Fonduri UE 2014-2020 - uelive.ro
Sectiuni principale
EurActiv Policy Briefings
Achizitii publice
Alegeri europarlamentare 2014
InfoSociety
Jobs
Guvernare europeana
Concurenta/Finantare UE
Sanatate
Cetatean UE
Romania in
Parlamentul European
Mediu & Energie
Uniunea Europeana
pe scurt
Politici regionale
Dezvoltare Durabila
Extindere UE
Educatie & Cariera
Turism, mobilitate
EurActiv.PR
EurTop
Info_Culture
euROpeanul
Mass-Media
ActivLeader
InterActiv
EurSondaj
Club Obelix - fun download
Continut
Analize
Dosare (LinksDossiers)
Interviuri
Stiri
Sumare
Comentarii
Utile
Arhiva
Ghid Actori Europeni
Agenda Evenimente
Disable Fly-outRSS
RSS general
RSS EurActiv Policy Briefings
RSS Achizitii publice
RSS Alegeri europarlamentare 2014
RSS InfoSociety
RSS Jobs
RSS Guvernare europeana
RSS Concurenta/Finantare UE
RSS Sanatate
RSS Cetatean UE
RSS Romania in Parlamentul European
RSS Mediu & Energie
RSS Uniunea Europeana pe scurt
RSS Politici regionale
RSS Dezvoltare Durabila
RSS Extindere UE
RSS Educatie & Cariera
RSS Turism, mobilitate
RSS EurActiv.PR
RSS Info_Culture
RSS euROpeanul
RSS Mass-Media
RSS ActivLeader
RSS InterActiv
RSS EurSondaj
RSS Club Obelix - fun download
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Home > Jobs > Afaceri / Taxe > Romania contruieste a doua centrala nucleara

Romania contruieste a doua centrala nucleara

Publicat: 18 Martie 2008 @ 04:16

A doua centrala nucleara din Romania va avea intre doua si patru reactoare, aceasta urmind sa fie construita dupa anul 2020. Romania are in acest moment doua reactoare functionale la Cernavoda, si intentioneaza sa finalizeze lucrarile la alte doua.

Desi Romania mizeaza pe energia nucleara, rezervele de uraniu sunt pe sfirsite, iar solutiile in acest sens intirzie sa apara. Amanunte despre proiectul viitoarei centrale nucleare au fost prezentate luni de catre directorul general al Nuclearelectrica, Teodor Chirica, citat de agentia Mediafax. "Dupa 2020 va fi nevoie de o noua centrala nucleara, cu doua pana la patru unitati", a  spus Teodor Chirica, la un seminar pe tema strategiei energetice.

Potrivit oficialului Nuclerelectrica acest lucru este necesar in conditiile in care tot mai multe companii din sectorul energetic au in vedere realizarea unor centrale eoliene care au o productie fluctuanta de energie.

Dezvoltarea viitoarei centrale nucleare a fost anuntata anul trecut de catre premierul Calin Popescu Tariceanu, care a cerut efectuarea unor studii privind amplasamentul unei noi centrale nucleare, care va fi construita dupa punerea in functiune a unitatilor 3 si 4 de la Cernavoda.

Singura centrala nucleara din Romania, de la Cernavoda, functioneaza cu doua grupuri nucleare cu o putere de circa 700 MW fiecare. Autoritatile intentioneaza sa construiasca, pana in 2015, alte doua rectoare cu puteri similare, in urma unei investitii de 2,2 miliarde euro.

Nuclearelectrica asteapta pana in 25 martie confirmarile celor sase companii selectate sa dezvolte proiectul, respectiv RWE (Germania), ArcelorMittal Romania, Iberdrola (Spania), CEZ (Cehia), Enel (Italia) si Electrabel (Belgia). Investitia de 2,2 miliarde euro nu include insa costurile de finantare si nici cresterele preturilor la materialele de constructie, in special ale otelului si ale manoperei din faza finala de constructie a unitatilor 3 si 4, a adaugat Chirica.

Potrivit lui Chirica, documentele pentru infiintarea companiei care va construi unitatile 3 si 4 vor fi parafate in 26-28 martie, urmand ca in aprilie raportul comisiei de negociere cu cele sase companii sa fie supus aprobarii Guvernului. Compania de proiect este estimata sa fie inregistrata in mai, iar constructia propriu-zisa a celor doua reactoare va incepe in a doua jumatate a anului 2009.

"Mentinerea unor cote mari pe piata reglementata, in conditiile in care tarifele sunt sub pretul pietei, nu ne va permite sa avem o participare mai mare in compania de proiect pentru reactoarele 3 si 4", a spus Chirica.
Compania de proiect va avea intr-o prima faza un capital social de 30 milioane euro si va functiona timp de 18 luni, urmand ca dupa aceasta perioada sa fie stabilita structura finala a actionariatului. Societatea va proiecta, pune in functiune si exploata cele doua reactoare.

Articol integral la HotNews.ro

Articole legate de acelasi subiect
Reactiile patronatelor din zona IMM pe noul Cod Fiscal: zero impozit timp de 2 ani pentru start-up, nu impozitului fix pentru microintreprinderile fara angajati | 20 Februarie 2015
Ioana Petrescu, ministrul de Finante: Accizele "ingheata" in 2015 la actualul nivel, calculat la un curs fictiv euro/leu, iar din 2016 vor fi indexate cu inflatia | 27 Noiembrie 2014
Florin Jianu, ministrul pentru IMM: Ca premiera, in 2014, antreprenorii din domeniul stiintific si tehnic i-au "eclipsat" pe cei din constructii | 4 Noiembrie 2014


COMENTARII


1. Romania contruieste a doua centrala nucleara
Chirica Teodor (18 Martie 2008 08:10)

Este adevarat ca am afirmat ca in analizele privind orizontul de \"Dupa 2020 va fi nevoie de o noua centrala nucleara, cu doua pana la patru unitati\", dar citatul trebuia sa se opreasca aici. Chestia cu \" asta pentru a se asigura reglajul in sistemul energetic\", este si atehnica si nu-mi apartine. Centralele nucleare de regula functioneaza la baza sistemului energetic si unele tehnologii pot opera si in semi-baza. Cu stima, Teodor Chirica, director general, Nuclearelectrica
Raspunde
Cele mai citite articole
EurActor
Membrii EurActor
Parteneri de continut