Fonduri UE 2014-2020 - uelive.ro
Sectiuni principale
EurActiv Policy Briefings
Achizitii publice
Alegeri europarlamentare 2014
InfoSociety
Jobs
Guvernare europeana
Concurenta/Finantare UE
Sanatate
Cetatean UE
Romania in
Parlamentul European
Mediu & Energie
Uniunea Europeana
pe scurt
Politici regionale
Dezvoltare Durabila
Extindere UE
Educatie & Cariera
Turism, mobilitate
EurActiv.PR
EurTop
Info_Culture
euROpeanul
Mass-Media
ActivLeader
InterActiv
EurSondaj
Club Obelix - fun download
Continut
Analize
Dosare (LinksDossiers)
Interviuri
Stiri
Sumare
Comentarii
Utile
Arhiva
Ghid Actori Europeni
Agenda Evenimente
Disable Fly-out


RSS
RSS general
RSS EurActiv Policy Briefings
RSS Achizitii publice
RSS Alegeri europarlamentare 2014
RSS InfoSociety
RSS Jobs
RSS Guvernare europeana
RSS Concurenta/Finantare UE
RSS Sanatate
RSS Cetatean UE
RSS Romania in Parlamentul European
RSS Mediu & Energie
RSS Uniunea Europeana pe scurt
RSS Politici regionale
RSS Dezvoltare Durabila
RSS Extindere UE
RSS Educatie & Cariera
RSS Turism, mobilitate
RSS EurActiv.PR
RSS Info_Culture
RSS euROpeanul
RSS Mass-Media
RSS ActivLeader
RSS InterActiv
RSS EurSondaj
RSS Club Obelix - fun download
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Home > EurSondaj > 8 martie aduce aminte ca discriminarea de gen exista, inca, in Europa

8 martie aduce aminte ca discriminarea de gen exista, inca, in Europa

Publicat: 7 Martie 2008 @ 15:55

8 martie aduce aminte ca discriminarea de gen exista, inca, in Europa
Ziua internationala a femeii pune, in fiecare an, accentul pe una dintre cele mai flagrante inegalitati din vremurile noastre: prea putine femei se afla la putere, fie ca este vorba despre politica sau despre mediul de afaceri. Aceasta este concluzia raportului pe tema egalitatii de sanse intre femei si barbati, publicat de Comisia Europeana pe 6 martie. E nevoie de investitii in programe pentru femei si de atentie la urmarile migratiei.

foto: marionchamber.org

In pofida progreselor recente, femeile raman minoritare in sferele inalte ale puterii. In Europa, ele reprezinta mai putin de un sfert din numarul parlamentarilor si ocupa sub o treime din posturile de conducere din intreprinderi. Acesta este motivul pentru care Uniunea Europeana promoveaza, in mod activ, egalitatea dintre femei si barbati, prin actiuni menite sa asigure egalitatea de sanse si sa combata orice discriminare bazata pe sex. De exemplu, UE este preocupata de reducerea diferentelor de salarizare dintre barbati si femei.

Pe de alta parte, pana la sfarsitul anului, Comisia are in vedere crearea unei retele europene a femeilor care ocupa posturi strategice. Aceasta isi propune sa promoveze reprezentarea cat mai echilibrata a femeilor si barbatilor, precum si schimbul de bune practici intre cele 27 de state membre ale UE.

Femeile in Parlamentul European

Chiar daca numarul femeilor nu este egal cu cel al barbatilor, acesta este de doua ori mai mare decat media in parlamentele din lume.

Astfel, 52% dintre deputatii europeni olandezi sunt femei. Pentru Estonia si Luxemburg, procentul este de 50%, pe cand Malta si Cipru nu au nici o femeie in Parlamentul European. Printre cei 23 de presedinti de comisii, sase sunt femei, iar in cazul delegatiilor, 13 din 37 de presedinti sunt femei.

Cinci din cei 14 vicepresedinti ai Parlamentului European si doi chestori din sase sunt, de asemenea, femei. Din 1979 si pana acum, doua femei, Simone Veil (1979-1982) si Nicole Fontaine (1999-2002) au ocupat functia de presedinte al Parlamentul European.

In lume, 17% din deputati sunt femei

Procentul de femei in parlamentele nationale din Uniunea Europeana a crescut cu aproape 50% in ultimul deceniu: de la 16% in 1997, la 24% in 2007. Cu toate astea, numarul acestora se situeaza inca sub pragul de 30% considerat necesar ca femeile sa poata exercita o influenta semnificativa in politica.

Conform unui raport al Comisiei Europene - „Femeile si barbatii in procesul decizional in 2007“ - la sfarsitul anului 2006, 20 de tari din lume aveau ce putin 30% femei in parlamentele nationale. Opt dintre acestea se afla in Uniunea Europeana: Suedia (47%), Finlanda (42%), Olanda (39%), Danemarca, Spania, Belgia, Germania si Austria.

Numarul de femei in parlamentele nationale se situeaza sub 15% in sapte state membre UE: Cehia, Cipru, Irlanda, Slovenia, Ungaria, Romania si Malta.

Ziua femeii este perceputa diferit in Europa

Demonstratii, conferinte, articole si programe TV specializate, seminarii despre egalitatea dintre femei si barbati sunt comune majoritatii statelor europene. Dar exista si diferente, legate de regiuni si de contextul politic. Despre ele au vorbit pentru site-ul Parlamentului European cativa deputati din Comisiei pentru Drepturile Femeii.

Astfel, potrivit vicepresedintelui Comisiei pentru Drepturile femeii si egalitatea intre sexe, RaŘl Romeva i Rueda (Grupul Verzilor/Alianta Libera Europeana, Spania), „in Spania, anul acesta, activitatile dedicate femeilor se vor concentra pe trei probleme: violenta impotriva femeii si lupta impotriva acesteia, reforma legislatiei privind avorturile si diferenta intre salarii“.

Presedinta Comisiei pentru Drepturile femeii, Anna Zßborskß, arata, la randul sau, ca majoritatea cetatenilor slovaci percep Ziua Internationala a femeii ca un reziduu al socialismului si al fostului regim totalitar: „chiar daca, recent, Ziua Internationala a femeii a renascut in Slovacia, in special pentru generatiile mai in varsta, ziua nu mai este serbata in masa, asa cum era in fostul regim, cand reprezenta unul dintre principalele instrumente de propaganda“.

Barbatii incep sa sprijine egalitatea de gen

„Din ce in ce mai multi barbati incep sa sprijine femeile in lupta lor pentru egalitate“, a spus si deputata Eva-Britt Svensson (Grupul Confederal al Stangii Unite Europene/Stanga Verde Nordica, Suedia), vicepresedinta a Comisiei parlamentare pentru Drepturile femeii.

Investitia in femei

Thoraya Ahmed Obaid, Director Executiv al UNFPA, Fondul ONU pentru Populatie, a declarat, cu ocazia zilei de 8 martie: "Este vital sa le asiguram femeilor si fetelor acces la educatie si la servicii de sanatate. Lumea intreaga va avea de castigat din asta. Si anul acesta, de Ziua Internationala de Femeii, UNFPA continua sa sustina faptul ca investitia in femei si fete este una dintre cele mai bune pe care le poate face un stat.
 
A investi in femei inseamna a investi in familii, comunitati si popoare. Cand femeile au acces la resurse, le folosesc pentru educatia si sanatatea copiilor lor, care apoi au o sansa mai buna in viata si acces la slujbe mai bune. In fiecare regiune, cu cat creste venitul femeilor si participarea lor la viata comunitatii, cu atat mai mult scade saracia si se inregistreaza cresteri economice."
 
"In unele zone, se aloca din ce in ce mai putini bani, desi necesitatile sunt in crestere. In special cand e vorba de sanatate materna si de planificare familiala. Nu se poate imbunatati nivelul de trai al femeilor fara a investi in servicii de sanatate, si in special in sanatatea reproducerii," a spus Obaid, aratand ca in fiecare minut, o femeie moare din cauza complicatiilor sarcinii sau ale nasterii, mai mult de 200 de milioane de femeie isi doresc servicii de planificare familiala si nu au acces la ele si mai mult de 2 milioane de persoane mor de boli asociate SIDA in fiecare an.

Femeile care migreaza si sotiile migrantilor

Cresterea atentiei acordate sigurantei migrantilor in era globalizarii si eforturile sporite pentru promovarea drepturilor muncitorilor migranti nu sunt egalate de interventii care sa ofere siguranta si bunastare familiilor ramase acasa, afirma astazi Organizatia Internationala pentru Migratie, marcand Ziua Internationala a Femeii.

“Tarile de origine depind de veniturile trimise de muncitorii migranti si vad in acestia un plus pentru cresterea economica. Insa pentru sotii, sotiile sau copiii ramasi in tara absenta zilnica a unui parinte aduce cu sine probleme economice si sociale proprii. Acestea au fost de multe ori neglijate in programele din domeniul migratiei si al dezvoltarii” afirma doamna Ndioro Ndiaye, Directorul General Adjunct al OIM.

Migrantii de sex feminin, care reprezinta aproape 50% din cele 200 milioane de migranti din lume, se confrunta si cu probleme conexe alcoolismului, cu infidelitate conjugala sau cu violenta domestica la intoarcerea acasa, toate datorate incapacitatii sotilor de a face fata responsabilitatilor cotidiene, singuratatii sau schimbarii statutului social, din cel de sustinator financiar al familiei in cel de ingrijitor al acesteia.

“Este nevoie de implementarea unor programe speciale adresate familiilor migrantilor, care trebuie construite cu aceeasi meticulozitate aratata de guverne, societatea civila si organizatiile internationale in cazul migratiei fortei de munca, migratiei in general si traficului de persoane.” afirma Ndiaye.Surse: CE, PE, UNFPA, OIM

Articole legate de acelasi subiect
Eurobarometru: 59% din romani au o imagine pozitiva despre UE | 17 Decembrie 2014
Bulgarii intra cu buzunarele goale in UE | 21 Decembrie 2004
Romanii spera un an mai bun | 21 Decembrie 2004


COMENTARII


1. femei si iar femei
alex 68 (02 Martie 2010 10:10)

Nu pot sa inteleg un lucru. De nenumarate ori se stie ca in spatele deciziilor importante se afla femei. De multe ori se spune cainclusiv politica si razboaiele au fost facute si desfacute tot cu ajutorul femeilor. Din cate stiu, apropo politica, procentul alegatorilor femei este cu ceva mai mare decat al barbatilor. De ce nu aleg femeile-femei?De ce nu se constituie in Partidul femeilor??
Din experienta proprie mai mult ma terorizeaza femeile decat barbatii.Cu un barbat se poate discuta mai direct, da cu niste isterice?
In alta ordine de idei: natura ne-a facut cam diferit. Concediul de maternitate este deja optional si pentru tatici. Pe cand sacina, nasterea si alaptarea?
Raspunde
2. Discriminarea femeilor
Gina (22 Octombrie 2008 21:22)

Vorba vine, ca discriminarea nu exista. Orice barbat de bun simt ar recunoaste asta. Femeile sunt discriminate la locul de munca, in politica (cate femei ministru avem ) ? Nu se iau masuri impotriva violentei domestice, de aceea mor in fiecare an 150 de femei in urma batailor suferite de la barbati, iar legiuitorilor cand li s-a cerut sa ia masuri impotriva acestor specimene au devenit brusc niste neputinciosi motivand ": . Atunci de ce mai ocupa acele posturi daca refuza sa ne trateze si pe noi femeile ca pe niste cetateni ai acestei tari... ca doar si noi platim taxele si impozitele din care isi iau domniile lor salariile ?

Raspunde
3. normalitate si proprietate intelectuala
Cornelia Vodoiu (10 Martie 2008 14:07)

In Romania nu este recunoscuta PROPRIETATEA INTELECTUALA de catre academiceni si profesorii universitari, profesorii nostri de acum 25 de ani. Suntem 75 de chimiste personalizate,aflate in imposibilitate sa colaboram in acesti 25 de ani. Puteam sa impiedicam evenimentele din decembrie 1989 si impuscarea Elenei Ceausescu,mama a trei copii, in Ziua de Craciun. Nu putem sa fim profesoare in scolile din Romania, tocmai noi cele care am facut trei ani armata in timpul facultatii, arma 52 pentru chimie. Putem eradica violenta de orice fel asupra femeilor si a copiilor propunand repartitii guvernamentale pentru absolventii de liceu si de facultate. Ma ocup de EDUCATIA SI PREVENTIA CANCERULUI pentru a face cunoscuta viata femeii din Romania din ultimii 25 de ani.Cu respect, Profesor+chimist+ofiter Cornelia Vodoiu.
Raspunde

Parteneri

Sectiune sustinuta de :

Cele mai citite articole
EurActor
Membrii EurActor
Parteneri de continut