alegeri europarlamentare 2014
InfoSociety
Jobs
Guvernare europeana
Concurenta/Finantare UE
Sanatate
Cetatean UE
Romania in
Parlamentul European
Mediu & Energie
Uniunea Europeana
pe scurt
Politici regionale
Dezvoltare Durabila
Extindere UE
Educatie & Cariera
Turism, mobilitate
EurActiv.PR
EurTop
Info_Culture
euROpeanul
Mass-Media
ActivLeader
InterActiv
EurSondaj
Club Obelix - fun download
Continut
Analize
Dosare (LinksDossiers)
Interviuri
Stiri
Sumare
Comentarii
Utile
Arhiva
Ghid Actori Europeni
Agenda Evenimente
Disable Fly-out


RSS
RSS general
RSS EurActiv Policy Briefings
RSS Achizitii publice
RSS Alegeri europarlamentare 2014
RSS InfoSociety
RSS Jobs
RSS Guvernare europeana
RSS Concurenta/Finantare UE
RSS Sanatate
RSS Cetatean UE
RSS Romania in Parlamentul European
RSS Mediu & Energie
RSS Uniunea Europeana pe scurt
RSS Politici regionale
RSS Dezvoltare Durabila
RSS Extindere UE
RSS Educatie & Cariera
RSS Turism, mobilitate
RSS EurActiv.PR
RSS Info_Culture
RSS euROpeanul
RSS Mass-Media
RSS ActivLeader
RSS InterActiv
RSS EurSondaj
RSS Club Obelix - fun download
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Home > ActivLeader > Romania in Bruxelles-ul European - Perspective pentru 2013

Romania in Bruxelles-ul European - Perspective pentru 2013

Publicat: 9 Aprilie 2008 @ 13:23

Romania in Bruxelles-ul European - Perspective pentru 2013
La aniversarea Clubului Romania-UE, actorii romani din Bruxelles-ul european au dezbatut perspectivele romanesti pentru 2013. Marti seara ei s-au bucurat de reusitele prezentului - realitatea aderarii la UE, dar au subliniat si necesitatea unei mai bune comunicari intre ei in vederea eficientizarii reprezentarii Romaniei in mediul european.

Discutiile vizand modul in care ar trebui sa fie reprezentata Romania la Bruxelles pe termen mediu au avut loc in cadrul conferintei "Romania in Bruxelles-ul european. Perspective pentru 2013". Aceasta a fost organizata la sediul Comisiei Europene, cu ocazia aniversarii a cinci ani1 de la infiintarea Clubului Romania-UE.

Evenimentul, care a reunit deputati europeni, functionari romani din institutiile UE, reprezentantii lobby-urilor romanesti la Bruxelles, respectiv romani din sectorul privat bruxellez, s-a bucurat de participarea comisarului european Leonard Orban, si a domnilor Lazar Comanescu, ambasadorul Romaniei la Uniunea Europeana, si Donato Chiarini, Reprezentantul Comisiei Europene in Romania, in perioada 2006-2007.

Potrivit participantilor la conferinta, prin conceperea unor mecanisme mai eficiente de cooperare intre actorii romani din Bruxelles, se poate ajunge la o mai buna promovare a intereselor Romaniei in capitala Europei, respectiv la o contributie romaneasca substantiala la functionarea Uniunii Europene.
 
"Incerc sa imi imaginez Bruxelles-ul anului 2013 – ca tinta pentru cateva obiective clar definite. Unul dintre ele ar trebui sa urmareasca atingerea unei cat mai bune reprezentari a Romaniei in cadrul institutiilor europene si a unei implicari depline in procesul de luare a deciziilor la nivel comunitar. Doua elemente sunt esentiale aici: cantitativ, este important atat ca numarul romanilor din institutiile europene sa creasca semnificativ, cat si ca acestia sa acopere o gama larga de domenii; calitativ, asigurarea unei reprezentari de cea mai inalta pregatire profesionala reprezinta o conditie sine qua non a unei cat mai bune reprezentari a romanilor la Bruxelles. In acest mod, interesul national romanesc va fi parte a interesului global european." a declarat comisarul european pentru multilingvism, Leonard Orban.

Potrivit Reprezentantului Permanent al Romaniei la Uniunea Europeana, Lazar Comanescu, "calitatea de stat membru al UE presupune si o schimbare de perspectiva, de mentalitate. Interesele nationale sunt mult mai eficient promovate cat timp sunt concepute si percepute ca raspunzand si interesului comunitar."

"Luarea in considerare a interesului national trebuie sa se faca in cadrul interesului colectiv, prin  contributia la dinamica proiectului european in ansamblul lui. Nu trebuie insa ca anumite metehne latine, cum ar fi micile contradictii interne, sa afecteze cooperarea intre romani pentru promovarea interesului national si pentru influentarea directiei de evolutie a Uniunii Europene", a declarat si Donato Chiarini, Reprezentant al Comisiei Europene in Romania 2006-2007.

Conferinta a fost dublata de lansarea studiului „Prezente romanesti in Bruxelles-ul european: Ghid pentru prezent si viitor”, realizat de Clubul Romania-UE in parteneriat cu Asociatia Pro Democratia si reflectand activitatea actuala si planurile pe termen mediu ale actorilor romani in Bruxelles-ul european, fie ei institutionali sau privati. Evenimentul a fost precedat de o dezbatere pe blogulClubului.

Presedintele Clubului, Titus Poenaru, a declarat la finalul conferintei: „Ne bucuram de participarea numeroasa si de prezenta unor distinse personalitati la evenimentele noastre. Aceasta reprezinta dovada utilitatii rolului Clubului drept platforma de dezbatere si de intalnire a reprezentantilor Romaniei la Bruxelles. Mai departe insa, este responsabilitatea acestor reprezentanti sa dezvolte si sa puna in practica mecanisme de cooperare. Speram ca acest lucru sa se realizeze cat mai eficient in viitor.”

Clubul Romania-UE, infiintat in anul 2003, este un grup independent de experti romani care isi desfasoara activitatea in domeniul afacerilor europene. De-a lungul celor cinci ani de existenta, aceasta entitate a organizat o serie de activitati (conferinte, dezbateri, redactarea de studii si analize) cu scopul principal de a contribui la integrarea Romaniei in Uniunea Europeana.

Linkuri:

- Clubului Romania-UE
- Clubul “Romania-UE” Bruxelles – istoria primilor 5 ani
- Prezente romanesti in Bruxelles-ul european

Articole legate de acelasi subiect
Bill Clinton obtine eliberarea unor jurnaliste americane din Coreea | 5 August 2009
Doi tineri intreprinzatori romani intra in finala concursului "Tinere sperante europene ale inovarii" - Innovact 2009 | 15 Februarie 2009
UE primeste note mai bune la capitolul inovare | 26 Ianuarie 2009
Cele mai citite articole
EurActor
Membrii EurActor
Parteneri de continut