"Starea de salubritate a apei" este tema prin care, sub auspiciile Programului Natiunilor Unite pentru Apa, se sarbatoreste in acest an, pe 22 martie, Ziua Mondia a Apei. In Romania, 35% din totalul populatiei Romaniei nu beneficiaza inca de apa potabila distribuita prin sistemul public iar 47% nu beneficiaza de acces la serviciile de colectare si epurare a apelor uzate.

In Romania, apa reprezinta o resursa specifica, utilizabila in regim natural, de aproximativ 1.870 mc/locuitor/an, care ne plaseaza pe locul 13 in Europa (media la nivel european fiind de 4.000 mc/locuitor/an).
Cele 4864 cursuri de apa, cu o lungime de aproximativ 78.905 km, reprezinta principala resursa de apa a Romaniei. Aproximativ 7% din lungimea totala a cursurilor de apa se incadreaza in clasele a IV-a si a V-a de calitate (stare ecologica slaba si proasta).
In multe zone geografice din tara, apa subterana contine cantitati mari de azotati, din cauza poluarii istorice cu ingrasaminte folosite in agricultura iar in jurul marilor orase apa din fantani este poluata cu substante organice.
La acestea se adauga reducerea resurselor utilizabile de apa, ca efect al schimbarilor climatice ce se manifesta tot mai pregnant in ultimii ani.
Pe de alta parte, 35% din totalul populatiei Romaniei nu beneficiaza inca de apa potabila distribuita prin sistemul public iar 47% nu beneficiaza de acces la serviciile de colectare si epurare a apelor uzate.
„Pentru reducerea riscului de imbolnavire, in special pentru populatia din mediul rural, sunt necesare investitii majore in alimentarea cu apa si canalizare. Totodata, este nevoie de un control mai riguros al poluarii cursurilor de apa in zonele industriale, limitarea descarcarii deseurilor de orice fel in apa, alaturi de investitii in realizarea statiilor de epurare a apelor uzate, in zona marilor aglomerari urbane. Pentru realizarea acestor deziderate este nevoie de solidaritate si actiune concertata a tuturor factorilor implicati”, a mai precizat secretarul de stat.
In acest an, cu ocazia Zilei Mondiale a Apei, Administratia Nationala „Apele Romane” impreuna cu Instititul National de Hidrologie si Gospodarire a Apelor vor organiza conferinte, sesiuni de dezbatere si vor lansa o campanie de responsabilitate sociala.
Pentru a marca evenimentul si in tara, Directiile de Ape din cadrul ANAR vor organiza, la nivelul fiecarui bazin hidrografic, sedinte ale comitetului de bazin, cu implicarea participantilor la procesul decizional privind gospodarirea apelor.
De asemenea, tot la nivelul Directiilor de Ape se vor organiza excursii tematice in cadrul carora elevii vor face vizite in diferite sectoare ale cursurilor de apa, in scopul constientizarii asupra importantei protejarii resurselor de apa. Tema „Starea de salubritate a apei”  incearca sa atraga atentia asupra provocarilor impuse de necesitatea asigurarii unei stari corespunzatoare de salubritate a apei, conditie esentiala pentru mentinerea sanatatii populatiei.
„Pentru a face fata acestor provocari, trebuie sa ne schimbam atitudinea fata de apa, prin recunoasterea importantei pe care aceasta o are asupra dezvoltarii sociale si a vietii, in general. Utilizarea durabila a resurselor de apa si promovarea unor bune practici agricole, adaptate la noile cerinte climatice, reprezinta doar doua exemple de actiune pentru atingerea starii bune a apei,” a declarat Lucia Ana Varga, secretar de stat in cadrul MMDD.
Celebrarea Zilei Mondiale a Apei este o initiativa ce a decurs din Conferinta Natiunilor Unite pentru Mediu si Dezvoltare, desfasurata in 1992, la Rio de Janeiro.
Organizatia Natiunilor Unite a declarat intervalul 2005 - 2015 ca fiind Deceniul International al Natiunilor Unite in lupta „Apa pentru Viata”.
Anul 2008, declarat “Anul International al Starii de Salubritate”, aduce in fata constiintei publice cinci obiective, menite sa reliefeze importanta salubritatii, care reprezinta un drept fundamental uman:
- salubritatea este vitala pentru sanatatea umana;
- salubritatea genereaza crestere economica;
- salubritatea contribuie la cresterea demnitatii si la dezvoltare sociala;
- salubritatea ajuta mediul;
- imbunatatirea salubritatii este un lucru realizabil.

 

Sursa: Ministerul Mediului